Харчові звички, які псують життя дітям і батькам


Опубліковано 30 Липень 2020 о 11:00

Блог Діти в місті Вінниця >  Харчові звички, які псують життя дітям і батькам


Харчові звички, які псують життя дітям і батькам

Photo: Freepik


Сьогодні, коли інформація про правильне харчування доступна кожному, коли проведені сотні досліджень, які доводять, що добре, а що погано для нашого організму, стає зрозумілим, що багато харчових звичок з нашого дитинства далекі від ідеалу.

Все б нічого, якби частина цих поганих звичок не переносилися в життя наших дітей. На жаль, це відбувається не тільки з подачі бабусь і дідусів, адже навіть в дитячому садку і школі багатьом з цих згубних харчових звичок продовжують слідувати. «Діти в місті» розбиралися, від яких правил в їжі варто відмовитися і не прищеплювати їх нашим дітям.


Перше, друге і третє


До сих пір у багатьох закладах є послуга комплексних обідів. Вона затребувана, адже багатьох з нас з дитинства вчили, що обід повинен складатися з трьох страв: наваристий суп, каша з м'ясом, а також десерт.

Варто зазначити, що традиція комплексних обідів родом з радянського часу. Людям, які важко працювали, дійсно потрібен був такий запас калорій. Фізична праця повністю «з'їдала» такий щільний обід.

Що ж ми бачимо сьогодні? Величезна частина людей працює в офісах, а харчуватися продовжує за мірками робочих із заводу. Така ж ситуація з дітьми. Сьогодні діти проводять на вулиці набагато менше часу, ніж їх однолітки 50 років тому. Тому і енергії вони витрачають менше.


Хліб - всьому голова!



Photo: Freepik


Це ще одна харчова звичка, яка прийшла з далекого минулого. Є люди, які не можуть наїстися, якщо до їжі не подають хліб. Насправді, це звичка, якої важко, але можливо позбутися. З дітьми все набагато простіше - просто не привчайте їх їсти хліб завжди і всюди.

Раніше хліб був важливою частиною раціону, так як за допомогою нього компенсували дефіцит їжі. Сьогодні такої потреби немає, так як в більшості сімей достатньо їжі, щоб заповнити необхідний рівень енергії. Звичайно, є страви, до яких обов'язково подається хліб. Але і тут є хитрість - потрібно вибирати правильний і корисний хліб з цільного зерна або альтернативного борошна, хлібці та інші замінники хліба.

До речі, ще одна неймовірно згубна харчова звичка - це бутерброди. Чи варто говорити, що в такому перекусі нуль користі?


Читайте також: Розвіюємо міфи: важливі відповіді на питання про дитяче харчування


Компоти і газована вода



Photo: Freepik


Компоти, морси, кисіль та інші напої часто називають корисними вітамінними коктейлями, забуваючи про високий вміст цукру в цих напоях. Про магазинні соки і газовану воду можна сказати те ж саме.

Як відомо, до складу газованої води входить безліч шкідливих компонентів, які впливають на слизову шлунка, підшлункову і ендокринну систему. Крім цього, солодкі напої викликають карієс.

Найкраще, що можуть зробити в цьому випадку батьки, привчити малюка пити воду і віддавати перевагу напоям з низьким вмістом цукру. Та й компоти можна варити без цукру.


Майонез


Без майонезу довгий час не обходилася жодна вечеря, і жодне застілля. Останні 10-15 років цей соус стрімко втрачає свою популярність, але багато страв все ще не обходяться без нього. Як відомо, в майонезі міститься дуже багато шкідливих жирів, солі і цукру. Дітям його давати зовсім протипоказано.

Замінити майонез з легкістю можна сметаною або грецьким йогуртом, в яких, на відміну від шкідливого соусу, містяться корисні жири, необхідні організму. Крім цього, можна використовувати корисні рослинні масла: оливкове, гарбузове, горіхове, кунжутне.


Консерви і напівфабрикати


Сьогодні в магазинах напівфабрикатів завжди є люди. Звичайно, це зручно, істотно заощаджує час і гроші. Не відмовляються люди і від консервів, хоча в магазинах завжди є свіже м'ясо і риба. Пояснити це можна звичкою.

Щоб убезпечити себе і свою сім'ю, потрібно уважно читати етикетки. Звичайно, на ринку досить якісних фірм, які використовують хорошу сировину та ігнорують хімію при виробництві консервів. А напівфабрикати завжди можна зробити вдома зі свіжого м'яса.


Доїдай!



Photo: Freepik


Завершити огляд поганих харчових звичок з минулого хотілося б, мабуть, найзгубнішою. Це звичка доїдати все, що лежить на тарілці, а також змушувати дітей доїдати їжу через силу.

Наше тіло завжди дає нам знаки, тільки згодом ми перестаємо їх чути або просто ігноруємо. У дитини ці почуття працюють краще, але багато батьків і вихователів силою їх заглушають. Коли дитина наїлася і хоче покинути стіл, найчастіше, це означає, що вона наїлася. Коли ми біжимо за нею навздогін, намагаючись догодувати ще пару ложечок каші, а потім нагородити її за це печивом, ми перегодовуємо нашу дитину.

Система життєзабезпечення у дітей працює більш злагоджено, ніж у дорослих. Якщо вони хочуть пити - вони будуть просити пити і плакати, якщо потрібно почекати. Якщо дитина хоче їсти, вона сигналізуватиме усіма способами, доступними їй в цьому віці. Але якщо батьки поспішають годувати малюка до того, як він зголоднів, ці почуття з часом згасають і дитина звикає їсти навіть тоді, коли не відчуває почуття голоду.


За даними Всесвітньої організації здоров'я, з 1975 по 2016 рік кількість людей, які страждають від ожиріння, зросла більш ніж втричі. Станом на 2016 рік понад 40 млн дітей у віці до 5 років мали проблеми з вагою. Ці цифри постійно зростають, адже якість продуктів харчування з кожним роком стає все гірше. Ми і наші діти їмо все більше цукру, солі, трансжирів. Тому завдання батьків в сучасному світі намагатися прищеплювати дитині корисні харчові звички, жорстко відсікаючи все, що приносить дитячому організму шкоду.


Вам знадобиться наша стаття: Рятуємося від спеки: рецепти домашнього морозива і лимонаду






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук