Топ-10 IT Games, або як виростити програміста


Опубліковано 11 Червень 2019 о 16:01

Блог Діти в місті Вінниця >  Топ-10 IT Games, або як виростити програміста


Топ-10 IT Games, або як виростити програміста

Ваша дитина не вилазить з комп’ютерних ігор? Ви не з чуток знаєте, що таке Minecraft? Не поспішайте панікувати та виганяти дитину на вулицю пограти в м’яч (хоча забувати про активний відпочинок на свіжому повітрі також не варто). Можливо у вашого юного геймера є здібності до програмування, і у майбутньому він стане відомим розробником.


Пропонуємо вам ознайомитися з добіркою ігор, які навчать дитину азам програмування та прокачають логіку та стратегічне мислення.


Minecraft



Мабуть, найвідоміша та найбільш спірна гра. Більшість мам вважають цю гру безглуздою, нарікають, що вона викликає залежність та забороняють дітям в неї грати. Деякі тата, які самі протестували гру, називають її знахідкою, та вважають, що кращої гри для розвитку ще не придумали. Ставити кому у відомому вислові «Дозволити не можна заборонити» — тільки вам. Ми лише розкриємо вам деякі особливості гри Minecraft.

Діти керують усіма діями, не просто натискаючи кнопки, а задаючи команди. Команди у вигляді блоків потрібно розставляти в певному порядку, і тільки тоді гравці можуть здійснювати будь-які подальші дії.

Головна цінність цієї гри полягає у тому, що вона знайомить дитину з поняттям алгоритму, що і є основою програмування.


Kodable



Програмування для дворічних малюків? Легко. Принаймні так вважають розробники наступної гри з нашої добірки. Для того, щоб грати в Kodable не треба вміти читати, адже суть гри полягає в тому, щоб ганяти коридорами веселі мордочки, задаючи їм команди стрілочками: вліво, вправо, вгору, вниз. Гарний початок для найменших.


Cargo-Bot



Чергова гра для малечі на складання алгоритму та розвиток логічного мислення. Гравцям потрібно за допомогою рухомого крану перемістити ящики на території заводу. З першими рівнями впорається навіть п’ятирічка, а ось над складними комбінаціями доведеться «поламати» голову навіть дорослим.


Scratch



За допомогою Scratch можна створювати свої оригінальні історії, ігри та анімацію. Розрахована ця гра на підлітків, оскільки потрібно розумітися на від’ємних числах, системі координат та дробах. Крім самої гри, є ще онлайн спільнота, де юні кодери можуть ділитися своїми проектами, спілкуватися та співпрацювати.


CodeMonkey



Онлайн гра, яка виводить знайомство з основами програмування на новий рівень. У грі діти керують діями маленької та кумедної мавпочки, яка полює за бананами. Для цього потрібно створити ланцюжок команд в текстовій панелі, а потім запустити їх на виконання. Перевага гри в тому, що діти вчаться кодити на реальній мові програмування, а отже, використовують отримані знання у подальшій практиці.


Colobot



Наступна гра розрахована на дітей 10+. Сюжет гри розгортається навколо колонізації планети. Геймерам потрібно буде писати код для керування роботами, які будуть готувати планету для колонізації людьми.

Гра починається з простих квестів — увімкнути робота, відвести його у певне місце, підняти щось, перекласти і т. д. Але з наступними рівнями завдання ускладнюються, збільшується кількість роботів, якими потрібно керувати, з’являються вороги. І поступово виникає необхідність не керувати кожним роботом окремо, а скажімо написати одну програму для всіх. Тобто мислити, як програміст та вивчати мову, подібну до С++.


CodeRally



Ця гра поєднує собі драйв перегонів та спокій логіки. Щоб управляти гоночною машиною, гравцеві потрібно не кнопки натискати, а створити штучний інтелект. У CodeRally буде цікаво грати тим дітям, які знайомі з основами Java або з будь-якою іншою об’єктно-орієнтованою мовою програмування.


CheckiO



Браузерна гра, яка була створена програмістами для програмістів. Для виконання місій на різних островах і переходу на нові рівні, потрібно написати програмний код за допомогою Python або JavaScript. Гра розрахована на тих, хто вміє програмувати або ж старанно цьому вчиться. Тож, якщо ваш геймер цікавиться кодінгом — сміливо пропонуйте йому цю гру.


Empire of Code



Ця гра, як і попередня, розроблена українцем Олександром Лябахом. Принцип у неї аналогічний — потрібно писати код для того, щоб виконувати міжгалактичні місії. Гра має ознаки аркади, стратегії і шутера. Фішка її в тому, що тут між собою будуть змагатися два гравця (або дві команди), один з яких програмує на Python, а другий — на JavaScript.


CodeCombat



CodeCombat — це ще одна серйозна онлайнова гра, оскільки вчить кодити на реальних мовах. Гра має кілька рівнів, і тим, хто дійде до найвищого рівня, розробники обіцяють працевлаштування в США в якості програміста.

Але CodeCombat — це не просто гра, це спільнота програмістів, які спілкуються, допомагають одне одному та співпрацюють.






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук