Вікові особливості: чим дитяча дружба відрізняється від дорослої


Опубліковано 28 Лютий 2020 о 16:00

Блог Діти в місті Вінниця >  Вікові особливості: чим дитяча дружба відрізняється від дорослої


Вікові особливості: чим дитяча дружба відрізняється від дорослої

Photo: Freepik


Іноді батькам складно прийняти і зрозуміти особливості дитячої дружби. Вони намагаються пояснити своєму малюку, як повинні дружити люди, забуваючи, що дитяча дружба рідко працює по дорослим правилам. Для кожного віку характерні свої особливості дружби. Чим старша дитина, тим серйозніше і міцніше стає його дружба з однолітками.


2-3 роки


У цьому віці відбуваються перші етапи сепарації дитини від батьків. Деякі в цей період йдуть в дитячий садок, де вчаться взаємодіяти з іншими людьми без допомоги мами. У два роки діти вперше пробують грати разом з іншими дітьми. Приблизно в три роки вони починають допомагати іншим дітям, можуть ділитися іграшками, а можуть, навпаки, забирати іграшки у інших. У цьому віці для дітей нормальні сварки, тому «дружба» може швидко закінчитися, як тільки один з друзів надумає зазіхнути на іграшки малюка.

Відзначимо, що у віці 2-3 роки потреба в спілкуванні з однолітками у дитини мінімальна. В інших дітях малюки часто бачать конкурентів, які можуть відібрати іграшку, зайняти гойдалки або заволодіти увагою його мами. Попри це психологи радять частіше організовувати компанію для свого малюка. Особливо, якщо дитина одна в родині та не ходить в садок. М'яко реагуйте на прояв егоїзму, адже для 2-3 років така поведінка нормальна. Крім цього, дозволяйте дитині взаємодіяти з різними дітьми, щоб вона навчалася проявляти себе в різних ситуаціях.


4-7 років



Перша дружба зароджується у 4-5 років. Photo: Freepik


У чотири роки діти вже більш усвідомлено вибирають собі друзів. Якщо вони ходять в садочок, то, як правило, спілкуються там з однією і тією ж групою дітей. Трохи пізніше, в початковій школі, починають зав'язуватися справжні дружні стосунки, але і вони ще далекі від дорослої дружби. Першокласники воліють дружити з тими, хто робить їм добро. Тому їх дружба дуже мінлива: сьогодні пригостив цукеркою і допоміг - ти друг, завтра відмовився грати разом - вже не друг. У віці 4-7 років дружба дуже інтенсивно зароджується, і так само швидко закінчується.

Відзначимо, що у віці 6-7 років є великий шанс завести справжнього друга, з яким згодом людина буде дружити все своє життя. У цьому віці все залежить від того, наскільки часто зустрічаються діти. Найчастіше міцна дружба зароджується між тими, хто вчиться в одному класі, живе в одному дворі або ходить в один гурток. Крім цього, часто друзями стають діти, чиї батьки проводили багато часу разом.

Але однієї територіальної близькості недостатньо. У 6-7 років для дитини дуже важлива оцінка однолітків, тому вона обирає в друзі тих, з ким їй комфортно проводити час, з ким цікаво грати і є про що поговорити. У цей період дівчинки і хлопчики починають ділитися на групи. Звичайно, бувають винятки, коли діти вибирають в друзі однолітків, які їх ображають. Але в таких випадках проблему потрібно шукати в сім'ї, розбираючись, чому дитина готова терпіти образи.

Конфлікти в цьому віці між дітьми відбуваються часто. Це нормально, адже вони тільки шукають свою роль в соціумі, промацують варіанти поведінки. Завдання батьків - пояснити дитині, що таке дружба, як поводяться і не поводяться друзі. Активну і напористу дитину потрібно вчити звертати увагу на оточуючих людей, прислухатися до їхніх почуттів, а тихого і сором'язливого малюка - вчити робити перший крок і проявляти ініціативу.


Читайте також: Діти - гості в нашому домі: все, що потрібно знати про сепарацію від батьків в різному віці


8-10 років


Дружба зароджується завдяки спільним інтересам. Photo: Freepik


У ранньому підлітковому віці діти починають ділитися зі своїми друзями секретами. Це досить важкий період, оскільки не всі діти в цьому віці здатні дружити по-справжньому. Саме в цей час дитина може зіткнутися з першими розчаруваннями. Наприклад, якщо вона довіриться однокласнику, а той розкриє її секрет іншим дітям або висміє її перед класом. Такі ситуації не рідкість, тому важливо пояснити дитині, що довіряти можна тільки перевіреним друзям - тим, хто ніколи не підводив, і не зраджував.

Дівчатка важче переживають цей період, особливо якщо залишаються в ізоляції, поза групою однолітків. Відзначимо, що в цьому віці дружба все ще сприймається крізь призму власної особистості, тому діти дружать з тими, хто приділяє їм достатньо уваги. У цьому віці у дітей вперше з'являються зобов'язання один перед одним, вони готові допомагати друзям.

В 8-10 років діти ще прислухаються до батьків, але вже вміють самостійно давати оцінки діям оточуючих, в тому числі й дорослих. Не варто забороняти дитині дружити з кимось з причини, що він вам не подобається. Якщо ви бачите, що якась дитина дійсно погано впливає на вашу, постарайтеся з'ясувати, чому вона з ним дружить, що вона отримує з цієї дружби. Не бійтеся обговорювати з дитиною конфлікти, з якими вона стикається в школі, допомагайте їй знаходити вихід зі складних ситуацій, миритися і зав'язувати нові знайомства. Не забувайте також, що протилежності притягуються і прекрасно доповнюють один одного. Саме тому друг-забіяка для вашого тихоні-малюка може стати відмінною компанією.

Сварки і конфлікти в цьому віці також бувають, але досить часто друзі перестають спілкуватися просто тому, що у них більше немає спільних інтересів. Тоді дитина заводить іншого товариша, здатного задовольнити її потреби.


11-14 років



Підліткам життєво необхідні друзі. Photo: Freepik


Підліткова дружба дуже схожа на дорослу. Більш того, вона може бути навіть міцніше, адже підлітки часто прив'язуються до своїх друзів більше, ніж до членів сім'ї. Вони діляться з друзями найпотаємнішим, обговорюють найболючіші проблеми, підтримують один одного. Підліткам важливо мати хоча б одного близького друга, який допоможе пережити першу закоханість, перші фізичні зміни, сварки з батьками і провали в навчанні.

У 11-14 років вплив друзів на підлітка максимальний. Вона швидко переймає манеру поведінки, принципи і цінності групи, з якою спілкується. У цей період важливо знайти хорошого друга, який буде підтримувати і доповнювати, а не змагатися і конфліктувати. У цей час дитині потрібно постійне спілкування з друзями. Саме тому діти так багато часу проводять в соціальних мережах, де переписуються зі своїми однолітками особисто або за допомогою молодіжних соцмереж. Дитина в 12-13 років постійно перебуває в пошуку спілкування.


Читайте також: TikTok і Snapchat: що потрібно знати батькам про молодіжні соцмережи


Батькам потрібно з розумінням ставитися до цієї потреби дитини і намагатися не обмежувати її в спілкуванні. Якщо ж дитина не ладнає з друзями, допоможіть їй знайти групу за інтересами. Це може бути тематичний табір або гурток.


Додамо, що кожна дитина індивідуальна. У кожної свій рівень емоційного розвитку. Тому дитина не завжди знаходить друзів в своїй групі однолітків. Не лякайтеся, якщо ваші діти знайшли друга на кілька років старше. Це може бути ознакою того, що ваша дитина більш зріла і доросла, ніж її однолітки, тому тільки старші діти можуть задовольнити її інтереси і потреби.

Обов'язково прийдіть дитині на допомогу, якщо вона скаржиться на відсутність друзів, небажання однолітків з нею грати. Якщо дитина весь час проводить на самоті та не прагне завести друзів, це теж привід обговорити з нею питання дружби і спілкування. У причинах дисгармонії допоможуть розібратися фахівці.






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук