Як вибрати школу: поради для батьків першокласників і не тільки


Опубліковано 23 Березень 2021 о 10:00

Блог Діти в місті Вінниця >  Оглядові статті >  Як вибрати школу: поради для батьків першокласників і не тільки


Як вибрати школу: поради для батьків першокласників і не тільки

Photo: Freepik


Багато батьків вже визначилися з навчальним закладом для дитини. Багатьом же ще належить вибрати школу для першокласника, або підшукати більш хороший варіант для дитини постарше.

«Діти в місті» дізнавалися, як вибрати хорошу школу для дитини, і чому не завжди потрібно гнатися за рейтингами.


Прийом документів


Як відомо, у 2018 році в закон «Про освіту» були внесені зміни, згідно з якими батьки повинні віддавати дитину в найближчу до місця проживання школу. Приймати дітей до навчального закладу повинні на підставі документа, що підтверджує її місце проживання. При цьому в школі не мають права вимагати здачі тестів або іспитів, які дозволяють фільтрувати дітей за рівнем знань. Відзначимо, що батьки все ще можуть потрапити в будь-яку іншу школу за умови, що в ній є вільні місця.

Терміни прийому заяв на зарахування до 1 класу встановлюються місцевим самоврядуванням, тому можуть відрізнятися в залежності від регіону. У минулому році київські школи приймали документи до 31 травня, але пізніше добирали дітей, якщо в цьому була необхідність.


До якої школи віддати дитину



Photo: Freepik


При виборі школи батьки спираються на різні чинники. Одні віддають дитину в найближчу школу, щоб було зручно ходити. Інші шукають найкращу школу в районі, а деякі і зовсім націлюються на кращий навчальний заклад в місті.

Як показує практика, рейтинг школи - не завжди гарантує щастя і успішність дитини. А саме комфорт і хороші відносини з педагогом - запорука успіху і гармонійного розвитку дитини. До того ж, не всім дітям потрібна висока успішність з певних предметів. У таких випадках потрібно шукати навчальний заклад з вузькою спеціалізацією. Наприклад, спортивні школи чи школи естетичного виховання.


Не школа, а вчитель


Якщо ваша дитина йде в перший клас, потрібно орієнтуватися не стільки на вибір школи, скільки на вибір вчителя, адже саме ця людина буде проводити з вашою дитиною більшу частину часу. Крім цього, якщо є вибір, віддавати малюка потрібно в ту школу, яка ближче, адже в початкових класах дитині ще важко самостійно добиратися в школу в іншому районі.


Читайте також: Найпоширеніші проблеми п'ятикласників: як підготувати дитину до середньої школи


Не рейтинги, а відгуки



Photo: Freepik


Сьогодні більшість шкіл ведуть боротьбу за рейтинги, оскільки саме від цього залежить кількість дітей і фінансування школи. Багато шкіл перетворюються в злагоджені механізми, де упор йде на досягнення результатів, а інтереси дитини не завжди ставляться на перше місце. Чимало батьків, які обирають школу по рейтингу, розчаровуються і змінюють навчальний заклад. Особливо це стосується тих людей, які люблять занурюватися в справи школи і механізми її роботи.


Покрокова інструкція


Якщо ви зацікавлені в тому, щоб знайти для дитини найкомфортніший навчальний заклад, дотримуйтесь наступних порад.

  1. Обійдіть школи, які знаходяться у вашому районі, і підходять вам територіально. Поспілкуйтеся з директором або заступником. Якщо з вами відмовляються говорити, це привід задуматися. Чи будуть вони розмовляти з вами пізніше, коли виникнуть які-небудь проблеми з навчанням?
  2. Зустріньтеся з вчителями початкової школи. Для цієї мети на базі більшості шкіл проводять ознайомчі заняття з педагогами і пробні уроки.
  3. Посидьте в школі або біля неї, подивіться на школярів, їх поведінку. Як правило, рівень навчального закладу відразу видно по поведінці дітей. Подумайте, чи хочете ви, щоб ваша дитина була поруч з цими дітьми.
  4. Почитайте відгуки про школу, шукайте інформацію скрізь, задавайте питання на міських форумах. Увімкніть критичне мислення і прийміть зважене рішення.


Якщо ви не змогли знайти підходящу школу серед тих, які доступні у вашому місті, завжди можна звернути увагу на приватні школи, деякі з яких пропонують дистанційне навчання. В каталозі онлайн-шкіл ви можете знайти гарний варіант.





Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук