Розвіюємо міфи: важливі відповіді на питання про дитяче харчування


Опубліковано 17 Вересень 2019 о 13:00

Блог Діти в місті Вінниця >  Розвіюємо міфи: важливі відповіді на питання про дитяче харчування


Розвіюємо міфи: важливі відповіді на питання про дитяче харчування

Відмовтеся від шкідливих харчових звичок. Photo: Freepik


Тренд на здорову їжу та здоровий спосіб життя стрімко поширюється світом і Україною. Звичайно, найперші, хто намагається відмовитися від шкідливих продуктів та шкідливих харчових звичок – це молоді матусі. Попри те, що проблема зайвої ваги у населення Землі стає актуальнішою з кожним роком, українські матусі ставляться до дитячої їжі більш відповідально, ніж їхні колеги зі США та Західної Європи. «Діти в місті» розбиралися, які звички, пов’язані з харчуванням, треба прищеплювати дитині, а від яких звичок краще відмовитися.


Трохи статистики


За підрахунками Всесвітньої організації охорони здоров’я, понад 40 млн дітей у віці до 5 років станом на 2016 рік мали зайву вагу. Крім цього, ще 340 млн підлітків страждали від зайвої ваги. Найбільше дитяче ожиріння поширене у США, Мексиці та Великій Британії. В Європейській асоціації вивчення ожиріння прогнозують, якщо нічого не змінювати, до 2030 року близько 50% європейців страждатимуть від зайвої ваги.

Ці проблеми спонукали деякі уряди переглянути харчові правила в дитячих садках і школах, адже харчові звички формуються з дитинства. Наприклад, у сусідній Польщі, де кожна п’ята дитина страждала від зайвої ваги, у 2015 році розпочали справжню харчову революцію. Традиційну кухню, в якій багато жирних та солодких страв, визнали «недитячою» та виключили з дитячого раціону. Натомість, дітям запропонували їсти овочі та фрукти.

В Україні за останніми даними, близько 21% дітей мають зайву вагу, з них 7% - страждають від ожиріння. При цьому, станом на 2001 рік дітей зі зайвою вагою в Україні було близько 14%. Тенденція зрозуміла, і зрозуміло, що її треба змінювати. І кому як не батькам братися за зміну культури харчування. Як саме, ми підкажемо.


Головне – нагодувати?



Треба коригувати правила прийому їжі. Photo: Freepik


Для наших бабусь одним з головних проявів любові було нагодувати дитину. При цьому, кількість прийомів їжі в гостях у бабусі могла доходити до 5-8 разів на день. І все це з пиріжечками та смачними ватрушками. Звичайно, це не значить, що треба перестати водити дитину в гості до бабусь. Але скоригувати правила прийому їжі треба.


Згідно з рекомендаціями українського МОЗ, 6-річні школярі мають споживати на добу не більше 1800 ккал. Діти 7-10 років – близько 2100 ккал, а підлітки - 2400-2700 ккал, залежно від статі.


Це значить, що все з’їдене більше норми, шкодить вашій дитині. Саме тому дієтологи не рекомендують:


  • примушувати дитину їсти (коли малюк зголодніє, він сам про це скаже. Потрібно уважно прислухатися до дитячих сигналів голоду і насичення); 
  • змушувати доїдати (якщо ви чітко слідкуєте за грамами так калоріями, звичайно, ви можете порадити дитині доїсти все, що покладене на тарілку. Втім, частіше за все, дитині насипають порцію більшу, ніж вона може з’їсти без шкоди для здоров’я);
  • не використовуйте їжу, як нагороду (від усіх умовлянь «доїж і підеш дивитися мультики», «доїж і отримаєш цукерку» треба відмовитися раз і назавжди. Саме ці «невинні» фрази з дитинства руйнують харчову поведінку).


Якщо ви не будете примушувати дитину їсти, ви дасте їй можливість навчитися вчасно зупинятися, коли наївся. Це надзвичайно корисна навичка у наш час, коли більшість людей регулярно переїдають.


Моя дитина залишиться голодною!



У Франції дітям не дають перекушувати перед обідом або вечерею. Photo: Freepik


Не варто боятися, що ваша дитина залишиться голодною. Після року усі процеси в організмі малюка сповільнюються, тому іноді нормально, що дитина не хоче їсти. Дорослі також іноді мають такі відчуття. Найчастіше дитина не хоче їсти, тому що протягом дня постійно щось жує, але батьки цього не помічають. Наприклад, круасан з шоколадною начинкою – це приблизно 270 ккал, а йогурт чи сирочок – 100-150 ккал. А хто рахує, скільки цукерок та печива дитина з’їла за день?

Дієтологи наголошують, що будь-які солодощі – це теж їжа. І вона так само насичує організм. Питання лише в тому, наскільки якісно. Тому, якщо ваша дитина попила сік з печивом, не дивуйтеся, що вона не хоче їсти суп. Якщо ви хочете, щоб дитина добре їла, приберіть перекуси. Наприклад, у Франції дітям не дають перекушувати перед обідом або вечерею. Ні вдома, ні в садку не дозволяється їсти між трапезами. Тільки за столом, з приборами та серветками. Дотримуйтеся режиму, і тоді проблем з апетитом не буде.


Їмо разом, спілкуємося та смакуємо


Деякі батьки змалечку дають дитині під час їжі дивитися мультфільми, щоб швидше її нагодувати. Спеціалісти застерігають – ні в якому разі не можна якось відволікати дітей під час їжі. По-перше, вони не навчаться отримувати задоволення від їжі, смакувати, а будуть їсти на автоматі. По-друге, вони не будуть чути сигнали свого тіла, пропускатимуть момент насичення, та як наслідок переїдатимуть.

Найкраще для дітей – це сімейна трапеза, коли всі збираються за одним столом, розмовляють, відклавши гаджети в бік. До речі, за спостереженнями психологів, підлітки, які виросли в сім’ях, де заведено їсти разом, рідше мали проблеми з харчовою поведінкою. Пам’ятайте, що дитина у всьому бере приклад зі сім’ї, тому від того, як ви харчуєтеся, залежать і їхні харчові звички. Заохочуйте дітей їсти здорову їжу, залучайте їх до приготування обіду. Це буде додатковим стимулом з’їсти його.



Photo: Freepik


Раніше ми писали про те, як приготування їжі розвиває дітей та розповідали, чому варто хоч іноді куховарити разом.


Сіль, цукор і фастфуд


У МОЗ закликають мінімізувати кількість солі та цукру в раціоні дітей. За рекомендаціями відомства, дитина не має з’їдати більше 2-3 грамів солі на добу та більше 25-50 грамів цукру (приблизно 6 чайних ложок). Але ж, мова йде не про чистий цукор та сіль, а весь, який є у складі продуктів, які ви даєте дітям.


Американська асоціація кардіологів радить не давати цукор дітям до 2-х років. Взагалі!


А в Польщі цукор повністю виключили з меню дитячих садків та шкіл. Дозволено додавати трохи меду в чай, а ось підсолоджувати їжу цукром суворо заборонено.

Чим менше ваша дитина буде споживати солі та цукру, тим краще. Теж саме можна сказати про фастфуд та продукти глибокої переробки. У такій їжі забагато калорій, рослинних жирів, солі та цукру. Вона, як правило, має низьку поживну цінність, насичує ненадовго та викликає звикання.

Тільки уявіть, один Біг мак – це 540 ккал. Ще 510 ккал міститься у великій пачці картоплі-фрі з МакДональдзу. Ось і маємо вже половину денного раціону дитини. Обирайте для дітей продукти, які пройшли мінімальну переробку. Відмовтеся від ковбаси, пельменів та піци.


Не забуваємо про воду!



Вода завжди краща за компот з цукром. Photo: Freepik


Найголовніше правило, про яке забуває більшість батьків – це дотримання водного балансу. Вода – це чудодійна речовина, яка здатна позбавити дітей та дорослих від багатьох проблем. З цією звичкою легко ужитися, але важко звикнути пити воду регулярно. Найефективніше працює спосіб, коли пляшка з водою ставиться перед очима. Тоді й попити хочеться частіше. Давайте дитині очищену воду. І пам’ятайте, вода – завжди краща за компот з цукром і, тим більше, газовану воду.

Особливої системи прийому води не існує. Звичайно, є різні норми, але кожна дитина індивідуальна, тому краще покладатися на власні почуття. Давайте дітям воду, коли вони відчувають спрагу. І зробіть так, щоб вода завжди була у дитини перед очима.


Ми є те, що ми їмо. Від того, чим ми наповнюємо себе, залежить не тільки розмір одягу, а й наш настрій, самопочуття, стан шкіри та внутрішніх органів. Допоможіть вашим дітям сформувати гарні харчові звички в дитинстві, і вони скажуть вам «дякую» у дорослому віці.






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук