Шкільні портфелі: 10 порад як вибрати ідеальний ранець для першокласника


Опубліковано 26 Липень 2019 о 17:54

Блог Діти в місті Вінниця >  Шкільні портфелі: 10 порад як вибрати ідеальний ранець для першокласника


Шкільні портфелі: 10 порад як вибрати ідеальний ранець для першокласника

Для батьків першокласників особливо актуальним є питання, який ранець краще купити дитині в школу. Якщо батьки дітей старшого віку вже знають, що потрібно, то мами першачків зазвичай знаходяться в розгубленості. Саме тому ми зібрали корисні поради, як вибрати рюкзак в школу для першокласника.


Головні критерії для вибору шкільного ранця


З чого б ви почали вибір шкільного рюкзака для своєї дитини? В першу чергу, батьки хочуть, щоб він був зручним і доступним за ціною. Ну і, звичайно ж, щоб він був міцним і прослужив хоча б один навчальний рік у школі. Адже ми всі знаємо, як йому дістається часом від дітей — його навантажують, кидають на підлогу. А ще на ньому зручно кататися взимку з гірки.


Діти ж, у свою чергу, віддають перевагу тому як виглядає сам ранець, наскільки він яскравий, барвистий і які герої мультиків його прикрашають. Мудрість батьків полягає в тому, щоб поєднати бажання дітей зі своїми критеріями вибору. Крім цього, важливо пам’ятати, що хороший ранець — це запорука здорової постави і бажання дитини носити рюкзак до школи.


На здоров’я та безпеку дітей впливає також вага ранця, наявність ортопедичної спинки і світловідбивних елементів. Отже, розглянемо по пунктам на що ж варто звернути увагу, вибираючи ідеальний ранець для першачка.


Вага


Вага ранця має відповідати зросту та віку дитини. Вона не повинна перевищувати 10–15 % від ваги вашого першокласника або першокласниці. Тобто для першачка рюкзак з підручниками має важити менше ніж 1,5 кг.


Вам може бути корисною наша стаття: «Геть важкі рюкзаки: МОН рекомендує Е-підручники»


Розмір



При виборі портфеля першокласнику простежте, щоб рюкзак доходив дитині до талії, максимум — на 5 сантиметрів нижче. Шкільний ранець не повинен бути ширшим за спину дитини.

Розмір шкільної сумки варто підбирати так, щоб верхній її край не впирався в потилицю школяра, а нижній не тиснув на поперек. Це правило також допомагає розподілити навантаження рівномірно і не змістити центр ваги. Тому ідея купувати річ на виріст в даному випадку недоречна.


Ортопедична спинка


Наявність ортопедичної спинки — важливий критерій під час вибору. Кілька щільних подушечок, обтягнутих дихаючою сітчастою тканиною, допомагають рівномірно розподілити навантаження по всій спині школяра. Крім того, ранець з ортопедичною спинкою підтримує правильну поставу.


Жорсткий внутрішній каркас


Шкільний ранець, який вирішили купити першокласнику, повинен добре тримати форму і не деформуватися при складанні в нього шкільного приладдя. Перевірте, у такого рюкзака повинно бути тверде дно, щоб підручники «не провисали» і не давили на поперек.


Лямки


Ремінці і лямки шкільного ранця повинні бути регульованими, щоб у дитини була можливість підлаштувати їх під свій зріст і одяг. Лямки повинні бути міцними, широкими і м’якими, щоб не врізатися в плечі дитини. Ширина лямок — не менше 4 сантиметрів.


Матеріал



Матеріал — важливий показник. Якщо ранець міцний, якщо добре прошиті всі краї, то він буде служити дитині не один рік. Сьогодні практично всі шкільні сумки шиються з поліестеру. Для більшого комфорту верхню тканину просочують водовідштовхувальним складом. Такий рюкзак не боїться дощу, та й будь-який бруд відчищається з його поверхні звичайної вологою серветкою.

Зазвичай на спинці всі м’які частини обтягнуті сітчастою тканиною. Це робиться для забезпечення нормальної циркуляції повітря.


Світловідбивачі


Цей пункт стосується безпеки дитини. Часто ми не замислюємося про важливість світловідбивних елементів на рюкзаку школяра. А світловідбивачі або яскраве забарвлення рюкзаків робить дітей помітнішими на дорозі, тим більше в темний час доби.


Додаткові аксесуари


Дуже добре, якщо у портфеля, який ви хочете купити в перший клас, будуть додаткові зовнішні і внутрішні кишені. Вони допоможуть дитині зручно розмістити, а потім і знайти безліч необхідних речей. Наприклад, мобільний телефон, пенал з канцелярським приладдям, пляшку з водою або бутерброди на обід.


Примірка


Щоб визначити чи комфортно буде вашому першокласнику носити такий ранець, попросіть продавця наповнити його будь-яким вмістом і перевірте, чи зручно з ним дитині, чи немає якихось перекосів і т. д.

Якщо нічого не тисне, не давить і дитині з ним комфортно — купуйте. В іншому випадку, не пошкодуйте часу для пошуку іншої моделі.


Побажання школяра


Останній за переліком, але не за важливістю критерій — це вподобання дитини. Не намагайтеся нав’язати свою думку, адже якщо зовнішній вигляд портфеля не буде влаштовувати першокласника, то у дитини може проявитися заперечення навчання в цілому. Дослухайтеся до побажань дитини.


Сподіваємося, наші поради, як вибрати портфель для школи першокласнику, стануть корисними для вас і ви купите відмінний шкільний ранець вашій дитині в перший клас.





Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук