Дитину захитує в транспорті: топ-6 порад, які врятують сімейну мандрівку


Опубліковано 22 Червень 2018 о 15:01

Блог Діти в місті Вінниця >  Дитину захитує в транспорті: топ-6 порад, які врятують сімейну мандрівку


Дитину захитує в транспорті: топ-6 порад, які врятують сімейну мандрівку

Дорожні мандрівки змушують вашу дитину бліднути від нудоти? Морська хвороба може ускладнити сімейні мандрівки, особливо, якщо від неї страждає дитина. Ми зібрали для вас декілька корисних стратегій, які допоможуть полегшити симптоми.

Photo: Pixabay

Уявіть собі, що дитина під час сімейної подорожі машиною не має можливості дивитись у вікно, або вона надто зацікавлена власним гаджетом. Внутрішнє вухо дитини відчуває рух, але очі не бачать його. За цих обставин проявляється таке неприємне явище, як хронічний кінетоз, або ж простими словами — захитування. У дитини починає паморочитися в голові, з’являється нудота і замість того, щоб отримувати максимум насолоди від сімейного відпочинку, батьки всілякими методами намагаються полегшити стан дитини. То що, відмовитися від подорожі, чи цього неприємного явища можна уникнути?


6 простих порад, які позбавлять дитину від дискомфорту під час поїздок



Основна причина захитування — неузгодженість в роботі між зором, вестибулярним апаратом і сенсорними відчуттями. Photo: Pixabay


1. Слідкуйте за тим, щоб дитина дивилась у вікно

Основна причина захитування — слабкий вестибулярний апарат. А точніше неузгодженість в роботі між зором, вестибулярним апаратом і сенсорними відчуттями. Щоб уникнути конфлікту відчуттів, попросіть дитину дивитись у вікно — спостерігаючи за рухом поза межами автомобіля, організм дитини працюватиме злагоджено, і це суттєво знизить можливість появи захитування.


2. Забезпечте доступ свіжого повітря у салон автомобіля

Душне та парке повітря гарантує, що у дитини, схильної до захитування, з’являться всі симптоми. Щоб вберегти дитину від дискомфорту — забезпечте доступ свіжого повітря. Різкі та неприємні запахи провокують нудоту, тому не використовуйте під час поїздки парфуми та не паліть у машині.



Щоб вберегти дитину від дискомфорту — забезпечте доступ свіжого повітря. Photo: Pixabay


3. Слідкуйте за водним балансом дитини

Влітку особливо важливо уберегти всіх членів родини від зневоднення. Користь правильного споживання води важко переоцінити. Дефіцит води в дитячому організмі тільки погіршить ступінь захитування, і, крім того, може призвести до теплового удару, особливо, якщо в машині спекотно і немає доступу свіжого прохолодного повітря.


4. Не годуйте дитину перед поїздкою

Переповнений шлунок, так само як і порожній - найчастіша причина поганого самопочуття в дорозі. Нагодуйте дитину за півтори години до поїздки. Уникайте жирної та важкої їжі до і під час поїздки.


5. Плануйте подорож

Найоптимальніший варіант — це поїздка під час денного сну малюка.



Найоптимальніший варіант подорожі — це поїздка під час денного сну малюка. Photo: Pixabay


6. Використовуйте відволікаючі маневри

Якщо ваша дитина схильна до автомобільної хвороби, спробуйте відвернути її увагу від дороги: слухайте музику або співайте пісні. Можна запропонувати дитині рахувати дорожні знаки, називати кольори або марки проїжджаючих машин. Є безліч ігор, у які можна пограти всією сім’єю у поїздці, наприклад, «Їстівне - неїстівне», «Міста», «Живе — неживе». Підготуйтесь заздалегідь та продумайте як зайняти дитину у мандрівці.


Ліки проти морської хвороби




На сьогодні доведена дія тільки одного препарату — дименгідринату, а більшість інших препаратів створені на його основі. Photo: Joseph Gonzalez on Unsplash


Найдієвішими засобами від захитування є медичні препарати. На полицях аптек і магазинів зараз можна знайти купу препаратів від морської хвороби: таблетки, пластирі, браслети, льодяники, капсули та гомеопатичні препарати. Вибирати вам, але обов’язково проконсультуйтеся з лікарем, які медикаменти можна приймати вашій дитині.

На сьогодні доведена дія тільки одного препарату — дименгідринату, а більшість інших препаратів створені на його основі. Однак не всі вони рекомендовані дітям: таблетки «Драміна» можна пити дітям від двох років, а «Авіа-Море» — тільки від шести років.


Народні методи


М’ята, лимон та імбир - відмінні помічники у боротьбі проти захитування. Приготуйте у дорогу чай з лимоном та імбиром, або ж просто воду з м'ятою та лимоном. Якщо дитина почне погано себе почувати - тримайте напоготові м'ятні або імбирні льодяники.


У будь-якому разі візьміть із собою усі речі, які можуть знадобитися, якщо дитині стане погано в машині: вологі серветки, пакети, рушник, та не забудьте взяти чистої питної води.






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук