Кукурудза для дітей: коли можна давати


Опубліковано 15 Липень 2021 о 10:00

Блог Діти в місті Вінниця >  Кукурудза для дітей: коли можна давати


Кукурудза для дітей: коли можна давати

Photo: Freepik


Кукурудза в раціоні дитини з’являється в якості прикорму однією з перших. Але мова йде про кукурудзяне борошно, а не про цільні кукурудзяні зерна. І це надзвичайно важлива відмінність!


Кукурудзу можна давати малятам з двох років, тому що вона в дитячому шлунково-кишковому тракті до цього віку перетравлюватися просто не буде. Уважні мами знають: навіть якщо дати однорічці поточити зубки об качан кукурудзи (ну, потягнувся, ну, забрав, ну, ризикнули…) — зернятка вийдуть назовні практично «без пошкоджень». Справа в тому, що кукурудзяне зерно одягнене в дуже щільну оболонку, перед якою травні ферменти дитини безсилі.


Чи може нашкодити кукурудза дитині, якщо поспішити і дати її раніше 2-х років? Однозначно — так. Якщо кукурудза хорошої якості, проблем типу отруєння не буде. Але щільні зерна кукурудзи можуть дуже сильно «навантажити» шлунково-кишковий тракт малюка, викликати у нього біль в животі, труднощі з випорожненням кишечника. Харчової цінності цей продукт в цьому віці і в цьому вигляді не представляє ніякої!


Як давати кукурудзу дитині


Кукурудзу можна давати, повторимося, не раніше, ніж дитині виповниться два роки. Ласощі повинні бути добре розварені. Варто зрізати кукурудзу з кочана, залишивши тверді зерна біля основи та віддавши перевагу молодим та соковитим зерняткам вище.


Кочан кукурудзи можна дати дитині приблизно в 3 роки. Зрозуміло, що кукурудза повинна бути молодою і звареною вдома, а не купленою у випадковому місці.

Ви полегшите малюку роботу, якщо перед тим, як дати качан кукурудзи, розріжете зерна. Просто проведіть гострим ножем уздовж по качану. У цьому випадку малюк з’їсть переважно м’якоть кукурудзи, більш щільна оболонка залишиться недоторканою. Або майже недоторканою.

«Так, але в оболонці адже все найцінніше!» — скажете ви і матимете рацію. Дійсно, в оболонці будь-якого зерна, в тому числі і кукурудзи — все найцінніше. Якщо перетравлювати його, засвоювати. Але ще раз повторимося: шлунково-кишковий тракт дитини щільну оболонку зерна переварити не може! Тому або зовсім не давайте йому кукурудзу, або давайте тільки м’яку внутрішню частину.


Користь кукурудзи


Головною перевагою вареної кукурудзи є те, що вона є джерелом безлічі корисних цінних речовин, а от шкідливі хімічні компоненти вбирає у незначній кількості.

Кукурудза надзвичайно багата вітамінами групи В (В9, В2, В5), Е, РР, С, а також має ненасичені жирні кислоти, крахмаль, марганець, калій, фтор, кальцій, йод і натрій.

Всі ці природні скарби ховаються в складі одного кочана вареної кукурудзи.






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук