Іграшка Барбі: «за» і «проти»


Опубліковано 06 Березень 2020 о 13:00

Блог Діти в місті Вінниця >  Іграшка Барбі: «за» і «проти»


Іграшка Барбі: «за» і «проти»

Photo: Рexels


Лялькова красуня Барбі за більш ніж 60 років свого існування підкорила мільйони дитячих сердець у всьому світі. Дівчата мріють про таку подружку і прагнуть копіювати стиль пластикової принцеси. Що думають з цього приводу психологи і чим загрожує «барбіманія» тінейджерам, з'ясовували експерти інтернет-магазину «Будинок іграшок».


З чого все починалося


Photo: Рexels


У 1956 році американка Рут Хендлер (засновниця компанії Mattel Creations), подорожуючи по Європі, в одному зі швейцарських магазинчиків примітила ляльку Ліллі - героїню коміксів для дорослих. Зовні іграшка нагадувала струнку молоду жінку і продавалася як «сувенір для чоловіків». В голову бізнес-леді прийшла ідея викупити патент на виробництво Ліллі і, змінивши зовнішність і образ ляльки, створити на її основі іграшку для дівчаток. Так в 1959 році світ побачила Барбі - довгонога лялька з осиною талією, пишним волоссям, яскравим макіяжем та манікюром. Щоб визначитися з часткою ринку, на яку може розраховувати компанія-виробник, було проведено опитування серед ста жінок і дівчаток різного віку. На питання «Чи подобається вам така іграшка?» більшість матерів відповіли категоричною відмовою, аргументуючи, що ігри з вульгарною лялькою із занадто натуралістичними формами небезпечні для дитячої психіки.

Попри думку американок, перша партія ляльок (351 екземпляр) все ж надійшла в продаж, і тут же розлетілася за кілька днів. А далі світ Барбі ставав все цікавішим. Плаття для витонченої красуні відшивалися за ескізами відомих кутюр'є, у ляльки з'явилися модні аксесуари, власний будинок, автомобіль, друг Кен, сестрички, подружки, домашні тварини та інші атрибути людського життя. Дівчатка любили лялькову подружку, шили для неї вбрання, придумували зачіски і сюжети для ігор. Так з «сувеніру для чоловіків» іграшкова блондинка перетворилася в найбажаніший подарунок для дівчаток.


Що кажуть психологи


Photo: Рexels


Купувати доньці Барбі чи ні, вирішують батьки. А що з цього приводу кажуть психологи? Думки розділилися.

Одні фахівці стверджують, що лялька Барбі з неприродними пропорціями може завдати непоправної шкоди незміцнілій дитячій психіці, привести до зниження самооцінки, розвитку комплексів і появи психічних розладів. Дитина, сприймаючи ляльку з пишним волоссям, великими блакитними очима і стрункою фігурою як ідеал краси, намагається всіляко відповідати образу. При цьому маленька дівчинка не розуміє, що людей з такими пропорціями в природі не існує. Тому, як не старайся, наблизитися до ідеалу не вийде. Як результат - можуть виникнути глибока депресія і незадоволеність собою, аж до бажання вдатися до допомоги пластичних хірургів і перекроїти власне тіло та обличчя під улюблену іграшку.

Відповідно до іншої точки зору, іграшка не здатна впливати на світогляд і змінювати долю дитини. Багато жінок, які в дитинстві грали з Барбі, виросли нормальними і незакомплексованими. Як і чоловіки, які грали в дитинстві з пістолетами, автоматами, мечами та іншою зброєю, не стали вбивцями і бандитами. Будь-яка лялька - лише спосіб розваги дитини, а не інструмент формування психіки і життєвих принципів. Якщо батьки кажуть дитині, що вона красива, що у неї прекрасне волосся і очі, підтримують дитину в будь-яких ситуаціях, прищеплюють правильні життєві цінності, ніяка іграшка не зможе нашкодити.


Читайте також: Що вбиває самооцінку дитини і як її підвищити


Для більш широкого розуміння ситуації ми також поцікавилися думкою практичного психолога, гештальт-терапевта Олени Сушко щодо того, чи може гра з лялькою Барбі негативно позначатися на формуванні самооцінки дівчинки та її нездоровому прагненні відповідати тим стандартам, які втілює в собі ця ідеальна лялька.




Практичний психолог, гештальт-терапевт

Олена Сушко







«На мою думку, гра з лялькою Барбі - це не добре і не погано. З одного боку - це гарний спосіб побачити якусь ілюзорну естетику ляльки, вдихнути її приємний ляльковий запах, насолодитися приміркою і створенням одягу для маленької дівчинки. З іншого боку, подивитися на себе і усвідомити свою унікальність і нестандартність. Дуже важливо, щоб поруч із дівчинкою був люблячий дорослий, який міг би м'яко направити і зорієнтувати. Звісно, якщо поруч критикуючі батьки, які говорять доньці: "Подивися яка краса у тебе в руках, а ти живіт наїла!", то такі ігри будуть погано позначатися на дівчинці ще багато років», - пояснює психолог.

За словами Сушко, у випадку, коли люблячий дорослий пояснює дочці, що в різноманітному світі поняття жіночої краси може приймати різні форми і зміст, тоді у дитини сформується здорова особистість з адекватною самооцінкою незалежно від того, в які іграшки вона грає.

Грати доньці з Барбі чи ні - вибір за вами. Головне, не забувайте: кращі друзі дитини не пластикові фігурки в шикарних сукнях, а люблячі мама і тато. До речі, раніше ми писали, скільки іграшок насправді потрібно дитині.


Читайте також: Топ-10 тварин, які стануть найкращим другом вашій дитині


*матеріал розміщений на правах реклами





Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук