Добірка найкращих рецептів куті на Різдво з різних куточків України


Опубліковано 05 Січень 2021 о 10:00

Блог Діти в місті Вінниця >  Різне >  Добірка найкращих рецептів куті на Різдво з різних куточків України


Добірка найкращих рецептів куті на Різдво з різних куточків України

Photo: Freepik


Вечір напередодні Різдва є особливим для більшості українців, які шанують традиції. Це вечір, який прийнято відзначати з найріднішими. Всі близькі збираються за святковим столом, на якому за традицією має бути 12 страв. Головна з них, як відомо, кутя.

Кутя – це традиційна ритуальна страва, яку готують в Україні на Святий Вечір, перед Старим Новим роком, а деколи й в переддень Водохрещі. Зазвичай кутю готували з відвареної у воді пшениці або ячменю з медом. Втім, сьогодні існує багато рецептів та різновидів цієї страви. «Діти в місті» дізнавалися, як готують кутю в різних куточках України.


Кутя класична


Сьогодні, коли асортимент продуктів у магазинах майже не обмежений, є можливість експериментувати з рецептурою. Втім, є класичний рецепт, найбільше наближений до того, що готували наші предки.


Вам знадобиться:

  • 400 гр пшениці,
  • 250 гр маку,
  • 150 гр волоських горіхів,
  • 150 гр родзинок,
  • 150 гр меду.


Пшеницю необхідно добре промити перед приготуванням, а якщо є необхідність ще й замочити на ніч. Варіть пшеницю на малому вогні до готовності, після чого дайте їй час охолонути.

Мак необхідно залити водою і довести до кипіння, після чого залишити його на деякий час, щоб зернятка набралися вологи. Охолоджений мак потрібно відцідити, після чого добре потовкти його до білого кольору.

Горіхи радять трохи підсмажити на сковорідці. Родзинки заздалегідь залийте водою та дайте час настоятися. Коли всі інгредієнти готові, поєднайте все та залийте водою з розведеним медом. Бажано дати куті настоятися близько 5-6 годин.


Також можете скористатися відео-рецептом класичної куті від знавців української кухні.



Video: НАШІ БЕСАГИ - їжа та рецепти 


Основні відмінності


Ще з давніх часів кутю в українських містах і селах готували абсолютно по-різному. Наприклад, на Правобережжі її готували з пшениці, а на Сході – з ячменю.


Які ж відмінності присутні у приготуванні цієї страви в різних куточках України?


Так, на Київщині найчастіше готували класичну кутю. Іноді пшеницю замінювали перловкою.

У Полтаві зварену кашу заливали узваром до консистенції густого супу. При цьому інших інгредієнтів до куті не додавали.

На Закарпатті теж готували рідку кутю, в яку додавали мак, мед та мелені горіхи.

У центральній Україні частіше за все варили перловку. Наприклад, на Черкащині мак розтирали з цукром. Усі інгредієнти поєднували, але кутю заправляли заправкою з меду та маку вже безпосередньо в тарілках. А у Житомирі взагалі додавали до куті червоне вино.

У східних регіонах України кутю готували з рису, в який додавали мак, родзинки, горіх та мед. У деяких областях до страви додавали вишні з компоту або з варення.

На Одещині нерідко до куті додавали халву.


Вам може сподобатися наша стаття: Імбирне новорічне печиво: топ-5 перевірених рецептів


Оригінальні рецепти куті 



Photo: Freepik


Сьогодні українці практикують вільній підхід до приготування куті, додаючи на власний смак до страви різні екзотичні інгредієнти. Тому в хід йдуть не лише різні види горіхів, а й різноманітні цукати, сушені ягоди та фрукти.

Наприклад, український шеф-кухар та експериментатор Євген Клопотенко пропонує українцям небанальні варіанти приготування куті, яка стане справжньою прикрасою святкового столу.


Кутя з булгуру з лаймом


Вам знадобиться:

  • 250 гр булгуру,
  • 50 гр журавлини,
  • 1 лайм,
  • 50 гр маку,
  • 30 гр родзинок,
  • 50 гр волоських горіхів,
  • 1 ст. л. меду.

Булгур необхідно відварити, після чого промити його та дати воді стекти. Мак потрібно залити водою та дати настоятися близько 30 хвилин, після чого процідити та добре потовкти. Можна скористатися блендером. Добре перемішайте всі інгредієнти в чашці, заправте медом і соком лайму.



Photo: Freepik


Рисова кутя з цукатами


Вам знадобиться:

  • 250 гр рису,
  • 200 гр цукатів,
  • 100 гр мигдалю,
  • цукровий сироп.

Відваріть рис, подрібніть цукати та мигдаль. Всі інгредієнти перемішайте та заправте цукровим сиропом.


Багато різноманітних ідей для приготування куті є в мережі. Ось декілька цікавих з них.



Video: Світ Смачних Рецептів 



Video: GoToYou 


За яким би рецептом не готувалася кутя, найголовніше – це традиція, яка не змінюється протягом багатьох століть, і є невід’ємною частиною святкування Різдва.


А за яким рецептом готують кутю у вашій родині? Діліться з нами в коментарях!


Читайте також: Атмосферні новорічні фільми, мультфільми та вистави, які потрібно подивитися з дітьми






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук