Захист від вірусів: як навчити дитину правильно мити руки


Опубліковано 23 Березень 2020 о 11:12

Блог Діти в місті Вінниця >  Захист від вірусів: як навчити дитину правильно мити руки


Захист від вірусів: як навчити дитину правильно мити руки

В умовах пандемії коронавірусу вкрай важливо дотримуватися особистої гігієни та ретельно мити руки. Міністерство охорони здоров’я наголошує, що ефективні методи захисту від коронавірусу — свідома самоізоляція, дотримання температурного режиму під час приготування їжі та миття рук.


Коли обов’язково потрібно мити руки з милом


На руках накопичується багато мікробів, які після контакту з обличчям потрапляють в організм, і можуть стати причиною багатьох хвороб. Тож важливо навчити дитину ретельно мити руки.


Коли мити руки з милом:

  • перед прийомом їжі;
  • після чищення носа, чхання та кашлю;
  • після контакту з тваринами;
  • після прибирання в домі;
  • після туалету;
  • після прогулянки на вулиці.


Як правильно мити руки


Показуйте на власному прикладі як саме та як довго потрібно мити руки. Мити руки потрібно в теплій воді, щоб маленьким ручкам не було занадто гаряче. Намилювати їх потрібно протягом 20 секунд (не потрібно купувати антибактеріальне мило, краще — дитяче). Обов’язково навчіть дитину перевіряти, чи не залишилося бруду під нігтями, адже мікроби люблять там осідати.


Як привчити дитину до гігієни


Photo: Freepik

 

Покажіть дитині на власному прикладі: регулярно мийте руки після приходу з вулиці. Якщо дорослі не миють руки, то і малюк буде думати, що йому можна цього не робити.


Купіть у ванну спеціальну сходинку, щоб малюк міг діставати до раковини. Слідкуйте, щоб він мив руки довше, ніж кілька секунд. Вмикайте веселу дитячу пісеньку, яка триває хвилину і запропонуйте дитині мити руки з милом, поки вона не закінчиться.


Дитині з 3 — 4 років можна запропонувати рахувати вголос, поки вона миє руки. Наприклад, бере мило і намилює руки, при цьому рахує від одного до десяти, кладе мило і натирає піною руки, знову лічить від одного до десяти, змиває піну водою. Таким чином, можна і навчити малюка рахувати, і прибрати побільше бактерій на руках.


На прогулянку завжди беріть з собою антибактеріальні вологі серветки. Регулярно очищаючи руки поза домом, ви привчите дитини до гігієни набагато швидше, а ще захищатимете її від вірусів і бактерій.


Якщо малюк впертий і зовсім не хоче мити руки, спробуйте розповісти йому про шкоду бактерій, які оселилися на його пальчика і під нігтями. Скажіть, що якщо вони потраплять до нього в живіт, то дитині буде погано і він не зможе грати.


Дозвольте дитині проявити самостійність, часто це допомагає привчити до гігієни. Нехай малюк сам вибере в магазині мило, яким хоче мити руки і яскравий рушник на свій смак.


Маленьких дітей можна привчити мити руки в ігровій формі. Наприклад, запропонуйте дитині помити його гумове каченя. Намильте іграшку, нехай дитина тре її й одночасно миє свої руки.


Мотивуйте дитину грою «Замочити мікроба». Намалюйте фломастером на долоньці малюка монстра, нехай він спробує його замочити і відтерти. Захоплююча і кумедна гра зможе підняти настрій і дитині, і вам.



Чисті руки — одна з основних гарантій здоров'я шлунково-кишкового тракту і захисту від інфекційних захворювань. Статистика говорить, що звичайне миття рук суттєво зменшує ймовірність отримати захворювання шлунково-кишкового тракту і в 10 разів знижує ризик впустити в організм інфекцію. Ось чому ця процедура повинна мати місце в житті навіть самих маленьких діточок, починаючи з того моменту, як вони починають ходити.





Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук