Як навчити дитину дружити?


Опубліковано 21 Серпень 2018 о 14:52

Блог Діти в місті Вінниця >  Як навчити дитину дружити?


Як навчити дитину дружити?

Photo: Pixabay


Думаєте все просто? Достатньо просто навчити дітей завжди ділитися іграшками, не битися та не брати чужого? А що робити Соні, якщо в неї нова лялька, з якою вона сама ще не погралась, і якою не хоче ділитися? А якщо машинка Давида цікавіша за свою? Що робити, якщо Вова вирвав з рук у Матвійка його нового робокара і штовхнув?


Мирні та дружні відносини між дітьми у повному обсязі залежать від мам і татусів. І говорити з дітьми про те, як взаємодіяти з іншими дітьми необхідно з самого малечку.


Діти пізнають світ через гру. Це відомо, мабуть, всім батькам. Але як це застосувати на практиці? Грайтеся з дитиною в рольові ігри. Наприклад, медвежатко грається машинкою, і зайченя також хоче цю машинку. Запитайте малюка, що їм робити. Виправте його, якщо він помиляється, поясніть як краще звіряткам гратися разом.

Будьте для дитини «емоційним тренером». Малюки не мають вродженого вміння контролювати емоції, тому роз’яснюйте дитині її почуття і допомагайте справлятися з ними.


Особливої уваги заслуговує спілкування дітей на майданчику або в пісочниці. Не слід брати на вулицю дорогі іграшки, адже дітей зазвичай більше цікавлять чужі іграшки, ніж свої.


Photo: Pexels


Не варто вчити дитину, що потрібно завжди ділитися іграшками й віддавати їх іншим дітям. Іграшки — це перша власність дітей, і вони мають право розпоряджатися ними на власний розсуд. Ви віддасте свій телефон, якщо вас попросить незнайомець? До того ж досвід від поводження з іграшками дитина переносить і на інші аспекти життя. Ви ж не хочете виростити дитину, яка поступається у всьому і не вміє стояти на своєму?

Важливо пояснити дитині, що вона має повне право не ділитися іграшками, але в цьому випадку інші діти також можуть не ділитися з нею. Малюк має зрозуміти, що якщо він хоче гратися разом з іншими дітками, треба вміти мінятися.


Будьте готові до конфліктів, адже це нормальне та необхідне явище для соціалізації дітей. Ваша задача — допомогти дітям розібратися у ситуації.


З дітьми до трьох років батьки мають завжди бути поряд на майданчику. Слід навчити дитину, як правильно попросити погратися чужою іграшкою, як ділитися, мінятися та за необхідності відстояти свою власність без застосування сили.

Не варто залишати дитину самостійно вирішувати такі питання, адже ймовірніше дитина або поступиться і розплачеться, або пустить у хід кулачки.

 

Дітям старше 3-х років варто давати більше свободи, але все ж тримати у полі зору. Саме з цього віку діти дізнаються про соціальні норми поведінки та вчаться взаємодіяти з оточуючими. Дуже важливо дати дитині можливість самостійно знайти вихід зі складної ситуації. Але якщо ви бачите, що діти не можуть мирно вирішити конфлікт — треба заспокоїти малюків, дати можливість пояснити причину сварки обом сторонам та знайти компромісне рішення проблеми.

Важливо розібрати з дитиною спірні ситуації вдома.


Photo by Gyorgy Bakos on Unsplash


Вам знайома ситуація, коли ви вже збираєтеся додому, а вашою лялькою грається інша дитина, і ні за що не хоче її віддавати? Або ж ваша дитина, попри всі ваші вмовляння, не віддає чужої лопатки? Діяти у такій ситуації необхідно в залежності від віку дитини. Адже ніякі ваші аргументи не змусять дворічного карапуза віддати вподобану іграшку. Вирвати її з рук, незважаючи на сльози та крики, та віддати законному власнику — також невдалий вибір.

Тому, вірним рішенням буде домовитись з малюком про обмін: одну іграшку на іншу. Спробуйте зацікавити дитину чимось іншим, наприклад, походом у магазин, або на інший дитячий майданчик, яскравою квіткою, зграєю птахів тощо.

Якщо ж ваш син або донька старші 3-х років, слід делікатно пояснити, що чужі речі необхідно повертати. А щоб малюку було не так гірко, запропонуйте зайнятися чимось цікавішим: з’їхати з гірки, погойдатися на качелях, або сходити в кафе.


Слід згадати і про зауваження чужим дітям, тим паче за присутності їхніх мам. Жодній мамі не подобається, коли сторонні люди роблять зауваження їй чи її дитині. Згодні?

Єдина ситуація, коли можна втрутитися, це якщо дитина може нашкодити собі або іншим дітям. Якщо ви бачите, що маленький забіяка ображає інших дітей або їде вниз головою з гірки, а його мами немає поряд — спокійно та стримано поясніть дитині чому так робити не можна.


Дитячий майданчик — це тренувальний табір для малят, у якому вони вчаться взаємодіяти один з одним, пізнають світ та весело проводять час. Батьки мають виконувати роль помічників та захисників, допомагаючи дітям підготуватися до справжнього дорослого життя.





Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук