Добірка неочевидних занять на літо для майбутніх першокласників


Опубліковано 23 Липень 2021 о 10:00

Блог Діти в місті Вінниця >  Добірка неочевидних занять на літо для майбутніх першокласників


Добірка неочевидних занять на літо для майбутніх першокласників

Photo: Freepik


Уже через місяць майбутні першокласники підуть до школи. Багато батьків присвячують літо тому, щоб підтягти навички читання, рахунку і знання з предметів, з якими дітям доведеться познайомитися в школі. Однак є низка неочевидних навичок, які будуть не менш корисні майбутньому першокласнику. «Діти в місті» дізнавалися, яким занять корисно присвятити час в останній місяць літа.


Що повинен уміти першокласник


Крім очевидних навичок, якими повинна володіти дитина перед походом до школи, є низка моментів, про які батьки не завжди замислюються. Наприклад, дитина в 6-7 років має вміти добре розповідати про себе і слухати інших. Практикуйте з малюком самопрезентацію, щоб в школі у нього не виникало проблем з комунікацією. Не менш важливо навчити дитину цікавитися захопленнями інших людей і ставити правильні питання.

Ще один важливий навик - це вміння розуміти свої емоції і почуття. Намагайтеся якомога частіше питати дитину про її настрій і переживання, щоб вона вчилася розбиратися в собі.

Неймовірно важливі також дисципліна і вміння дотримуватися інструкцій. Ці навички легко прокачати, використовуючи ігри з чітким алгоритмом дії. Наприклад, конструктори зі схемами.


Ігри для розвитку комунікації



Photo: Freepik


Щоб дитині було простіше зав'язувати знайомства і будувати дружні відносини в колективі, постарайтеся забезпечити їй якомога більше соціальних контактів. Щоб навчити дитину працювати в команді, організуйте рухливі ігри у дворі та командні змагання. Якщо у дворі для дитини немає колективу, подумайте про гуртки і центри, де майбутній першокласник може знайти собі компанію.

Дуже корисні настільні ігри змагального плану. Крім навички комунікації вони також розвивають увагу, концентрацію, фантазію і уяву. Для майбутніх школярів ідеально підійдуть такі ігри як «Уно», «Доббль», Activity або «Крокодил».


Читайте також: Топ вуличних ігор для останнього місяця літа


Карта інтересів


Дуже корисне заняття, яке підійде не тільки для дошкільнят, це карта інтересів і бажань. Візуалізація того, що подобається, допомагає людині краще зрозуміти себе і розібратися в своїх смаках. Нехай дитина випише на листочок всі справи, якими їй подобається займатися і складе розклад для них.

Також корисно буде скласти список бажань на найближчий рік. Заодно ви зможете дізнатися, яких вражень дитина чекає від школи, які її очікування.


Ранкові ритуали



Photo: Freepik


Щоденне дотримання одних і тих же ранкових справ дозволяє дитині відчувати себе впевненіше. Це правило діє і для дорослих людей. Не дарма такою популярністю користуються практики на кшталт «Магії ранку». Традиції, пов'язані з підйомом, допоможуть дитині прокидатися з хорошим настроєм і ефективно проводити день в школі.


Тайм менеджмент


Цей навик є одним з найважливіших для успішних людей. Добре, якщо освоювати його починають ще в дитинстві. Допоможіть дитині скласти розклад її майбутнього шкільного життя, вписавши туди не тільки уроки і домашні справи, а й відпочинок, гуртки і вільний час. Щоб було цікавіше, розклад можна красиво оформити і повісити на стінку.

Розклад корисний ще й тим, що ви письмово оформляєте з майбутнім школярем домовленість слідувати плану.


Відзначимо, що навіть комп'ютери, планшети і телефони можна зробити добрими помічниками в підготовці до школи. Використовуйте корисні додатки, залучайте дитину до вирішення простих завдань, які можна зробити за допомогою телефону. Наприклад, знайти потрібну інформацію в пошуковій системі або порахувати здачу в магазині за допомогою калькулятора.

Фахівці радять не перевантажувати дитину навчанням перед школою, а дати їй можливість відпочити і набратися сил перед першим навчальним роком.


Вам може стати в нагоді наша стаття: Як підготувати дитину до школи за літо: лайфхаки для батьків






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук