Топ-7 порад для втомлених мам


Опубліковано 14 Січень 2020 о 11:31

Блог Діти в місті Вінниця >  Топ-7 порад для втомлених мам


Топ-7 порад для втомлених мам

Woman photo created by jcomp - www.freepik.com


Щодня жінки стикаються з «ідеальними» інстамамами, у яких діти-генії відвідують десяток гуртків, з трьох років говорять англійською та грають на скрипці. При цьому «ідеальні мами» встигають готувати смачні вечері, ходити в спортзал та ще й виглядають так, наче щойно зійшли зі сторінок глянцевих журналів. До такого ідеалу нереально дотягнутися. Тут важливо не забувати, що світлини в соцмережах — не показник щасливого життя, і за ідеальними фото криється робота фотографа, візажистів, стилістів і ще купи інших людей. Прагнення відповідати надуманим стандартам призводить до хронічної втоми, а вона у свою чергу може перерости в емоційне вигорання.


На жаль ми не маємо чарівних інструментів, щоб «відремонтувати себе», але ми маємо кілька порад, які допоможуть вам рухатися в цьому напрямі.


Поставте собі «діагноз»


Емоційне вигорання приходить не одразу, воно починається з дрібниць, наприклад, втоми, недосипання, регулярної відмови собі у здавалося б простих речах. Звичайно, поява дитини змінює звичний режим, але це зовсім не означає, що ви маєте відмовитися від усього, заради малюка. Не можете спокійно поніжитися у ванні, не пам’ятаєте коли востаннє пили гарячий чай, не встигаєте з домашніми справами та ще й малюк дратує вас? Це не значить, що ви погана мама, й думати так не слід, тому що надумане почуття провини тільки ускладнює ваш стан.

Нервова система — такий же орган, як і всі інші, і він теж може захворіти. Хронічна втома часто призводить до емоційного виснаження. Тож зрозумійте, ви — не погана мама, ви просто втомлена жінка, якій потрібен відпочинок.


Подбайте про себе


Всі ми намагаємося зробити життя наших дітей ідеальним, і часто, зосередившись на потребах наймолодших членів родини, ми забуваємо про власні. Але ж турбота про себе — це турбота про близьких, адже для того, щоб ділитися з іншими своєю енергією, потрібно спочатку її отримати.

Не соромтеся своїх потреб, прислухайтеся до своїх бажань та подбайте нарешті й про себе.


Практичні поради, які допоможуть почуватися краще, ви можете знайти у нашій статті: «Мама-дзен, або 20 способів подбати про себе»

Читайте, виконуйте та радійте від того, як ваше життя поступово налагоджується.


Живіть своїм життям


Photo: Freepik


В перші місяці життя, мама та малюк нерозривно пов’язані. Але з дорослішанням потрібно давати більше свободи малюку, й, що цілком логічно — собі. Зазвичай немає необхідності нехтувати своїми потребами і будувати своє життя навколо дитини.

Ви маєте право йти у справах, а ваша дитина має право через це засмучуватися. Ви маєте право заводити нових дітей, а дитина — ревнувати до них. Ви маєте право жити своїм життям, і це дитина повинна пристосуватися до вашого способу жити. Саме така програма закладена природою: слідувати за дорослим і орієнтуватися на нього. Адже це дорослі заводять дітей, а не навпаки.

Живіть своїм життям. Мама — це не єдина роль, а може бути, навіть не головна.


Не шукайте ідеалу


Прагнення відповідати ідеалу забирає стільки сил, що батьки починають ставитися до дітей байдуже і навіть жорстоко. Саме «ідеальні» матері волають на своїх дітей, що плачуть в супермаркеті: «Досить мене ганьбити!» — тому що дитяча істерика не збігається з вигаданої картинкою ідеальної сім’ї.

Виграють ті, хто здається з самого початку. Такі мами визнають, що вони недосконалі, а універсальних правил виховання не існує. Що б ви не робили, завжди будуть помилки. Достатньо хороша мати просто робить все, що в її силах, прислухається до себе і намагається бути в контакті з дитиною, визнаючи, що вона не може все контролювати і за все нести відповідальність.

Якщо шукаєте ідеальність — йдіть до книжкової крамниці, картинної галереї або в кінотеатр, адже в реальному житті ідеальних людей немає, і не повинно бути.


Переглянете власні очікування і вимоги до себе


Можливо, коли ви ще не були мамою, ви дивилися на подруг із дітьми, або ж просто перехожих і думали: «Моя дитина не буде сидіти у калюжі. Моя дитина буде завжди чистою, охайною та ввічливою», «Я ніколи не дозволю собі так кричати на свою дитину», «Поява дитини — це не привід переставати прибирати у квартирі. В мене навіть після народження завжди буде ідеальний порядок».

Однак реальність часто не співпадає з нашими очікуваннями, і варто переглянути власні стандарти. Так, ви можете тримати квартиру в ідеальній чистоті, готувати три страви для вечері й водити дітей у всі ймовірні гуртки, але чи надовго вистачить ваших внутрішніх ресурсів?

Материнство схоже на мільйон куль, якими ви повинні жонглювати. Деякі з них неминуче впадуть. Ніхто не може і не повинен впоратися з усім самотужки.


Шукайте джерело енергії


Photo: Freepik


Батьки вкладають багато емоцій і сил у виховання дітей, і якщо ці ресурси не відновлюються, то виникає дисбаланс і те саме батьківське вигорання. Шукайте способи поповнити запаси енергії: сходіть кудись без дитини, робіть те, що вам подобається, не чекайте, коли близькі здогадуються, що вам потрібна допомога, а просіть про неї. Витрачайте на себе час і гроші, адже щаслива мама для дитини в сто разів важливіше, ніж чергова нова іграшка.


Зберігайте зв’язок з дитиною


Можливо, коли ви були дитиною і злилися, сумували або плакали, ваші батьки не знаходили в собі ресурсу, щоб замість докорів і нотацій просто обійняти і втішити. Але ви можете передати своїм дітям інший зразок поведінки.

Коли ваш криза залишиться позаду, подумайте, що ви могли б змінити у відносинах з дитиною. Незалежно від того, чи будете ви тренувати емпатію, застосовувати теорію прив’язаності або знайдете власний шлях, важливо дати дитині зрозуміти, що будь-які її почуття, навіть негативні (страх, ревнощі, невпевненість, роздратування, смуток), абсолютно законні й ви допоможете їй прожити їх.


Ми всі інколи не справляємося. Навіть ваша знайома з роботи, і сусідка з третього поверху, й навіть найвідоміша мама-блогер. Але для того, щоб бути достатньо хорошою мамою, зовсім не потрібно виснажувати себе.





Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук