Що та коли можна довірити дитині?


Опубліковано 29 Травень 2018 о 17:13

Блог Діти в місті Вінниця >  Що та коли можна довірити дитині?


Що та коли можна довірити дитині?

Чи повинні діти займатися домашніми справами? Які завдання можна доручити дитині? Відповіді на ці та інші нагальні запитання - у нашому матеріалі.

Photo: Pixabay


«Я занадто опікуюся своєю дитиною? Чи дозволяю я своїм дітям дбати про себе, на рівні з однолітками? Я стримую розвиток або ж, навпаки, даю занадто багато свободи?»

Незалежно від того, чи це ваша перша дитина, чи п’ята, абсолютно нормально, якщо ви ставите собі ці запитання. Правда в тому, що немає двох однакових дітей. Один підліток може самостійно прибирати свою кімнату без нагляду дорослих, а інший буде ховати брудні шкарпетки під ліжком. Не можна звинувачувати дитину в тому, що вона не виправдовує ваших очікувань, але важливо знати, які життєві навички треба опанувати дітям на шляху до досягнення самостійності.


Чи повинні діти займатися домашніми справами?


Робота по господарству важлива для добробуту дітей. Це дає їм відчуття значущості в родині й вчить відповідальності. Важливо, щоб у дітей були клопоти, згідно з їхнім віком, але іноді дорослі так зайняті, що їм легше робити усе самотужки. Однак, прочитавши статтю, можливо, ви знайдете час.

Діти відчувають себе компетентними, коли виконують свої обов’язки. Незалежно від того, чи заправляють вони своє ліжко або підмітають підлогу, робота по господарству дає їм почуття виконаного обов’язку. Це також допомагає дітям відчути себе потрібними й корисними членами команди. Якщо ви зараз навчите дітей працювати, це допоможе їм стати успішними й впевненими у майбутньому.


З якого віку починати?



З раннього віку варто привчати малюка прибирати власні іграшки. Photo: Pixabay


Передусім, варто наголосити на тому, що діти не мають вроджених здібностей до домашніх обов’язків, тому ви маєте навчити їх, пройти разом з ними цей шлях, і не чекайте, що це буде легко.

Як тільки малюк навчиться впевнено ходити, необхідно починати прищеплювати йому любов до порядку. З раннього віку варто привчати малюка прибирати власні іграшки. Як показує практика, найкращий підхід — це гра. Розказуйте малюку, що ляльки хочуть потрапити додому, а машинкам треба доїхати до гаража. Розкладайте іграшки за кольорами, розміром, а можете навіть влаштувати перегони.


Скільки справ по господарству може виконувати дитина?


  • 3–4 річні діти можуть виконувати одну справу;
  • 5–6 річні — 2 завдання;
  • 7–8 річні — 2–3 завдання;
  • 9 і старші — 4 завдання.


Варто не плутати роботу по господарству й особисту відповідальність: порядок у власній кімнаті та особиста гігієна — це обов’язок кожного, а прибирання у всьому будинку, приготування їжі, догляд за домашніми улюбленцями тощо — це загальні завдання для усіх членів родини.


Які домашні турботи можна доручити дитині?


3–5 років


Трирічний малюк повинен вміти складати свої іграшки, самостійно їсти, вмиватися та чистити зуби, роздягатися та одягатися з незначною допомогою. Доручити дитині можна таку роботу, як прибирання свого місця за столом, складання речей та прибирання пилу.



Дозволяйте дітям брати участь у домашніх справах, підтримуйте їх і направляйте. Photo: Pixabay


Після трьох років малюк починає активно «дорослішати», він хоче робити все сам. Не варто заважати йому. У цьому віці діти цікавляться домашніми справами: миттям посуду, приготуванням їжі, прибиранням. Діти прагнуть допомогти батькам і пишаються, якщо їм дозволяють це робити. На жаль, дорослим іноді простіше зробити все самостійно, відмахнувшись від дитячої допомоги, але що важливіше — розбита склянка чи життєвий досвід, який отримає ваша дитина? Дозволяйте дітям брати участь у домашніх справах, підтримуйте їх і направляйте, аби потім не жалітися, що підліток відмовляється допомагати. Чотирирічній дитині, крім вищезазначеного, можна доручити прибирання зі столу, розкладання продуктів у холодильник, допомогу у митті посуду та роботі в садочку або на подвір’ї.


Дитина п’ятирічного віку має прибирати власне ліжко, тримати в чистоті свою кімнату та допомагати в прибиранні всього дому. Якщо в сім’ї є домашній вихованець, то догляд за ним також можна доручати малюку. До справ, які можуть виконувати дошкільнята, додається складання й прибирання чистої білизни, сервірування столу та здійснення незначних покупок.

У цьому віці варто вчити дітей поводженню з грошима. У статті «Діти та гроші: помилки фінансового виховання» ми розглядали поширені помилки, яких припускаються батьки, і радили довіряти п’ятирічним дітям незначні покупки.


6–9 років



Заохочуйте дітей до роботи по господарству. Photo: Pixabay


Особиста гігієна та чистота в дитячій кімнаті — прямі обов’язки дитини. Крім цього має бути чіткий перелік справ по господарству, які може виконувати 6-9 річна дитина, наприклад:


  • винести сміття;
  • помити посуд;
  • допомогти в приготуванні їжі (почистити та нарізати овочі);
  • допомогти зі сервіруванням столу;
  • полити квіти;
  • випрасувати прості речі.


Важливо, щоб діти звикали самостійно збирати свої речі до школи, а також лягали спати й прокидалися без нагадувань із боку дорослих.


10–13 років



 Має бути чіткий перелік справ по господарству, які може виконувати дитина. Photo: Pixabay


Діти 10–13 років повинні вміти поводитися із пральною машиною та газовою плитою, готувати прості страви та купувати продукти за списком. Важливим моментом є правильне поводження дитини на дорозі: школяр має вміти самостійно переходити дорогу та користуватися громадським транспортом.


Підлітки



Підлітку можна доручити виконувати практично будь-яку домашню роботу. Photo: Pixabay


Тінейджери повинні самостійно доглядати за собою і вміти виконувати практично всю домашню роботу, як дорослі, адже вони за крок від самостійного життя. Ви також маєте навчити дітей правильно діяти в надзвичайних ситуаціях. Розкажіть підлітку, як викликати швидку або поліцію; покажіть, де в домі аптечка, та як надавати невідкладну допомогу.


Дуже важливо підтримувати дітей та допомагати їм, а не критикувати кожен їхній крок і дорікати за невдалі спроби. Карл Пікхардт, психолог і автор 15 книг для батьків, говорить, що дитина, якій не вистачає впевненості, буде неохоче виконувати нові або складні завдання, тому що боятиметься невдачі або розчарування з боку батьків.
«Вороги впевненості — це розчарування і страх, — говорить він. Отже, робота батьків — заохочувати й підтримувати дітей, коли вони намагаються вирішувати складні завдання.»


Самостійність дитини та її готовність до дорослого життя повністю залежить від батьків, а надмірна опіка тільки шкодить дітям. Не очікуйте, що дитина запам’ятає все з першого разу й буде виконувати доручення без заперечень. Наберіться терпіння, не відступайте та обов’язково хваліть дітей.






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук