Як укріпити імунітет дитини за літо


Опубліковано 28 Червень 2019 о 08:07

Блог Діти в місті Вінниця >  Як укріпити імунітет дитини за літо


Як укріпити імунітет дитини за літо

Пам'ятка для батьків, як підвищити імунітет дитини. Як провести літні канікули з користю для здоров'я і зміцнити імунітет читайте у нашому матеріалі.


З початком осінніх холодів приходять і сезонні гострі респіраторні вірусні інфекції та гострі респіраторні захворювання, і батьки намагаються захистити своїх дітей та укріпити їхній імунітет. Однак, підвищення імунітету — це довга та кропітка робота, яку краще починати саме влітку. Пропонуємо розглянути причини слабкого імунітету та ефективні методи його зміцнення.


Причини слабкого імунітету


Імунітет зазвичай формується ще у внутрішньоутробний період і перші роки життя. Якщо малюк дуже часто хворіє, може підхопити застуду від найменшого вітерця, або промочених ніжок, має схильність до алергій — слід відвідати лікаря-імунолога. Імунологи спеціалізуються саме на вивченні роботи і розвитку імунітету в дитячому віці, та особливості проведення імунізації здоровим дітям.


Супутні хвороби



Причина низького імунітету може ховатися в інших хворобах, наприклад, захворюванні кишківника. Адже саме в ньому сконцентровано 70 % імуномодулюючих клітин. Також імунітет може бути послабленим після перенесених важких захворювань, таких як: пневмонія, ангіна, кишкові інфекції.


Непідконтрольний прийом ліків


Навіть ті ліки, які мають допомагати малюкам боротися з хворобами, можуть нашкодити, якщо вживати їх без рекомендації лікаря.

Крім того, варто зауважити, що імунітет формується тільки через контакт зі збудником. Якщо при незначній простуді ви почнете давати дитині антибіотик — майте на увазі, це тільки нашкодить формуванню сильної імунної системи малюка. Як це не дивно звучить, але діти повинні хворіти, щоб імунна система зустрічалась зі збудниками, та вчилася їм протистояти.


Надмірна стерильність


Останнім часом набула актуальності проблема надмірної стерильності, яка на думку спеціалістів є причиною зростання кількості алергіків та аутоімунних захворювань.

Діти повинні контактувати з навколишнім світом, навіть якщо він брудний та сповнений мікробів, адже тільки так формується імунна пам’ять та тренується імунітет.


Недотримання загальних правил профілактики захворювань



Банальні та прості рекомендації дійсно мають важливе значення для укріплення здоров’я малюків. Всі педіатри світу погоджуються, що дитині потрібні прогулянки на свіжому повітрі, навіть у погану погоду. Звичайно, не слід гуляти під час штормового вітру або завірюхи, але не варто скасовувати прогулянку через незначний дощик, або морозний день. Головне — подбати про відповідний одяг та взуття.


Як зміцнити імунітет дитини


От ми плавно й підійшли до головного запитання — що необхідно робити, щоб зміцнити імунітет дитини? Дійсно, міцний імунітет може захистити від багатьох бактерій та вірусів. Навіть якщо малюк захворіє, то хвороба має пройти швидше, легше та без ускладнень.

Ми не будемо рекомендувати імуномодулюючі препарати, адже більшість лікарів не схвалюють їх прийом, тим паче дітьми. Ми пропонуємо вам ознайомитися з простими та дієвими способами укріплення здоров’я.


Збалансоване харчування



Так само, як не існує чарівної пігулки для посилення імунітету, немає і фруктів чи овочів, які гарантують захист від усіх хвороб. Хоча й можна виділити більш корисні продукти, та все ж ключовими є не самі продукти, а культура прийому їжі. Збалансоване харчування, регулярний прийом їжі, сезонні та місцеві овочі й фрукти — все це сприятиме зміцненню імунітету.


Фізична активність


Прогулянки на свіжому повітрі, активні ігри з м’ячем, катання на велосипеді, заняття спортом та ранкова зарядка допоможуть не тільки зміцнити імунітет, а й покращити роботу мозку, укріпити опорно-руховий апарат і загальне фізичне здоров’я.


Здоровий сон



Дитина повинна лягати спати не пізніше 22:00 і рано вставати. Це необхідно для правильного психоемоційного розвитку і збереження здоров’я в цілому. Дитячу кімнату треба провітрювати не менше 20 — 30 хвилин перед відпочинком. Влітку можна почати практикувати сон з відкритим на провітрювання вікном (уникайте протягів).


Загартовування


Загартовуватися слід починати поступово. Можна привчити дитину вмиватися і мити ніжки на ніч холодною водою. Також приймати душ, знижуючи кожен раз температуру води на 1 градус.

Після купання, якщо дитина здорова, обливайте її прохолодною водою, а потім добре витирайте сухим рушником. Влітку — обов’язкові водні процедури на річці або озері, а в осінньо-зимовий період відвідуйте з крихіткою басейн. Плавання зміцнює не тільки імунітет, але і спину.


Для того, щоб загартовування не нашкодило, слід дотримуватися певних правил:

  1. Систематичність. Водні процедури потрібно повторювати кожен день.
  2. Знижувати температуру води слід поступово.
  3. Тривалість процедур також треба збільшувати поступово.
  4. Спочатку обливаються плечі та руки, потім спина і ноги, насамкінець — голова (повільно й обережно).
  5. Якщо малюк захворів, то процедури потрібно припинити до моменту повного одужання.


Оздоровчий відпочинок



Більше подорожуйте з дітьми, ходіть у походи, проводьте час на свіжому повітрі. В ідеалі — це гори та море. Можна їздити на вихідні за місто. У теплу пору року не варто нехтувати прогулянками й відпочинком в лісі.

Ідеальним оздоровчим відпочинком для дитини є літній табір. «Діти в місті» підготували добірку, де зібрані найкращі літні табори з гідною репутацією і унікальною програмою. Вам залишається тільки вибрати табір, купити путівку і подарувати вашій дитині приголомшливе літо.


Звісно, повністю уникнути хвороби в дитячому віці — неможливо й не потрібно. Однак, допомогти своїй дитині рідше хворіти і швидше одужувати — цілком досяжна мета.





Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук