Що робити, якщо дитина вкололася шприцом?


Опубліковано 22 Березень 2019 о 11:15

Блог Діти в місті Вінниця >  Що робити, якщо дитина вкололася шприцом?


Що робити, якщо дитина вкололася шприцом?

Тема, про яку страшно думати кожній мамі, не те що її обговорювати — дитина знайшла шприц. Яку небезпеку несе в собі така знахідка? Куди звертатися? Що робити та чого робити не можна, якщо дитина вкололася шприцом — читайте в нашому матеріалі.

Дитячий майданчик здається безпечним місцем для дитини, але, на жаль, це не завжди так. Небезпека чатує і в парках, а особливо зараз, коли стартував сезон прибирання території. Діти роблять гарну справу, прибираючи шкільну територію та парки, але під опалим листям може ховатися загроза — інфікований шприц.

Щоб уникнути цієї біди, варто говорити з дитиною, застерігати її, пильнувати. Крім того, потрібно обов’язково знати що робити, у разі якщо дитина все ж вкололася шприцом або іншим гострим предметом.


Ризики при інфікуванні


Спершу поговоримо про можливі загрози від уколу шприцом. Найголовніший батьківський страх — це загроза ВІЛ-інфекції. Але є хороша новина — ймовірність зараження при уколі шприцом — лише 0,3 %. Такий низький відсоток пов’язаний з тим, що вірус ВІЛ гине на використаній голці після того, як кров висихає, адже ВІЛ нестійкий до навколишнього середовища, а сонячне випромінювання і висока температура для нього й зовсім згубні.

Ще одна небезпека криється у можливості зараження гепатитом, от вона дещо вища, ніж ВІЛ. Якщо у дитини немає щеплення від гепатиту В, то ризик зараження становить 6 %, а гепатитом С — 7 %.

Від голки, або інших гострих предметів можна заразитися на правець. Обробка рани антисептиками не здатна знешкодити бактерії. Симптоми можуть з’явитися з 3 по 21 день після зараження. За відсутності медичної допомоги, ймовірність смерті від правця майже стовідсоткова. Навіть із медичною допомогою ризики смерті від правця досить високі — від 10 до 70 % залежно від лікування, віку постраждалої людини і її загального стану здоров’я. Єдиний надійний спосіб захисту від правця — вакцинація.


Що робити, якщо дитина вкололася шприцом?



1. Найперше, що має зробити мама — заспокоїтися. Паніка не допоможе ані вам, ані дитині. Сварити дитину теж не варто, адже зробленого це не виправить, а от нашкодити може — дитина може злякатися і наступного разу просто промовчить.

2. Шприц, або інший предмет, яким уколовся малюк, потрібно забрати з собою, та віддати на аналіз до лабораторії.

3. Місце проколу варто вимити з милом під проточною водою. Ні в якому разі не можна терти пошкоджену область, намагатися видавити кров із неї і проводити інші механічні маніпуляції. Таким чином ви ризикуєте збільшити область травми і підвищити ймовірність інфікування. Після того, як рана буде промита, її необхідно акуратно обробити будь-яким антисептиком, крім спиртовмісних розчинів (спирт також може додатково травмувати рану).

4. Необхідно не гаючи часу звернутися до найближчого медичного закладу, щоб здати аналізи на можливі інфекції. При первинному зверненні у дитини візьмуть аналіз на ВІЛ, гепатити В і С, а також сифіліс. Протягом найближчого року дитина буде перебувати під наглядом медиків і повторно здасть аналізи через 3, 6 і 12 місяців із моменту події. Подивитися, де можна здати аналіз на ВІЛ на мапі пунктів тестування.

5. Проти правця використовується антитоксин правцевий та протиправцевий імуноглобулін. Який препарат вводити і скільки — залежить від стану хворого і часу, скільки минуло від моменту зараження. Обов’язково перевірте у медичній картці дитини, чи є у неї щеплення від правця і гепатиту В. Якщо таких немає, то обов’язково треба провести екстрену вакцинацію. Від правця щеплення вводиться один раз протягом 20 діб після можливого зараження. Це щеплення не є плановим і з часом, для тривалого захисту, потрібно буде пройти весь курс. А ось щеплення від гепатиту В не можна затягувати довше, ніж на 3 доби (це крайній термін, краще ввести вакцину, як тільки малюк вколовся), далі — через 7 днів після першого щеплення і через два тижні після другої вакцинації.

6. Протягом 3 діб необхідно звернутися в центр боротьби зі СНІДом і почати лікувальну профілактику. Дитині призначать три противірусні препарати, які необхідно буде приймати протягом 28 днів.


Для того, щоб така страшна ситуація отримала щасливе завершення, слід оперативно реагувати. Не можна затягувати та ігнорувати проблему, сподіваючись, що дитина нічим не заразилася, адже здоров’я вашої дитини залежить від ваших дій.

Джерело: Міністерство охорони здоров'я України





Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук