6 документальних фільмів про нашу планету, які варто показати дітям


Опубліковано 17 Травень 2021 о 10:00

Блог Діти в місті Вінниця >  6 документальних фільмів про нашу планету, які варто показати дітям


6 документальних фільмів про нашу планету, які варто показати дітям

Photo: Freepik


Що вам подобається більше: пірнати в морські глибини, вивчати різні форми флори і фауни на землі або досліджувати найвіддаленіші куточки нашої планети? Все це можливо зробити разом зі знімальною командою документальних фільмів. У нашій добірці — цікаві фільми, які розкажуть факти з географії, біології та зоології.


«Дім»

Photo: Freepik


Один із найбільш емоційних і красивих фільмів про Землю. 18 місяців зйомок, 53 країни, багатомільйонний бюджет, всесвітньо відомі спонсори, імениті автори.

Неймовірно видовищний фільм Яна Артюса-Бертрана та Люка Бессона продемонструє справжню красу і велич планети Земля. Безмежна річка Окаванго і могутній вулкан Кіліманджаро, незаймані пейзажі Ісландії та крижані простори Антарктиди — всю безмежну палітра фарб живого світу ви побачите із висоти пташиного польоту. А ще режисер продемонструє згубні наслідки техногенних катастроф, військових дій, промисловості, які завдають шкоди нашому дому — Землі.


Зйомки були пов’язані з купою труднощів: наприклад, в Індії у команди конфіскували половину відзнятого матеріалу, в Китаї та Саудівській Аравії заборонили знімати з повітря, а в Аргентині Артюс-Бертрану довелося провести тиждень у в’язниці.


«Наша планета»

Photo: Freepik


Британський документальний серіал для платформи Netflix. Найкрутіший, найновіший і найдорожчий фільм у цій добірці. Обов’язково подивіться — справді унікальні зйомки, які не залишать байдужими! Деяких тварин ви можете побачити вперше, а звички інших, начебто знайомих звірів шокують, дивують, захоплюють і розчулюють! Багато дивовижних епізодів знято вперше в історії. Українцям цікаво буде побачити, як живуть вовки, лосі, зайці, лисиці та інші дикі звірі в руїнах Прип’яті в Чорнобильській зоні.


Але це не просто ще один фільм про природу. Він приділяє більше уваги впливу людини на навколишнє середовище і демонструє, як саме зміни клімату, спричинені нами, впливають на всіх живих істот. Коли режисера Аластера Фотергілла запитали, якою сценою особливо пишається, він відповів, що процес зйомки амурського тигра був надзвичайно складним. Трьох операторів замкнули в дерев’яних ящиках, з яких вони вели зйомку і практично не виходили назовні протягом шести тижнів.


«Планета Океан»

Photo: Freepik


Ще один фільм Яна Артюс-Бертрана — теж одночасно красивий і непростий: про взаємодію океану і людства. Вся планета залежить від океанів, в природі взагалі все взаємопов’язано. Одні види є їжею для інших, хижаки регулюють чисельність популяцій, поїдаючи передусім слабких і хворих, але ніколи не знищуючи цілі види. Втім є один хижак, який повністю ігнорує закони природи. Це людина.


Людство уже страждає від своєї неконтрольованої діяльності й такі фільми добре ілюструють проблеми на всій планеті. Автори цього — ще й пропонують вихід: дотримуватися квоти на вилов риби, підтримувати традиційне рибальство, контролювати забруднення океанів, регулювати глибоководний видобуток нафти і газу та ін. Це в «Планета Океан» з’являються відомі кадри трупів морських птахів із забитими пластиком нутрощами.


«Океани»

Photo: Freepik


Відкриває красу океану для глядачі й Жак Перрен. Одна з перших фраз закадрового тексту запевняє, що океан — це перш за все дельфіни, птиці, краби і косяки риби. Кожна тварина — це персонаж з характером і історією. У документальному фільмі актора, режисера і продюсера Жака Перрена, повному неймовірної краси кадрів підводного життя є кілька ключових драматичних точок і всі вони пов’язані з видами полювання. Міріади дивовижних істоти мешкають в глибинах світового океану і обов’язок кожного дбати про тих, хто безпосередньо залежить від діяльності людини.


«Земля: Біографія Планети»

Photo: Freepik


Наша добірка була б неповною, без документального кіно від National Geographic. Чому сталося так, що на нашій планеті існує життя? Які процеси сприяли його зародженню і що вплинуло на його розвиток? Відповіді на ці та багато інших подібних питань ви знайдете в цьому фільмі. Він розповідає про дрейфуючі континенти, про динозаврів, древні океани і предків людини розумної. Ви побачите, що відбувалося з Землею під час льодовикового періоду і зрозумієте, чому планета сьогодні така, якою ми її знаємо.


«BBC: Планета Земля»

Photo: Freepik


Унікальний за своєю красою і значенням документальний проект телеканалу BBC. Найдорожчий фільм BBC цілком виправдав витрачені 16 мільйонів фунтів стерлінгів. В одинадцяти епізодах автори і оператори змогли охопити неосяжне. Кожна з серія присвячена тому чи іншому природному явищу і зоні: «Гори», «Прісна вода», «Пустелі», «Джунглі» та інші. Глобальна взаємозв’язок кожного з природних явищ з мешканцями землі дивовижна, але ще більше вражають ті незаймані куточки земної кулі, де, здається, не було людини: ось біла акула полює за тюленем, ось знімальна група вичікує бенкет піраній в Бразилії, ось розляглися чудові і, здається, мляві крижані пустелі, ось, нарешті, вічно бодрствующее царство непрохідних джунглів. На завершення кожної з серій глядачеві буде надана унікальна можливість подивитися десятихвилинний фільм про фільм — матеріали про те, як проводилися зйомки тієї чи іншої частини серії.

Серії Аластера Фозергіла не просто пояснюють закони навколишнього світу мовою, зрозумілою навіть дошкільнятам, а й радують видами незайманої дикої природи і сценами з життя тварин.






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук