Новини освіти: як навчатимуться наші діти у 2020 році та інші нюанси навчання


Опубліковано 06 Серпень 2020 о 11:00

Блог Діти в місті Вінниця >  Новини освіти: як навчатимуться наші діти у 2020 році та інші нюанси навчання


Новини освіти: як навчатимуться наші діти у 2020 році та інші нюанси навчання

Photo: Freepik


Ближче до початку навчального року у Міносвіти спільно з іншими відомствами вирішать, як навчатимуться наші діти в умовах світової епідемії. Наразі відомо, що більшість дітей зможуть відвідувати школу до тих пір, поки це буде безпечно. «Діти в місті» зібрали найсвіжішу інформацію про новий навчальний рік.


«Зелена» зона – до школи, «червона» - вдома


Загальнонаціональний карантин в Україні триватиме до 31 серпня. Втім, вже зараз відомо, що його, скоріш за все, будуть подовжувати. Це не має завадити дітям розпочати навчання в школі. Сьогодні всі регіони розділені на рівні епідемічної безпеки, в залежності від яких вводяться карантинні обмеження в області. Так, при «зеленому», «жовтому», «помаранчевому» рівнях загрози діти зможуть відвідувати школу. Рішення про організацію навчання в таких умовах прийматиме педагогічна рада закладу. При «червоному» рівні загрози заклади освіти будуть закриватися, а навчання переходити на дистанційку. 

Варто зазначити, що навчання в школах з 1 вересня буде мати низку обмежень та правил.


Рекомендації щодо організації навчального процесу вже опублікували на сайті Міносвіти.


Найперше і найголовніше правило – це соціальне дистанціювання.


Для забезпечення умов школам потрібно буде:

  • використовувати декілька входів до закладу,
  • збільшити відстань між партами,
  • організувати рух коридорами з дотриманням соціальної дистанції,
  • відокремити учнів різного віку,
  • адаптувати для навчання великі приміщення (актову залу, коридори, тощо),
  • проводити частину занять на вулиці (при сприятливих погодних умовах),
  • встановити гнучкий графік занять.


В МОН радять педагогам дотримуватися дистанції з батьками, а учнів із захворюваннями дихальної та імунної систем перевести на дистанційне навчання. Під час навчання дітям потрібно буде дотримуватися правил гігієни та використовувати засоби індивідуального захисту. Крім цього, директорам радять закріпити за класами навчальні кабінети, щоб мінімізувати пересування по школі.



Photo: Freepik


У Міносвіти зазначають, що навчальним закладам варто встановити гнучку систему навчального року, щоб мати змогу переносити канікули, враховуючи епідеміологічну ситуацію. 

Варто зазначити, що всі нюанси, які стосуватимуться навчального процесу, будуть вирішувати на місцях. Тобто, розклади уроків, харчування в їдальні, організація груп подовженого дня – все це будуть встановлювати самі школи.


Втім, є рекомендації Міністерства охорони здоров’я, які закладам доведеться виконувати:

  • персонал допускатимуть на робоче місце лише за умови використання засобів індивідуального захисту,
  • до школи не пускатимуть дітей з температурою понад 37.2 градусів,
  • вчителі опитуватимуть дітей про їхнє самопочуття перед початком навчання,
  • дітей з ознаками хвороби будуть ізолювати,
  • вхід до приміщення буде можливим лише в масці, а вже на робочому місці діти зможуть маски знімати.


Вам може знадобитися наша стаття: Готуємося до школи: як вивчити таблицю множення без сварок та істерик


Інші новини


Виховання дітей

Крім епідеміологічних нововведень в Кабміні та Верховній Раді займалися й іншими питаннями, які мають відношення до освіти. Так, наприклад, МОН створило для шкіл рекомендації по вихованню учнів. У відомстві розповіли, що у першу чергу потрібно звертати увагу на профілактику буллінгу, кримінальних правопорушень та вживання наркотичних речовин. Будь-які форми насильства та дискримінації мають присікатися. З метою профілактики буллінгу в школах радять вводити уроки по вирішенню конфліктів мирним шляхом. Крім цього, навчальним закладам радять більш уважно ставитися до проявів домашнього насильства.



Photo: Freepik


Уроки музики

У Міносвіти пропонують осучаснити уроки музики у школах, тому спільно з Mastercard запускають проект «Безцінні уроки музики». Цікаво, що обличчям цього освітнього проекту погодився стати популярний співак Дмитро Монатік. 

Зазначається, що в рамках проекту буде створений сайт з практичними матеріалами для вчителів музики. Нові ідеї та вправи допоможуть педагогам зробити уроки незабутніми. У Міносвіти зазначають, що рівняються на досвід Британії, який свідчить про те, що музичне мистецтво вкрай важливе для розвитку дітей. Наразі триває збір цікавих ідей, які будуть опубліковані на сайті проекту.


І знову підручники

Сім’ї, які вивчили декілька дітей, пам’ятають, скільки разів в Україні змінювалися підручники. При цьому, кожен раз вчителі та батьки знаходили в них купу помилок та недоліків. У Верховній Раді нещодавно зареєстрували законопроект про якість підручників. Мета документу – встановити чіткі вимоги до якості навчальної літератури, яка виготовляється за кошти держбюджету. Це має поліпшити якість навчальної літератури в українських школах. 


Читайте також: Професії майбутнього: до чого готувати наших дітей вже сьогодні






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук