10 правил Комаровського, які мають знати всі батьки


Опубліковано 15 Лютий 2021 о 10:00

Блог Діти в місті Вінниця >  10 правил Комаровського, які мають знати всі батьки


10 правил Комаровського, які мають знати всі батьки

Photo: Freepik


Повітря в кімнаті має бути прохолодним і зволоженим


Чисте і зволожене повітря в квартирі — це не тільки життєва необхідність для дитини, а й запорука міцного імунітету. «Правильне» повітря в будинку сприяє швидшому одужанню після хвороб та є ефективною профілактикою. Доктор Комаровський вважає, що ідеальна температура в приміщенні повинна становити 16–18 градусів, а вологість — 50–70 %. І, звичайно ж, важливо регулярно і інтенсивно провітрювати приміщення, щоб малюк з дитинства не боявся протягів і не захворів від будь-якого подиху вітру.

Також лікар наголошує на необхідності щоденного вологого прибирання і використання спеціальних приладів — зволожувачів. А ось ставлення до м’яких іграшок і килимів у нього категоричне — це пилозбірники, від яких краще позбутися.


Загартовувати потрібно ще з дитинства


Доктор Комаровський в своїх книгах відводить цілий розділ, присвячений темі купання. Він вважає, що для немовлят ця процедура потрібна не для гігієни (бо вимити малюка можна локально), а скоріше для загартовування.

Рекомендується купати немовлят з відкритими дверима. При цьому температуру води з кожним днем слід трохи знижувати. За часом весь процес повинен займати близько 30 хвилин. Після процедури дитину слід вносити в провітрену й прохолодну кімнату, одягати та вкладати спати.


Відповідальність за здоров’я дитини лежить тільки на батьках


Педіатр вважає, що причина багатьох дитячих хвороб — в неправильному підході до здоров’я самих батьків. Тобто перше, що потрібно зробити, якщо дитина регулярно застуджується, — це задуматися, що ми самі робимо не так: чи правильно одягаємося, відпочиваємо, допомагаємо організму справлятися з хворобами.

А далі важливо підвищувати свій рівень грамотності. Адже юридична відповідальність за здоров’я дітей лежить насамперед на мамі з татом. Саме тому так важливо діяти розумно, щоб допомагати дітям рости здоровими та міцними.


Примушувати до їжі не потрібно


«За тата, за бабусю, за дідуся». Знайома фраза? А ось доктор Комаровський вважає такі методи виховання неприйнятними. Він говорить, що якщо змушувати дитину їсти, у неї ніколи не виникатиме відчуття справжнього голоду, а значить, вже з дитинства буде закладена програма ожиріння. Якщо тобі здається, що апетит дитини недостатньо хороший, це привід задуматися про підвищенні фізичної активності. Адже чим більше енерговитрат, тим більше потрібно організму калорій.


Вас може зацікавити стаття «Ложку за маму, ложку за тата»: фрази, які не варто говорити дитині під час їжі»


Ще небезпечно годування по чіткому режиму. З одного боку, дисципліна — це добре. Але, з іншого, такий графік харчування в дорослому віці може призвести до гастриту, адже організм, який звик отримувати їжу в певний час, буде зовсім не радий тому, що почнуться пропуски прийомів їжі. А це неминуче станеться, наприклад, в студентський час.

І, звичайно ж, варто обмежити дитини в солодощах і газованих напоях. Замість них краще пропонувати сухофрукти, мед, фруктові чаї, компоти і морси.


У багатьох випадках можна обійтися без ліків


Photo: Freepik


Якщо мама або тато прийшли з дитиною на прийом педіатра, а той не виписав жодних ліків, але при цьому дав рекомендації, то батьки, за прийнятим в суспільстві стереотипом, чомусь вважають такого лікаря некомпетентним. Але це не завжди так.

Доктор Комаровський вважає, що в разі деяких хвороб (наприклад, того ж ГРВІ) не варто зайвий раз напихати малюка таблетками. Потрібно створити правильні умови для одужання, і тоді організм впорається сам. Для цього знову-таки важливо підтримувати в будинку потрібну температуру, зволожувати приміщення, регулярно проводити вологе прибирання і забезпечити маленького пацієнта теплим одягом і великою кількістю теплих напоїв.


Не варто зловживати вітамінами


Доктор Комаровський не втомлюється повторювати, що вітаміни — це не добавка до їжі, а повноцінні ліки, призначати які повинен лікар після здачі аналізів. Займатися самолікування і давати дитині вітаміни або БАДи, тим більше на постійній основі, категорично не можна. Неконтрольований прийом може призвести до тяжких наслідків, а гіпервітаміноз — до госпіталізації.


Щоденні прогулянки — головна профілактика хвороб


Доктор Комаровський вважає, що прогулянки вкрай важливі — це вклад в здоров’я дитини. Гуляти потрібно кожен день, бажано перед сном. І чим більше часу дитина проводить на вулиці, тим краще. Будь-який вільний час від сну, прийомів їжі і інших справ повинен бути присвячений прогулянкам. Причому важливо прищепити любов до перебування на свіжому повітрі з ранніх літ. Лижі, гриби, ліс, риболовля — можна придумати будь-які заняття, головне, щоб вони подобалися всій сім’ї.


Відпочинок на дачі іноді буває краще моря


Зазвичай поїздка на море займає всього тиждень. Організму маленького мандрівника потрібен час, щоб адаптуватися до умов зміни клімату і температури. І часом подібні короткі зміни обстановки не завжди бувають корисні. Цього не можна сказати про поїздки на дачу, особливо до бабусі в село. Доктор упевнений, що якщо дитина все літо бігає босою, голодною і брудною, це зміцнить її імунітет на весь рік.


Дитину не можна кутати


Дітей потрібно одягати правильно, вважає доктор Комаровський. Важливо обходитися без зайвої кофтинки. Адже застуди виникають не стільки від переохолодження, скільки від перегріву. А обмінні процеси у малюків протікають швидше, отже, там, де дорослому тепло, дитині жарко.


Більше читайте у статті «Як правильно вдягнути новонароджену дитину взимку?»


Не варто намагатися підвищувати імунітет


Тут мова йде про прийом додаткових препаратів. Комаровський впевнений, що підвищити імунітет з їхньою допомогою неможливо. Саме тому не варто використовувати всілякі імуномодулятори. Це лише комерція, яка ніяк не пов’язана з доказовою медициною. Зміцнювати здоров’я дітей краще перевіреними способами — прищеплюючи здоровий спосіб життя з раннього дитинства.


Джерело: @doctor_komarovskiy






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук