Найкраща іграшка для малюків: користь бізібордів і розвиваючих дошок


Опубліковано 02 Червень 2020 о 12:00

Блог Діти в місті Вінниця >  Найкраща іграшка для малюків: користь бізібордів і розвиваючих дошок


Найкраща іграшка для малюків: користь бізібордів і розвиваючих дошок

Photo: Freepik


У ранньому дитинстві дуже важливо розвивати сенсорику і дрібну моторику. Саме тому маленьким діткам часом більше подобаються різні предмети, які шарудять, слизькі та сипучі речі, аніж справжні іграшки.

Розвивати тактильні відчуття прекрасно допомагають спеціальні дошки для дітей, на яких зібрані різні дрібні деталі, які оточують нас у повсякденному житті. Це замки, кришки, гудзики, шнурки і багато інших предметів. Творці бізібордів (саме так сьогодні називають ці дошки) придумують сотні різних пристосувань, які викликають непідробний захват у дітей. Хороша новина - такі дошки можна змайструвати і самостійно, якщо купити готову немає можливості. «Діти в місті» зібрали найцікавішу інформацію про бізіборди, а також інструкції по їх виготовленню.


Іграшка для малюків


Пропонувати малюкам грати з розвиваючими дошками батьки починають вже з 8 місяців. Залежно від складності, з такою іграшкою діти можуть грати до 5 років. Розвиваючі дошки все частіше з'являються в дитячих садках, де вже оцінили їх неоціненну користь для всебічного розвитку дітей.


Чим корисні бізіборди:

  • покращують дрібну моторику, тренують м'язи кистей і пальців;
  • сприяють швидшому розвитку мовлення;
  • вчать малюків концентрації уваги, покращують пам'ять;
  • тренують логічне мислення;
  • розширюють кругозір, допомагають пізнавати навколишній світ;
  • допомагають вчити кольори, геометричні фігури, цифри;
  • допомагають освоювати шнурки, гудзики та інші предмети одежної фурнітури;
  • розвивають уяву і творче мислення;
  • замінюють іграшки.


Читайте також: Топ-7 вправ для розвитку і активації дитячого мозку


Які бувають бізіборди?



Photo: Freepik


Сьогодні в магазинах і на спеціалізованих сайтах можна знайти сотні варіантів бізібордів, при чому багато з них об'єднані з іншими функціональними іграшками. Ще більше варіантів можна знайти на просторах інтернету, де люди показують дошки свого власного авторства.


Основна відмінність - це звичайно вік. Розрізняють бізіборди:

  • для самих маленьких (до року);
  • від 1 до 3 років;
  • від 3 до 5 років і старше.


Чим старша дитина, тим більш функціональною стає дошка. Наприклад, для найстарших до неї навіть підключають електрику - розетки і вимикачі.

Найменші, як правило, тільки обмацують предмети, а старші діти освоюють принцип роботи предметів, прикріплених до дошки.

Виробники намагаються робити як універсальні дошки, так і спеціальні бізіборди для хлопчиків і дівчаток. Відрізняються дошки і за розміром - від маленьких функціональних кубиків до великих дощечок на півстіни.



Photo: Freepik


Найпопулярніші варіанти бізібордів:

  • класичні дошки;
  • складні дошки, які зручно ховати в шафу;
  • будиночки;
  • маленькі кубики;
  • невеликі персонажі або предмети (машини, звірі).



Photo: Freepik


Яку розвиваючу дошку вибрати для дитини?


Звичайно, в першу чергу, потрібно орієнтуватися на вік і стать дитини, після чого оцінити її потреби. Якщо ви хочете навчити малюка розрізняти кольори, тварин і форми, підбирайте іграшку з такими функціями. Якщо є завдання навчити дитину користуватися фурнітурою і навколишніми предметами, вибирайте бізіборди з замками, шнурівками і гудзиками.

При виборі дошки враховуйте також комфорт і зручність. Наприклад, в маленькій квартирі навряд чи знайдеться місце для великої дошки. В такому випадку краще віддати перевагу маленьким переносним бізібордам. Якщо ж у малюка є своя кімната, велика дошка стане її прикрасою.


Вам може сподобатися наша стаття: Вагон і маленький візок, або скільки іграшок насправді потрібно дитині


Бізіборд своїми руками



Photo: Freepik


У авторських розвиваючих іграшок є маса переваг. По-перше, ви самі вибираєте те, що необхідно вашому малюкові. Якщо є старші діти, можна створити дошку разом.

Щоб створити бізіборд самостійно, потрібно визначитися з габаритами дошки і кількістю предметів, які ви будете на ній розміщувати. Якщо дошка буде велика, можливо доведеться звернутися за допомогою до майстрів, щоб вам її вирізали і обробили.


У список стандартних предметів, які зазвичай розміщують на дошках входять:

  • замки, гачки і шпінгалети;
  • гудзики, кнопки, зіпери, липучки;
  • вимикачі, ліхтарики, дзвіночки.


Часто батьки використовують все, що попадається під руку - старий пульт від телевізора, диск від телефону, спінери, мишки від комп’ютера і т. д.


Вас можуть надихнути приклади батьків, які вже створили шедеври для своїх малюків.



Video: Ігор Витвіцький



Video: Солодкі забаганки



Video: Мамунця



Video: Наталія Петровська


Щоб іграшка вийшла красивою, спробуйте намалювати її ескіз до того, як почнете збирати. Це допоможе скорегувати майбутній виріб, додавши або забравши окремі деталі.

Сучасні бізіборди - це не проста іграшка, а багатофункціональна дошка, що дозволяє займати малюка на довгі години. Хороший бізіборд може замінити багато однотипних іграшок, тому радимо вам придивитися до цієї багатофункціональної розвиваючої дошки.


Читайте також: топ-9 способів навчити дитину створювати паперові літачки






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук