Що дивляться наші діти і як це впливає на їх поведінку: розбираємо серіал «Перші ластівки»


Опубліковано 27 Січень 2020 о 16:00

Блог Діти в місті Вінниця >  Що дивляться наші діти і як це впливає на їх поведінку: розбираємо серіал «Перші ластівки»


Що дивляться наші діти і як це впливає на їх поведінку: розбираємо серіал «Перші ластівки»

Photo: Рexels


Молодіжне кіно і його вплив на підлітків


Фільми і серіали, які ми дивимося, можуть впливати на наш світогляд. Особливо сильно кіно впливає на дітей і підлітків, чиї погляди на життя і принципи ще не сформувалися. Тому важливо, що саме черпають наші діти з інтернету і телевізора - це інформаційне сміття у вигляді різних безглуздих шоу або це фільми зі змістом, здатні навчити підлітків важливим речам.

Психологи відзначають, що фільми здатні впливати не тільки на психологічний стан людини, а й на її поведінку. Вони здатні підштовхнути підлітків до необдуманих дій, але також можуть мати позитивний і навіть терапевтичний ефект на дітей. Все залежить від того, які фільми дивляться ваші діти, як вони їх розуміють і чи здатні ви обговорювати з підлітком проблеми, які підіймаються в сучасних фільмах.


Актуальні проблеми


Фільми та серіали про підлітків - явище не нове. Всім нам знайомі популярні серіали 1990-х років, що прийшли до нас із Заходу - «Елен і друзі», «Беверлі Хіллз», «Баффі - винищувачка вампірів». Ці серіали розповідали про життя підлітків, у них підіймалися серйозні теми, такі як рання вагітність, буллінг, суїциди. За 30 років проблеми, що хвилюють підлітків, практично не змінилися. Єдине, додалися ситуації, пов'язані з інтернетом, технологіями і соцмережами. Фільми про підлітків продовжують розповідати про дорослішання, сепарацію від батьків, набуття власного голосу і власного «я».


Читайте також: Діти - гості в нашому домі: все, що потрібно знати про сепарацію від батьків в різному віці.


Підлітковий вік - час найсерйозніших змін в житті людини. Саме тому за підлітками так цікаво спостерігати. Самим же підліткам важливо бачити, що вони не одні в цьому світі, що їх однолітки стикаються з такими ж проблемами, як вони. У підлітковому віці діти активно шукають свою групу, своїх людей. І серіали допомагають їм визначитися, якими людьми вони хотіли б стати, а якими точно ніколи не будуть.



Photo: Рexels. Підліткам важливо знайти свою групу


Найцінніше в підліткових фільмах - це розповіді про те, що будь-яка ситуація, яка відбувається в житті дитини, неоднозначна. У сучасних фільмах, як правило, немає ідеальних персонажів. Всі вони здійснюють як погані, так і хороші вчинки. Всі вони різні, з різною зовнішністю і різним характером.


Що дивляться наші діти?


Більшість підліткових фільмів і серіалів до недавнього часу випускалося західним кінематографом. Він, безумовно, цікавий, але не повністю відображає реалії нашого життя. Останнім часом на телеекрани вийшло відразу кілька серіалів українського виробництва, які підлітки із задоволенням дивилися. Серіал «Школа», який розповідає про життя дітей 10-11 класів, їх проблеми і переживання, і серіал «Перші ластівки», який розповідає про небезпечну онлайн-гру, результатом якої стала смерть підлітка. Багатьох батьків схвилював сюжет серіалів і вельми недитячі, на їхню думку, проблеми, які підіймалися в фільмах. Однак творці серіалів запевняють, що це реальність, з якою сучасні діти стикаються щодня. Неправильно удавати, що це всього лише художня вигадка.

Відзначимо, що статистика гарячої лінії правозахисної організації «Ла-Страда Україна», чий номер зазначений в титрах серіалу «Перші ластівки», підтверджує це. Після виходу першої серії в організацію звернулися сотні дітей, які розповідали про побої вдома, спроби самогубства і свої страхи. Підлітки наважилися звернутися за допомогою, тому що побачили, що у них схожа ситуація.


Що кажуть діти?



Photo: Рexels. Підліткам дуже подобаються серіали про однолітків


Мадіна, 15 років:

«Моє ставлення до серіалу «незрозуміле». З одного боку, він розкриває важливу тему про буллінг і суїцид у підлітків, а з іншого боку - складно дивитися жорстокі сцени. Але я розумію, що інакше тема і ідея серіалу не проникне в душі».


Ліза, 16 років:

«Серіал змушує багато про що задуматися. Мені він сподобався. Раджу дивитися його з батьками, щоб вони бачили, що відбувається з нами, дітьми, в різні моменти, що ми відчуваємо або приховуємо. У моменти суїцидальних сцен, саморуйнівних дій я не розуміла, навіщо вони це роблять, а іноді я була занадто категорично налаштована. Я проти вбивств. Це не правильно!»


Катя, 17 років:

«Після перегляду фільму я зрозуміла, наскільки сильно я люблю життя, своїх батьків, оточення. Проблеми, які, здавалося б, не можна було вирішити ніколи, після перегляду серіалу перестали бути такими важливими і важкими. Дуже важкий, але дуже цікавий серіал про життя сучасних підлітків. Складно дивитися, але неможливо відірватися».


Серіал змусив задуматися і батьків, які поглянули на своїх старших дітей з нового ракурсу. 36-річна киянка Тетяна Доненко зазначає, що перегляд серіалу дуже вплинув на неї і змусив задуматися про свої стосунки з дочкою-підлітком. Як розповіла жінка, вона прийняла рішення бути м'якшою і уважнішою по відношенню до дитини, адже в цьому віці підлітку і так нелегко. Ольга зазначає, що батьки своїми претензіями лише посилюють стрес, який діти регулярно переживають в школі й своїй компанії. На її думку, дім повинен стати для дитини комфортним місцем, де можна відчувати себе в безпеці.


Що думають фахівці?



Практичний психолог, гештальт-терапевт Олена Сушко


Психолог Олена Сушко вважає, що «Перші ластівки» - актуальний соціальний кінопроект, який не залишає глядача байдужим. За її словами, в ньому глибоко показані проблеми сучасного суспільства в розрізі подій у звичайній столичній школі.


«Розставляючи акценти, можна виділити кілька важливих тем, які підіймає серіал:

  • питання соціалізації підлітка через фон його сім'ї (зображується самотність і ізоляція кожного підлітка в різних життєвих обставинах),
  • питання непідготовленості й некомпетентності педагогів, «психолога-біологічки, яка закінчила курси», безпорадності батьків у вихованні та побудові відносин з дітьми,
  • батьківські сценарії, які прямо і побічно транслюються дітям,
  • жорстокість дітей в їх замкнутості та самотності, яка згодом трансформується в прийняття один одного, дружбу і згуртування, бо всіх їх об'єднує душевний біль і особиста драма,
  • суїцид, суїцидальна поведінка, депресія, що підігріваються соціальними мережами, «групами смерті»,
  • даркнет, як сучасний, злочинний віртуальний світ, і реальний світ, що годується тією ж дитячою безпорадністю, приреченістю, радикалізмом, юнацьким максималізмом,
  • питання важливості почуттів і емоцій,
  • складності в проживанні депресії, відсутність можливості відродитися і вийти на новий рівень життя, більш радісний і щасливий,
  • психологічне, економічне, фізичне насильство в сім'ях.


Фільм змушує нас, дорослих, відчути все це. Ідентифікувати себе, побачити проекції, відчути катарсис почуттів. Попри те, що події в серіалі драматизовані й перебільшені, почуття героїв передаються яскраво і точно, викликаючи резонанс в душі у глядача. Я б рекомендувала серіал до перегляду батькам, педагогам і всім, хто має причетність до виховання дітей і спілкування з ними», - зазначає психолог.



Практичний психолог Аліна Касілова


Психолог Аліна Касілова вважає, що молодіжні фільми на подібні серйозні тематики необхідно дивитися разом з дітьми, обговорювати те, що відбувається на екрані. Відверті розмови батьків з дітьми і якісна робота психологів в навчальних закладах, на думку фахівця, допоможуть підлітку не впадати в крайнощі й правильно зрозуміти посил того, що він бачить. В іншому випадку, можуть бути і негативні наслідки від перегляду серіалів.


«По-перше, людина більшу частину життя асоціює себе з тими образами, які йому сподобалися колись в дитинстві або підлітковому віці. Згадайте свої улюблені мультики або фільми, знаходите щось спільне з улюбленим героєм і своїми життєвими звичками?

По-друге, в сучасному суспільстві, коли є практично все, і це ідеалізується в серіалі (а часто там звертається увага на певну соціально-гостру тематику), то в кризовий етап розвитку може виникнути бажання спробувати це. Як кажуть самі підлітки, «нічого страшного в цьому немає, якщо це показують в денний час по телевізору».

По-третє, бажання виділитися в групі часто штовхає підлітків на різні дії, а в серіалах демонструють, як це можна зробити.

Найстрашніше, на мою думку, що всі процеси, які показані в молодіжних телесеріалах дійсно мають місце в нашому суспільстві, а дорослі рідко можуть адекватно на це зреагувати», - зазначає Аліна Касілова.



Photo: Рexels. Пережити труднощі допоможе фільмотерапія


Олена Сушко, у свою чергу, додає, що хороші та правильні фільми і серіали можна використовувати для фільмотерапії. Це дуже гарний психотерапевтичний підхід в роботі з дітьми, батьками, дорослими, які переживають кризи і труднощі.


«Фільмотерапія - дуже ефективний і швидкодіючий напрямок в психотерапевтичній роботі. Колись, ще будучи дитиною і переживаючи глибоку депресію, я звернула увагу на те, як в кращу сторону змінився мій стан після перегляду однієї мелодраматичної комедії «The wedding of Susan». З того часу я закохалася в кіно», - ділиться досвідом психолог.


Фахівці, що практикують фільмотерапію, відзначають, що правильно підібране кіно допомагає людям більш ясно усвідомлювати ті ситуації та труднощі, в яких вони знаходяться. Психологи радять вибирати фільми, в яких герої переживають схожі проблеми. Показово, що ці фільми не обов'язково повинні бути з хорошою кінцівкою. Часто терапевтичний ефект досягається після перегляду фільму, який закінчується трагічно.

Підліткові фільми, як дві сторони однієї медалі, можуть приносити як користь, так і шкоду. Все залежить від того, чи готові батьки допомогти своїм дітям пережити такий важкий етап як підлітковий вік, побудувати з ними довірчі відносини і відповісти на всі питання, що цікавлять дитину.






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук