Instagram-батьківство, або діти напоказ


Опубліковано 08 Листопад 2019 о 12:00

Блог Діти в місті Вінниця >  Instagram-батьківство, або діти напоказ


Instagram-батьківство, або діти напоказ

Photo: Freepik


У сучасному світі практично кожен має акаунт у соцмережах. Facebook, Instagram, Twitter, і це тільки для початку. Відмовитися від них надзвичайно важко, адже соцмережі сьогодні увібрали майже всі аспекти життя. І дійсно, зараз у соцмережах можна знайти практично все: спілкування, новини, друзів за інтересами, навчальні та розважальні ролики, навіть речі зараз можна купувати в соцмережах. Тож вони стали невіддільною частиною нашого життя, а відтак і життя наших дітей.


Раніше мами й тата викладали дитячі фото із сердечком чи смайликом, закриваючи обличчя малюка, зараз же для малят чи не від самого народження деякі батьки створюють окремий акаунт. Чи доречно викладати фото дитини без її згоди? Чи не зашкодить самооцінці дітей особистий акаунт в Instagram. Давайте більш детально розглянемо це Insta-питання.


Популярність з пелюшок


Сучасні батьки буквально транслюють своє життя та життя своїх дітей у соцмережах. Photo: Freepik


Наші мами роздруковували фотографії найяскравіших моментів та зберігали їх у фотоальбомі, ми ж постимо всі пам’ятні знімки в Instagram. Подорожі, зустрічі з друзями, похід у кіно — для всього є місце в нашому профілі. Свого часу там з’являються знімки з весільної фотосесії, а трохи згодом заповітна світлина з результатами УЗД. Ось так перша фотографія дитини з’являється в Instagram ще задовго до першого вдиху маляти.

Діти ростуть дуже швидко й хочеться зберегти кожен момент — першу посмішку, перші повзання, потім перші несміливі кроки. І зробити це дуже просто, бо смартфон із гарною камерою завжди під рукою. Й ось зроблене кумедне фото, написаний зворушливий підпис, додано три хештеги й пост готовий. Річ у тім, що ми просто не уявляємо, як це — не запостити фото дитини в Instagram. А тим паче, якщо це наймиліше фото у світі, або кумедне відео. На перший погляд тут немає нічого поганого, друзі лайкають і пишуть милі коментарі. Сучасні батьки буквально транслюють своє життя та життя своїх дітей у соцмережах.


Показове батьківство


Мами і тата регулярно постять світлини своїх дітей заради схвалення та самоствердження. Photo: Freepik


Для звички щохвилини викладати в мережу фото своїх чад в англійській мові є навіть термін — sharenting (шерентінг), який утворений із двох слів: share (ділитися) та parenting (батьківство). Цей термін вдало вловлює тенденцію сучасного батьківства — показовість. Запостили фото, й ось уже добре знайомими інструментами лайк / шер / репост / коментар підписники оцінили ваше вміння бути «ідеальною мамою / татом». Чи допомагає це самостверджуватися в ролі батьків? Так. Чи це приносить задоволення, а іноді й дохід, їм та іншим? Зазвичай. Чи порушує це права та особисті кордони дитини? Безперечно.

Сучасні діти по-різному реагують на свої знімки в Instagram. І якщо для деяких дітей це не проблема, то інші вкрай негативно ставляться до публікацій фото без їхнього дозволу. Так, фото кумедних малят лайкають усі, але чи захоче школяр, щоб у маминому акаунті були його дитячі фото? Наскільки це доречно, адже знімки можуть побачити однокласники та друзі. А чи варто говорити, якими жорстокими іноді бувають діти.

Коли йде мова про маленьких дітей — усе дуже мило та зворушливо, й хочеться розповідати всьому світові про своє чадо, але коли діти дорослішають потрібно ретельніше підходити до вибору контенту. Тільки уявіть, що ви заходите на сторінку свої батьків, і знаходите там свої дитячі фото з кумедними історіями вашого дитинства в підписах. Чи всі світлини ви були б однаково раді бачити? Чи всі спогади з вашого дитинства мають бути публічними?


Сепарація та особисті кордони


Дуже часто батьки не розділяють свої інтереси та інтереси дитини. Photo: Freepik


Інший аспект Insta-питання у встановленні межі між ідентичністю батьків та ідентичністю дитини. Адже дуже часто мами ототожнюють себе зі своєю дитиною.


Вам може бути цікавою наша стаття «Діти — гості в нашому домі: усе, що потрібно знати про сепарацію від батьків у різному віці»


Згадайте як часто ви говорили самі, або чули від знайомих мам фрази на кшталт «У нас уже перший зубчик виріс», «Ми вже в садочок ходимо». Спочатку це може виглядати невинно, але іноді перетворюється в «Ми в інституті вже вчимося», «Ми влаштувалися на роботу» тощо. Важливо встановлювати чіткі межі між тим, де закінчується ваш власний досвід батьківства, та починається окремий простір дитини — її права, правила, вподобання. Як зрозуміти де ця межа? Пам’ятаєте, коли востаннє ви намагалися сфотографувати дитину, а вона крутилася, відмовлялася позувати, та ви все-таки наполягли на своєму? Ось це і є пряме порушення особистих кордонів дитини.


Зірки епохи Instagram


Діти, популярні в Instagram, встановлюють тренди та заробляють гроші майже з пелюшок. Photo: Freepik


Ще один аспект, який варто вивчити ретельніше — дитячі акаунти в соцмережах. Політика Instagram встановлює чіткий віковий ценз для нових користувачів — 13+. Але на практиці все не зовсім так. Поряд із популярними та успішними Insta-блогерами свою нішу займають і дитячі акаунти. Маркетологи звуть їх кідфлюенсерами. Вони зірки епохи Instagram, маленькі капітани індустрії, які випускають власні лінійки одягу та іграшок. Діти, які мають багатотисячну аудиторію та почали заробляти раніше, ніж навчилися ходити. І незважаючи на дивних незнайомців в інтернеті й життя під прицілом камер, ці діти відчувають себе цілком нормально.

Однак варто зауважити, що популярність чекає не на кожного, а гонитва за лайками лише шкодить здоровій самооцінці дитини. Соціальні мережі — яскравий приклад емоційної залежності від захоплення та схвалення з боку інших. Чи хочете ви, щоб самооцінка вашої дитини залежала від інших людей? Або щоб дитина була готова зробити будь-що заради лайків?


Ми не закликаємо до фотографічного целібату, аж ніяк. Натомість наголошуємо, що перш ніж публікувати фотографії своїх дітей, або створювати їм акаунт у соцмережах, дати собі відповіді на ці запитання:

  1. Що зображено на фотографії?
  2. Хто має змогу її побачити?
  3. Як почувалася б ваша дитина зараз або в 14 / 18 / 30 років, побачивши це фото?
  4. Яку користь це принесе моїй дитині?
  5. Чи не порушую я чиюсь іншу приватність або втручаюся в чийсь особистий простір?
  6. Зрештою, навіщо я це роблю?


Як висновок можна сказати, що якщо і створювати акаунт дитині або розміщувати фото сина чи доньки у своєму профілі, то до вибору контенту треба підходити усвідомлено й серйозно. І, звичайно, поважати особистий простір дитини та прислухатися до її бажання, або небажання бути в соцмережах.


У цьому дописі ми не говорили про різноманітні кібер-небезпеки та лікнеп для дітей із цього питання. Якщо вам цікава ця тема, пишіть у коментарях, будемо розбиратися разом.






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук