Що робити, якщо дитина не вимовляє букву «р»: коли бити тривогу


Опубліковано 08 Жовтень 2021 о 10:00

Блог Діти в місті Вінниця >  Що робити, якщо дитина не вимовляє букву «р»: коли бити тривогу


Що робити, якщо дитина не вимовляє букву «р»: коли бити тривогу

Photo: Freepik


У кожної дитини свій індивідуальний темп розвитку мови. Тому і нюанси, пов'язані з освоєнням мови і вимовою окремих звуків, у кожного свої. В середньому, до трьох місяців діти потихеньку починають гулити, а до півроку вже щосили вимовляють окремі склади на кшталт «ма» і «ба».

Проблеми з вимовою потрібно виправляти незадовго перед школою. Якраз перед тим, як дитину навчатимуть читати. Зазвичай за допомогою до логопеда звертаються в 4-5 років. У цьому віці діти вже можуть виконувати вправи на заняттях, тому виправлення проблем вимови проходить швидше. Однак, якщо до трьох років дитина не вимовляє навіть прості конструкції, це теж привід звернутися до фахівця. «Діти в місті» дізнавалися, в яких випадках потрібно звертатися до логопеда, і чому це так важливо.


Читайте також: Чому малюк мовчить, і як допомогти йому заговорити


Кому потрібен логопед?



Photo: Freepik


Найпоширеніша проблема, з якою звертаються до логопедів, це проблема з вимовою окремих літер. Найчастіше можна почути, що діти не справляються з буквою «р» і шиплячими. Але насправді, поле роботи логопеда вельми широке. Фахівці займаються не тільки постановкою звуків, але і корекцією інших проблем з вимовою.


Які проблеми вирішує логопед:

  • виправлення дефектів мовлення,
  • розширення словникового запасу,
  • робота з граматичною будовою,
  • вдосконалення зв'язного мовлення,
  • формування фонематичного слуху.


Фахівці допомагають дитині освоїти звуковий аналіз і синтез звуків, навчитися використовувати розгорнуті висловлювання, а також виключають з мови малюка граматичні помилки на кшталт «вовкин хвіст». Також з логопедом дитина може пропрацювати проблеми, пов'язані з вимовою складних конструкцій на кшталт «телевізор» і «велосипед».


Головне - не втратити час


Відзначимо, що порушення фонематичного слуху або зорового сприйняття букв можуть негативно позначитися на навчанні, тому всі проблеми, пов'язані з мовою, бажано вирішувати до того, як дитина піде в школу.

Фахівці підкреслюють, що проблеми з мовою потрібно вирішувати своєчасно, і закликають не вірити розповідям, коли такі дефекти проходять самі по собі. Наприклад, якщо упустити час і вчасно не попрацювати з вимовою літери «р», дитина ризикує так і не навчитися цьому. Крім цього, дітей з серйозним відставанням в мовному розвитку можуть не взяти в загальноосвітню школу, відправивши на корекційне навчання.

Додамо, що при великому бажанні виправити проблеми з вимовою слів і звуків можна і в дорослому віці. Правда, це буде потребувати великих зусиль на етапі автоматизації. Щоб виправити дефекти мови, людині буде потрібно докладати багато зусиль і постійно контролювати себе.


Скільки потрібно займатися з логопедом



Photo: Freepik


Час, який піде на корекцію мови, індивідуальний для кожної дитини. Зазвичай, при першій діагностиці фахівець може озвучити приблизний корекційний маршрут. Деяким дітям для виправлення окремих нюансів може вистачити одного або двох занять. Іншим буде потрібна більш тривала робота. Багато чого залежить від мотивації і індивідуальних здібностей дитини.

Важливо пам'ятати, що навчати дитину читанню можна тільки після виправлення звуковимови. Якщо проблеми з мовою вчасно не виправити, то і читати дитина буде неправильно, плутаючи букви і змішуючи звуки в мові. Тому важливо своєчасно звернутися до фахівця для виправлення проблем.


Вам може стати в нагоді наша стаття: Розвиток мовлення: скоромовки для дитини






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук