Різнокольорові школи, червоні стіни та зелений стіл: як кольори навколо впливають на психіку дитини


Опубліковано 13 Серпень 2019 о 09:00

Блог Діти в місті Вінниця >  Оглядові статті >  Різнокольорові школи, червоні стіни та зелений стіл: як кольори навколо впливають на психіку дитини


Різнокольорові школи, червоні стіни та зелений стіл: як кольори навколо впливають на психіку дитини

Завдяки децентралізації в Україні проводять реконструкцію шкіл і дитячих садків. Сьогодні більшість навчальних закладів у нашій країні – це сірі непривітні будівлі з рядами однакових вікон. Їх намагаються змінити, додавши яскравих фарб в обшивку будівлі, створюючи простір в класах і коридорах, який радує око. «Діти в місті» розбиралися, як яскраві кольори впливають на навчання дітей та їх настрій.


Яскраві школи - добре чи погано?


Яскраві гарні будівлі стали додатковою мотивацією для дітей відвідувати школу. Photo: Новий Освітній Простір


Мода на різнокольорові школи стрімко поширюється Україною. Майже в кожній області є свій привід для гордості. Втім, не всім такі кольорові рішення припали до смаку. Дизайнери відзначають, що більшість реконструйованих шкіл перетворили в «архітектурний фастфуд», який з дитинства псує смак дітей. Експерти відзначають, що різнокольорові стіни навчальних закладів в більшості випадків оформлені без смаку.

Психологи не так категоричні у своїх оцінках. Практикуючий психолог Аліна Касілова розповіла нам, що кольорові рішення - плюс для українських шкіл, відомих своєю сірістю. Яскраві гарні будівлі стали додатковою мотивацією для дітей відвідувати школу. Психолог зазначає, що важливо грамотно поєднувати кольори, щоб створити простір, який сприятливо впливає на психіку дитини. Наприклад, зелений колір дозволяє боротися зі втомою, стабілізує нервову систему, а жовтий - додає енергії.

У Міністерстві освіти і Міністерстві регіонального розвитку пишаються реалізованими проектами. Чиновники відзначають, що школи поступово перестають бути «дисциплінарним» простором, а стають доброзичливим середовищем, місцем розвитку і взаємодії. За даними Міносвіти, протягом минулого року було побудовано, добудовано або капітально відремонтовано 24 школи. На це з державного бюджету витратили 760 млн гривень. Найбільше шкіл реконструювали в Дніпропетровській та Донецькій областях.


Колір має значення


Кольори, які оточують дитину, впливають на її психіку, настрій, поведінку і самопочуття. Тому при створенні проектів реконструкції шкіл та дитячих садочків важливо правильно вибирати кольори для оформлення класів і коридорів, а не використовувати їх випадковим чином. Теж стосується і дитячих кімнат. Сучасні діти і так гіперактивні, тому важливо дотримуватися балансу, щоб не перестаратися з яскравими кольорами.


Психологія кольору


Photo: Pexels


Жовтий колір підвищує концентрацію уваги. Він викликає радість, здатний підняти настрій навіть у похмуру погоду. При оформленні кімнати яскраво-жовтий потрібно використовувати обмежено, тому що він запалює дитину, стимулює її активність. А ось нейтральні відтінки жовтого підійдуть для повноцінного оформлення кімнати. Для шкільного класу будуть актуальні невеликі ділянки жовтого біля дошки.

Червоний колір викликає надмірну активність. Він позитивно впливає на спокійних, апатичних дітей, а ось гіперактивних малюків може стимулювати до ще більшої активності. З червоним кольором потрібно бути обережним, не варто додавати багато червоного в спальну кімнату, а також в область робочого місця. Червоний може відволікати і заважати концентруватися. А ось для ігрової кімнати можна сміливо використовувати яскраві кольори, включаючи червоний.

Помаранчевий колір позитивно впливає на апетит. Його можна використовувати при оформленні кухні та їдальні. Якщо дитина погано їсть, можна підібрати їй помаранчеву тарілку. Помаранчевий - колір екстраверсії. Це імпульс, спрямований на взаємодію з оточуючими. Якщо ваша дитина нетовариська - помаранчеві відтінки можуть допомогти їй подружитися із зовнішнім світом. Для шкільних коридорів помаранчевий колір - найкращий варіант.

Зелений колір підходить для робочого місця. Він заспокійливо впливає на психіку, не втомлює, допомагає засвоювати інформацію. Зелений допоможе боротися з перепадами настрою у підлітків.

Синій колір привертає увагу. Він сприятливо впливає на хлопчиків, підсилює їх чоловічу енергію. Синій і блакитний кольори заспокійливо впливають на активних дітей. Крім цього, синій сприятливо впливає на очі дитини. Відтінки синього і блакитного стримують агресію і зайву емоційність.


Як правильно оформити кімнату дитини?


Дизайнери радять вибирати не більше трьох кольорів для оформлення дитячої кімнати. Найкраще малюки сприймають відтінки червоного, синього і жовтого кольорів. При цьому стелю і верхню частину кімнати краще всього зробити білого або бежевого кольору. По-перше, білий колір підвищує освітленість кімнати, тому що відбиває до 80% денного світла. По-друге, він є найкращим фоном для дії інших кольорів. Кольорові елементи необхідно вибирати, враховуючи призначення кімнати. Якщо це спальня, варто віддавати перевагу заспокійливим кольорам - синьому, зеленому, рожевому. Для оформлення робочого столу краще використовувати білу і зелено-блакитну гаму кольорів, а для їдальні - помаранчеву і жовту. Ігрові кімнати зазвичай оформляють з використанням максимальної кількості яскравих фарб.


Арт-терапія з використанням кольорів. І не тільки…


Арт-терапія ефективна в боротьбі зі страхами, образами, тривогою, неконтрольованою агресією. Photo: Sandplay & арт-терапія. Дитячі групи розвитку


При роботі з дітьми психологи все частіше використовують арт-терапію, тому що вона є найбезпечнішим видом психологічної корекції. Через творчість та взаємодію з різними кольорами фахівці виявляють проблеми і працюють над ними з дитиною. Арт-терапія дає можливість звернутися до глибинних, природних образів, до того, що дитина не до кінця усвідомлює. Арт-терапія ефективна в боротьбі зі страхами, образами, тривогою, неконтрольованою агресією. Плюс такого підходу в тому, що дитина працює над проблемою граючи. Відзначимо, що арт-терапія - це не тільки малювання. На заняттях дітям можуть запропонувати пісочну, тканинну і музичну терапію.






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук