Всеукраїнська школа онлайн: як працюватиме нова освітня платформа від МОН


Опубліковано 08 Січень 2021 о 10:00

Блог Діти в місті Вінниця >  Оглядові статті >  Всеукраїнська школа онлайн: як працюватиме нова освітня платформа від МОН


Всеукраїнська школа онлайн: як працюватиме нова освітня платформа від МОН

Photo: Freepik


З 8 по 24 січня в Україні вводиться карантин зимових канікул. У цей період окрім заборони на роботу закладів харчування, торгових центрів та різноманітних розважальних закладів діятиме заборона на роботу закладів освіти. Втім, навчання ніхто не відмінятиме, тому 11 січня діти повинні будуть вийти з канікул та продовжити навчання за планом дистанційно.

У березні-квітні, коли карантин в Україні вводили вперше, МОН в авральному режимі запускало онлайн-уроки, які транслювали по телевізору. Втім, ініціатива піддалася критиці через не завжди якісну реалізацію та відставання від реальної шкільної програми. У цей раз в МОН вирішили відмовитися від трансляції уроків по телебаченню, створивши єдину платформу для навчання дітей на карантині. «Діти в місті» дізнавалися, як працюватиме «Всеукраїнська школа онлайн».


Що це таке?


«Всеукраїнська школа онлайн» - це сучасний онлайн-ресурс, який стане помічником для українських школярів під час дистанційного навчання. Платформа розрахована на учнів 5-11 класів. На ній зібрані уроки та методичні матеріали з 18 основних предметів:

  • української мови та літератури, англійської мови та зарубіжної літератури;
  • біології та екології, природознавства;
  • географії, всесвітньої історії, історії України, мистецтва, основи правознавства;
  • математики, алгебри і початок аналізу, геометрії, фізики, хімії. 


У МОН зазначають, що додаткові матеріали будуть з’являтися на платформі згідно з календарним планом.


Варто зазначити, що ця платформа має стати незамінним інструментом і під час звичайного режиму навчання. Наприклад, коли діти будуть змушені пропускати навчання через хвороби або з інших причин.


Як працюватиме ВШО?


На сайті МОН опублікували детальні інструкції, які допоможуть вам зареєструватися на платформі та отримати доступ до всіх необхідних матеріалів.



Video: МОН


Наразі на платформу вже завантажено близько 200 уроків. Школярам достатньо буде обрати необхідний предмет та прослухати урок. Також на платформі будуть доступні конспекти та завдання з пройденої теми. Варто зазначити, що з кожної теми є матеріал, який учням потрібно буде опрацювати самостійно.


Також ви можете скористатися нашим каталогом «Дистанційна освіта». В ньому зібрано найцікавішу та найактуальнішу інформацію по дистанційному навчанню для дитини. Різноманітні ліцензовані онлайн школи, підготовка до школи для найменших, корисні ресурси для опанування предметів шкільної програми в цікавій ігровій формі, всебічний позакласний розвиток та багато іншого.


Зазначається, що ВШО стане помічником не лише для дітей, а й для вчителів. Педагоги зможуть використовувати матеріали для підготовки своїх уроків, а згодом на платформі з’явиться кабінет вчителя, де можна буде створювати класи та відслідковувати досягнення кожного з учнів.


Перші враження


На даний момент для ознайомлення доступні базові сторінки платформи, програми та уроки. Доступ до уроків та конспектів діти мають з 11 грудня 2020 року. На перший погляд сайт платформи дуже зручний та структурований. Є розподіл по класах та окремо за предметами.



Photo: МОН



Photo: МОН


Під час вивчення уроків учні матимуть перед очима програму навчання, систему оцінювання та зможуть відслідковувати свій особистий прогрес. Також вказані автори уроків, які працювали над створенням матеріалу. Експерти відзначають, що конспекти та матеріали для вивчення дуже короткі та зручні, що має полегшити самостійне навчання.


Читайте також: Переваги дистанційного навчання: як отримати користь з карантину


Звісно, для багатьох дітей, які навчаються в спеціалізованих школах з поглибленим вивченням тих чи інших предметів, уроки на ВШО можуть здатися занадто простими. Втім, треба розуміти, що вони розраховані на дітей по всій країні, тому маємо середній рівень складності матеріалу.

Додамо, що платформа є безкоштовною та дає безліч переваг для тих, хто з будь-яких причин не може опанувати той чи інший предмет. Дитина пропустила урок, не розуміє пояснення вчителя, мала інші поважні причини, які завадили їй належно пройти тему. Все це тепер не проблема, адже є можливість пройти матеріал повторно, скориставшись платформою.


ВШО – це великий крок до діджиталізації освіти. Тому, якби не було складно, потрібно розбиратися та вчитися працювати з матеріалами онлайн, адже сьогодні людство вже не може спрогнозувати, з якими викликами воно зіткнеться найближчим часом.


Вам може сподобатися наш матеріал: Важливе рішення: як зрозуміти, що дитині варто залишитися в школі або піти після 9-го класу






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук