Топ книг, які варто прочитати дітям, крім шкільної програми


Опубліковано 24 Липень 2020 о 10:00

Блог Діти в місті Вінниця >  Топ книг, які варто прочитати дітям, крім шкільної програми


Топ книг, які варто прочитати дітям, крім шкільної програми

Photo: Freepik


Не так давно шкільну програму з української та зарубіжної літератури змінили, прибравши з неї частину застарілих творів, і додавши популярні книги сучасних авторів. Втім, в шкільній програмі досі є книги, які важко даються дітям і підліткам, і немає книг, які вчителі та самі діти хотіли б включити в шкільну програму.

Варто відзначити, що завжди є можливість надолужити згаяне на літніх канікулах, прочитавши книги, яких немає в шкільній програмі. «Діти в місті» зібрали рекомендації педагогів і самих учнів щодо книг, які обов'язково потрібно прочитати дітям.


Книги для школярів



Photo: Freepik


Володимир Арєнєв, «Бісова душа, або Заклятий скарб»

Це українське фентезі зі звичними для наших широт лиходіями. Тут можна зустріти не тільки чаклунів і Бабу Ягу, а й вовкулаків. Неймовірно цікава пригода, в якій головному героєві належить закопати скарб в заклятому місці.


Леся Українка, «Камінний господар»

Деякі вчителі вважають, що дітям не вистачає більш сучасних сюжетів в українських авторів. Так, наприклад, «Камінний господар» Лесі Українки розповідає про Дон Жуана. Такий сюжет набагато легше вписати в контекст світової літератури.


Вам може стати в нагоді наша добірка: Читаємо перед сном: топ-7 книг, які має прочитати кожна дитина


Ольга Кобилянська, «Людина»

У цій книзі чудово описана доля освіченої жінки, якій важко змиритися з бездуховністю міщанського середовища. Це книга про емансипацію жінки в контексті розвитку українського суспільства.


«Антологія української поезії ХХ століття: від Тичини до Жадана»

Педагоги вважають, що шкільній програмі дуже не вистачає цієї збірки поезії, бо в цій книзі зібрані найвидатніші твори українських поетів. Невеликих добірок кращих віршів достатньо, щоб зрозуміти, який з поетів подобається дитині. Завдяки цій книзі діти зможуть познайомитися і полюбити сучасну поезію.


Степан Васильченко, «Приблуда»

У цьому творі піднімається така серйозна тема як життя в інтернаті. Через всю книгу автор намагається донести до читача, що дитину в будь-якій ситуації здатна врятувати фантазія і дитяча веселість.



Photo: Freepik


Кейт Кері та Черіті Болдрі, «Коти-Вояки»

Це серія романів, яка захопить дітей не менше, ніж Гаррі Поттер. Та й вигаданий світ тут продуманий до деталей, не гірше, ніж у Роулінг. У книгах розповідається про диких котів, які об'єднані в клани. Серія буде цікава не тільки дитині, але і дорослому, так як тут багато життєвого, повчального і корисного.


Читайте також: Корисне читання: добірка книг для маленьких розумників


Кір Буличов, «Подорож Аліси»

Роман від одного з найпопулярніших фантастів 1980-х років до сьогоднішнього дня захоплює дітей. Про Алісу написано кілька цікавих книг і навіть зняті мультфільми. Сучасним дітям твори подобаються завдяки космічним пригодам і подорожам у часі.


Стівен і Люсі Хокінг, «Джордж і таємний ключ до Всесвіту»

Ця книга підійде дітям, які тяжіють до науки. Важливі наукові факти в ній описуються дуже просто і весело. Дуже доступна розповідь про те, як влаштований світ, приправлена кумедними витівками і пригодами Джорджа.


Книги для підлітків



Photo: Freepik


Деніел Кіз, «Квіти для Елджернона»

Науково-фантастичне оповідання про хлопчика з розумовими вадами, який в ході експерименту отримав неймовірний інтелект. Це книга про те, як змінюється ставлення людей в суспільстві до людей з різним соціальним статусом. Книга підійде підліткам 15-16 років.


Джон Грін, «Провина зірок»

Одна з книг від популярного серед підлітків автора. Це книга про кохання двох тяжкохворих підлітків. Варто відзначити, що престижне видання The Guardian включило цю книгу в список рекомендованої літератури для дітей. Твір вчить підлітків того, що життя дуже крихке, тому потрібно цінувати в ньому кожну мить.


Рей Бредбері, «451° за Фаренгейтом»

Цей науково-фантастичний роман-антиутопія був виданий в 1950-х роках, але технології, описані в книзі, до сьогоднішнього дня викликають захоплення. Бредбері неймовірно точно описав світ майбутнього, в якому люди перестали читати книги і зосередилися на споживанні. Багато що з його книг можна побачити в сучасному суспільстві, що робить її ще цікавіше.


Звичайно, це далеко не всі книги, які варто було б прочитати дітям за час навчання в школі. Щорічно видаються сотні книг, що заслуговують на увагу. Головне, це прищепити дитині любов до читання, а вже що почитати вона завжди знайде.


Вам може сподобатися: Добірка фільмів, мультиків і вистав, створених за книгами зі шкільної програми






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук