Soft Skills: що таке міжособистісні навички та як вони знадобляться дітям у майбутньому?


Опубліковано 15 Січень 2019 о 15:10

Блог Діти в місті Вінниця >  Soft Skills: що таке міжособистісні навички та як вони знадобляться дітям у майбутньому?


Soft Skills: що таке міжособистісні навички та як вони знадобляться дітям у майбутньому?

Сучасний світ змінюється фантастичними темпами, а особливо професійна сфера. Що вже зараз мають знати та вміти діти для того, щоб бути успішними у дорослому житті?


Більшість професій, актуальних ще 10 років тому, зараз практично непотрібні, й навпаки, фахівці, які зараз затребувані на ринку праці ще вчора були невідомі. А що вже казати про майбутні 10 років? Світова павутина, штучний інтелект, технології, автоматизація праці — застарілі стратегії більше не працюють, тому потрібно адаптуватися та опановувати навички, які обов’язково знадобляться в майбутньому.

Що таке Soft Skills?


Менеджери з найму зазвичай шукають кандидатів на роботу з певними «hard skills» та «soft skills». Hard skills — це знання, необхідні для безпосереднього виконання роботи. Але що таке «soft skills» і як вони відрізняються?

Hard skills — це навички, які ви можете отримати через освіту, програми навчання, сертифікації та навчання на робочому місці.

Це, як правило, кількісні навички, які можна легко визначити та оцінити. Наприклад, hard skills для ІТ-фахівця — знання певної мови програмування, тоді як для столяра — вміння обробляти деревину.

З іншого боку, soft skills — це міжособистісні навички. Це набагато важче визначити та оцінити. Вони включають комунікативні навички, навички слухання та співчуття.

Soft Skills — особисті атрибути, риси особистості, притаманні соціальні сигнали та комунікативні здібності, необхідні для успіху на роботі. Вони характеризують, як людина взаємодіє з іншими.

На відміну від професійних навичок, які вивчаються, міжособистісні навички схожі на емоції або розуміння, які дозволяють людям «читати» інших. Їх набагато важче вивчити, адже в більшості шкіл такому не вчать. Їх також важче виміряти та оцінити.
Міжособистісні навички включають: життєву позицію, спілкування, творче мислення, трудову етику, командну роботу, прийняття рішень, позитивність, тайм-менеджмент, мотивацію, гнучкість, вирішення проблем, критичне мислення та здатність до вирішення конфліктів.

Для чого нашим дітям міжособистісні навички?



Designed by Pressfoto

Невпинний розвиток технологій вимагає постійного вдосконалення, опанування нових умінь та здобуття навичок. Спеціалісти прогнозують, що вже через 20 років більшість робіт виконуватимуть боти, однак фахівцям, яких неможливо замінити, роботизація не загрожує. З цієї причини важливо розвивати міжособистісні навички — критичне мислення, креативність, гнучкість, вміння комунікувати та вирішувати конфлікти, працювати в команді.

Серйозні компанії дуже цінують співробітників, які вміють правильно формулювати свої думки, коректно і з повагою спілкуватися з іншими, слухати, розуміти і приймати (не обов’язково погоджуватися, а приймати) інші точки зору і реагувати на різні ситуації таким чином і такими способами, що не ображають почуття інших людей — все це з великою часткою ймовірності гарантує, що такі люди зможуть добре працювати в команді.

Як допомогти дитині розвивати міжособистісні навички?



Designed by Freepik

Розвиток Soft Skills забезпечить вашій дитині конкурентоспроможність в сучасному надзвичайно мінливому світі. Більшість освітніх платформ та центрів розвитку усвідомлюють важливість розвитку особистісних компетенцій і тому включають у програму навчання самоідентифікацію та комунікації.

Приділяти увагу соціальному розвитку потрібно з самого дитинства, адже завдяки цьому дитина оволодіє такими навичками, як комунікабельність, робота в команді, критичне мислення. Для покращення навичок комунікації навчайте дитину емпатії та співчуттю, пояснюйте важливість особистого простору, прищеплюйте терпіння.

Вам може сподобатися наша стаття «Забудьте про істерику: як навчити дитину терпінню?»

Практикуйте соціальні ініціативи, тобто навчайте малюка починати розмову першим, розповідайте, як привернути чиюсь увагу та як потоваришувати з іншими дітьми. Розбирайте всі конфліктні ситуації між дітьми та роз’яснюйте якою повинна бути правильна поведінка і як краще вирішити конфлікт.

Завдяки підтримці, довірі та допомозі ваша дитина зможе в повній мірі розвинути необхідні навички для успішного життя.





Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук