Медогляд дітей перед школою, дитячим садком та табором: що потрібно знати батькам


Опубліковано 18 Травень 2021 о 10:00

Блог Діти в місті Вінниця >  Здоров'я та спорт >  Медогляд дітей перед школою, дитячим садком та табором: що потрібно знати батькам


Медогляд дітей перед школою, дитячим садком та табором: що потрібно знати батькам

Photo: Freepik


Після скасування локдауну в Україні відновили роботу навчальні заклади та туристичні об’єкти. Разом з цим відновився набір дітей до перших класів, а зовсім скоро стартуватимуть перші зміни у дитячих таборах. Як відомо, для оформлення дитини до закладів освіти або місць відпочинку майже завжди необхідно проходити медогляд. «Діти в місті» дізнавалися, які медичні документи потрібно отримати батькам, щоб влаштувати дитину до садка, школи або табору.


Медичні огляди перед першим класом


У Національній службі здоров’я України нещодавно дали роз’яснення щодо медичних оглядів, які мають пройти майбутні першачки. Згідно з встановленим законом, для вступу в школу необхідно отримати довідку форми №086-1/о.

Форма № 086-1/о містить дані про стан здоров’я дитини, її діагнози, групу на фізкультурі.

Довідки можна отримати у сімейного лікаря або педіатра, з яким у дитини укладена декларація. Крім цього, можна скористатися послугами приватних клінік, які у часи пандемії забезпечують швидке та якісне обстеження без черг та стресів. Багато приватних клінік пропонують комплексні програми для дітей, які йдуть в садочок або до школи.


Перед вступом до першого класу дітям необхідно буде здати аналіз крові на гемоглобін та інші аналізи за показаннями. Крім цього треба буде відвідати таких лікарів, як дитячий хірург, дитячий ортопед-травматолог, дитячий офтальмолог, стоматолог та інші спеціалісти за показаннями.

Додамо, що діти, які вже навчаються у школі, теж мають проходити медогляд раз на рік. Але зробити це можна у будь-який період протягом року.

У Національній службі здоров’я України наголошують, що медичні огляди учнів та майбутніх першачків у державних закладах охорони здоров’я є безоплатними.


Медичні огляди перед садочком



Photo: Freepik


Для відвідування закладу дошкільної освіти батькам необхідно отримати довідку про стан здоров'я дитини. Її можна отримати у педіатра. Також необхідна буде «Карта профілактичних щеплень» (форма №063/о) і довідка дільничного лікаря про епідеміологічне оточення (дійсна протягом 3-х днів).

Зверніть увагу! Медичні карти дитини форми №26/о для садочка скасували.


Вам може знадобитися наша стаття: Мамин check-list: які щеплення повинні бути у дитини перед садочком


Медичні огляди перед поїздкою до табору



Photo: Freepik


У кожному таборі встановлені свої правила та вимоги. Втім, у більшості українських таборів від батьків чекатимуть надання медичної довідки (форма 079-повна), встановленої законом . У цьому документі міститься інформація про перенесені інфекційні захворювання, дані про профілактичні щеплення, відмітка про відсутність педикульозу. Також, при наявності хронічних захворювань, у документі вказується дата останнього загострення із зазначенням групи здоров'я, фізкультурної групи та рівня фізичного розвитку. Зазначимо, що в таборі також вимагатимуть довідку про санепідоточення, яку треба отримати за три дні до заїзду.


Якщо ви ще не обрали літній табір для вашої дитини, зверніть увагу на нашу добірку найцікавіших таборів України.






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук