Промокли ноги у дитини: що треба робити, щоб не захворіти


Опубліковано 15 Жовтень 2020 о 10:00

Блог Діти в місті Вінниця >  Промокли ноги у дитини: що треба робити, щоб не захворіти


Промокли ноги у дитини: що треба робити, щоб не захворіти

People photo created by prostooleh freepik


Деякі дорослі категорично вважають, що як тільки дитина промочить ніжки, то одразу захворіє. Саме тому дітей не пускають бігати по калюжах, пускати кораблики та гуляти під дощем. Насправді, причиною захворювань є переохолодження. Перебування на вулиці в холодну погоду з мокрими ногами дійсно може активізувати інфекції, які знаходяться у кожному організмі. Але якщо малюк пострибав у калюжі, добряче побігав і його ніжки будуть мокрими, але теплими — він не захворіє.


Що робити, коли дитина прийшла додому з мокрими ногами?


Задля того, щоб мокрі ніжки не стали причиною появи кашлю, закладеності носа та інших проявів застуди діяти треба швидко.


  1. Якщо ви з дитиною на прогулянці, якомога швидше повертайтеся додому. Зніміть з дитини мокрий одяг та взуття.
  2. Якщо ніжки дитини мокрі, але теплі, достатньо просто витерти їх рушником та одягнути шкарпетки.
  3. Холодні ніжки потрібно зігріти. Робити це слід швидко, але дуже обережно. Наберіть у миску теплої води (38 — 40 градусів) та нехай дитина потримає ніжки у воді 5 — 10 хвилин.
  4. Запропонуйте дитині теплий зігріваючий напій — липовий чай з медом, компот, ягідний чай.
  5. Після ванночки потрібно просушити дитячі ніжки рушником, одягнути теплі шкарпетки та запропонувати дитині подивитися мультики, бажано закутавшись у теплу ковдру.


Зверніть увагу, що діткам до трьох років парити ніжки не можна. Просушіть рушником та зігрійте сухим обережним натиранням.


Топ-10 фільмів для сімейного перегляду під теплим пледом з чашкою какао


Що не можна робити, якщо дитина намочила ніжки?


Photo: Freepik


Що не рекомендовано робити, коли дитина прийшла додому з мокрими ногами, так це одразу давати їй імуномодулятори та інші пігулки «від застуди». Зазвичай організм сам може впоратися з незначним переохолодженням. Також варто переглянути своє ставлення до народних методів.


  1. Заборонено розтирати дітей спиртом та спиртовмісними настойками. Дитяча шкіра дуже тонка, тож алкоголь може всмоктуватися, викликавши інтоксикацію.
  2. Не робіть дитині компресів з цибулі, часнику, гірчиці та інших «бабусиних» ліків. Вони можуть спричинити опік на ніжній дитячій шкірі, та і їхня ефективність підлягає сумнівам.
  3. Не можна парити холодні ноги в гарячій воді. Це стосується і дітей, і дорослих.
  4. Так само не варто пити гарячі напої при переохолодженні, щоб не викликати спазм судин від різкого перепаду температур.


Іноді буває, що дитина прийшла з вулиці, і її ноги мокрі, а взуття сухе. Причиною цього може бути незручне тісне взуття, або взуття не по погоді.


Гуляйте з дітьми на свіжому повітрі, загартовуйте їхній організм та не впадайте в паніку, побачивши мокрі ноги. Виконуйте наші рекомендації та будьте здорові.






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук