Дитина відмовляється пити ліки: корисні поради


Опубліковано 17 Січень 2020 о 13:16

Блог Діти в місті Вінниця >  Дитина відмовляється пити ліки: корисні поради


Дитина відмовляється пити ліки: корисні поради

Виховувати дитину та не почути від неї жодного разу «Не хочу» — неможливо. «Не хочу їсти», «не хочу спати», «не хочу одягатися» — рано чи пізно всім татам і мамам доводиться це чути, але зазвичай дорослі можуть спокійно реагувати на дитячі капризи. Але є такі ситуації, коли зберігати спокій дуже важко, наприклад, коли дитина категорично відмовляється лікуватися. Що робити в такому випадку? Як змусити дитину поміряти температуру, чи випити ліки?


Правильне виховання


Послідовність та непохитність — важливі складові виховання. Уявімо ситуацію, малюк погано себе відчуває і ви хочете поміряти йому температуру. Дитина відмовляється, ви у свою чергу наполягаєте, але дитина влаштовує істерику, кричить, плаче і ви здаєтеся. Який висновок зробить ваша дитина — потрібно голосніше плакати та тупотіти ніжками і мама передумає. І так буде кожного наступного разу. Тому важливо з самого початку визначитися з ситуаціями, у яких не можна змінювати рішення. Зазвичай це питання здоров’я та безпеки дитини.


Дитячі ліки


У випадках, коли лікар після огляду дитини призначив певні ліки, ніякі дитячі «не хочу» не повинні стати на заваді. Необхідно зазначити, що одні й ті самі ліки можуть випускатися у різних формах — таблетках, сиропах, капсулах. Погодьтеся, дитині простіше пити солодкий сироп, ніж гірку таблетку.


Лайфхаки


Але часто буває, що діти бояться всіх медичних процедур і категорично відмовляються навіть від смачного сиропу. Як же діяти? Пропонуємо вам деякі хитрощі, які допоможуть лікуватися без істерики.


«Лікування» всіх членів родини


Photo: Freepik


Багато дітей бояться ліків, градусників та лікарів. Спробуйте змінити відношення дитини до ліків за допомогою гри. Нехай малюк сам перетвориться на лікаря, а тато, мама чи улюблений ведмедик захворіють. Дозвольте дитині поміряти вам температуру, зробити несправжній укол, дати випити ліки. Якщо малюк зрозуміє, що в лікуванні немає нічого страшного і його «пацієнти» почуваються набагато краще, то можливо перестане боятися лікуватися.


Порада: Не лякайте дитину лікарнею, болючими уколами та гіркими пігулками, адже цим ви тільки зміцните страх дитини перед лікуванням. І повірте, запевнити його у зворотному буде вкрай складно.


Історії


Говоріть з дитиною про її стан, розкажіть, чому вона захворіла. Вигадайте історію про злих мікробів і бактерій та хоробре військо, яке обов’язково переможе хворобу. Після цікавих історій випити ліки буде значно простіше.


Порада: дитині під час хвороби потрібні позитивні емоції. Перед тим, як давати ліки, домовтеся, що потім подивитеся цікавий мультик, або подзвоните татові. І обов’язково похваліть малюка за те, що випив ліки.


Право вибору


Важливо зрозуміти, ми не питаємо у дитини буде чи не буде вона пити ліки, ми дозволяємо вибрати з якої ложечки його пити. Можливо це лише видимість вибору, але завдяки цьому дитина погоджується лікуватися, а хіба це не головне? До речі цей метод працює і в інших аспектах життя, спробуйте та переконайтеся в його ефективності.


Чарівна сила маминих обіймів


Хіба ще не всі знають, що мамині обійми лікують? Дитині, яка захворіла, необхідні мамина підтримка, тепло та піклування. Обіймайте свою дитину якомога частіше та робіть це щиро і з любов’ю. Діти, які відчувають батьківську любов, виростають здоровими та впевненими у собі людьми.


Корисні мультики


Дізнатися про ліки та лікування дитина може і з перегляду мультиків. Наприклад, подивившись уроки обережності Тітоньки Сови.


Video: Youtube


Як би нам не хотілося бачити своїх дітей здоровими, час від часу вони хворіють, і кожен раз це стає випробуванням для всієї родини. Якщо уникнути хвороби не вдалося, а дитина наполегливо відмовляється лікуватися, не тисніть на неї. Будьте терплячими, ласкавими і використовуйте наші поради — тоді малюк буде відчувати себе більш комфортно і одужання настане швидше. Міцного здоров’я вам і вашим дітям!






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук