Осіннє меню: добірка страв з сезонних продуктів для дітей
Опубліковано 11 Жовтень 2021 о 10:00
Блог Діти в місті Вінниця > Осіннє меню: добірка страв з сезонних продуктів для дітей
Photo: Freepik
Восени дозрівають найкорисніші, багаті вітамінами і мінеральними речовинами овочі, фрукти і ягоди. Навіть досвідчені кулінари не можуть перерахувати всіх рецептів страв з овочів і фруктів — супи, салати, рагу і соте, запіканки, карпаччо, легкі закуски, пироги, морси, варення і низькокалорійні десерти.
Сезонні продукти є найкориснішими, адже сама природа підказує організму, які вітаміни необхідні йому в різні пори року. Звернути особливу увагу на сезонні продукти медики рекомендують перш за все вагітним і годуючим мамам, а також маленьким дітям, яким потрібне збалансоване харчування.
З приходом осені пропонуємо згадати про головні суперфуди сезону, які стануть відмінним доповненням раціону вашого малюка. Груші, гарбуз, сливи, журавлина та інші food-хіти осені — ідеальна основа для меню маленького гурмана, який тільки почав вивчати багатий світ різних смаків і, найімовірніше, буде радий спробувати нові сезонні страви.
Представляємо 6 смачних і корисних рецептів страв з осінніми продуктами для оптимального сезонного дитячого меню.
Запечене яблуко
Інгредієнти:
- сир — 100 г.;
- яблука — 4 шт.;
- цукор — за смаком;
- яйця — 1 шт.
Як приготувати?
Розріжте навпіл попередньо вимиті яблука, видаліть кісточки. Також видаліть м’якоть, яку потім дрібно наріжте або натріть на терку. Змішайте яблучне пюре або шматочки яблук з сиром, після чого додайте в масу яйце і цукор, і перемішайте. Наповніть половинки яблук сирно-яблучною масою і помістіть в духовку, попередньо розігріту до 180 градусів. Випікайте протягом 15–20 хвилин.
Яблучне печиво
Інгредієнти:
- яблука — 2–3 шт.;
- яйце — 1 шт.;
- борошно пшеничне — 1 ст. л.;
- масло вершкове — 60 г.;
- цукор — 5 ст. л.;
- сода негашена — 0,5 ч. л.;
- сіль — за смаком
Як приготувати?
Покладіть в тарілку вершкове масло і додайте до нього цукор, після чого розітріть виделкою до отримання консистенції «цукрових грудочок». Вбийте яйце, додайте соду і щіпку солі, а потім перемішайте. До отриманої суміші додайте просіяне борошно. Вимиті і очищені від шкірки яблука поріжте на дрібні шматочки або натріть на тертці, і додайте до тіста. Таким чином, ви отримаєте готове тісто для печива.
Змастіть деко вершковим маслом і розмістіть на ньому тісто, сформоване в невеликі кульки. Важливо розміщувати печиво подалі один від одного, так як воно буде збільшуватися в об’ємі в процесі приготування. Помістіть деко з печивом в розігріту до 180 градусів і випікайте яблучний десерт протягом 15–18 хвилин.
Грушовий пудинг без глютена
Інгредієнти:
- борошно рисове — 120 г;
- груша — 4 шт.;
- молоко — 500 мл.;
- цукор тростинний — 2 ст. л.;
- сіль — за смаком.
Як приготувати?
Додати рисове борошно в молоко і добре перемішати. Додати цукор, трохи солі і довести до кипіння, безперервно помішуючи, після чого варити на слабкому вогні близько 20 хвилин. Тим часом слід очистити груші від шкірки і нарізати її кубиками, після чого додати в теплу суміш і перемішати. Готовий пудинг перелити в форму і помістити в холодильник на 1 годину.
Гарбузовий суп-пюре
Photo: Freepik
Інгредієнти:
- гарбуз — 50 г.;
- картопля — 30 г;
- морква — 30 г;
- брокколі — 30 г;
- кабачок — 30 г;
- зелень свіжа — за смаком.
Як приготувати?
Очищені овочі і гарбуз нарізати маленькими шматочками і відварити до готовності. Додати в суп дрібно порізану зелень, сіль і трохи оливкового масла, після чого збити в блендері до отримання кремової консистенції.
Сливовий пиріг
Інгредієнти:
Для тіста
- борошно — 1,5 склянки;
- розпушувач — 1 ч. л.;
- цукор — 3/4 склянки;
- рослинна олія — 1/4 склянки;
- яйце — 1 шт.;
- молоко — 1/2 склянки.
Для начинки
- цукор — 1 ст. л.;
- кориця — 1 ч. л.;
- Сливи — 4 шт.;
- вершкове масло — 2 ст. л.;
- цукрова пудра.
Як приготувати?
Змішайте борошно з розпушувачем і додайте дрібку солі. В окремій ємності збийте цукор, яйце, масло і молоко, після чого додайте в суміш борошно і перемішайте. Готове тісто слід викласти у форму діаметром 20–23 см, попередньо змащену маслом і присипану борошном.
На тісто необхідно викласти порізані скибочками сливи, злегка вдавлюючи їх в тісто. Пиріг необхідно посипати цукром, а також розмістити зверху кілька шматочків вершкового масла, після чого відправити в духовку, розігріту до 180 градусів і випікати протягом 40 хвилин.
Цукерки з клюкви
Інгредієнти:
- клюква — 1 кг.;
- цукрова пудра — 1 стакан;
- яєчні білки — 2 шт.;
- лимонний сік — 0,5 ст. л.
Як приготувати?
Яєчні білки необхідно збити з цукровою пудрою, після чого додати лимонний сік і інтенсивно мішати до моменту, коли суміш загусне. Попередньо вимиту і висушену журавлину вмочити в отриману масу, а слідом — в цукрову пудру. Просушити ягоди на пергаменті, після чого скласти в банку для зберігання.