Реформа шкільного харчування: тренінги для кухарів та порушення на місцях


Опубліковано 14 Січень 2022 о 10:00

Блог Діти в місті Вінниця >  Реформа шкільного харчування: тренінги для кухарів та порушення на місцях


Реформа шкільного харчування: тренінги для кухарів та порушення на місцях

Photo: Freepik


На початку 2022 року в Україні завершився перехідний етап реформи шкільного харчування. До початку року в українських школах мали підготуватися до нових правил, а також освоїти технології приготування страв за новими стандартами.

Втім, далеко не всі школярі оцінили якість нових страв у шкільних їдальнях. Про це на своїй сторінці в Facebook розповів відомий шеф-кухар Євген Клопотенко, який опікується реформою.


У чому проблема


За словами Клопотенка, після масового переходу шкіл на нове меню багатьом дітям все ще не подобається їжа. На думку шеф-кухаря, справа в тому, що деякі кухарі на місцях мають недостатню кваліфікацію. Щоб покращити ситуацію вже у лютому команда Культура їжі (Cult Food) планують провести тренінги для шкільних кухарів. Ці тренінги будуть безкоштовні, їх проводитимуть офлайн в обласних центрах.


Читайте також: В Україні з’явилася платформа про здорове харчування у школах «Знаїмо».


На що варто звернути увагу батькам



Photo: Freepik


Євген Клопотенко додав, що крім кваліфікації кухарів можуть бути й інші проблеми та порушення. Він закликав батьків приєднуватися до контролю нововведень. У першу чергу потрібно звернути увагу на те, чи відповідає їжа нормам, а запропоновані страви новому меню. Якщо їжа не відповідає прописаним правилам або оновленому меню, це порушення.


Зазначимо, що ознайомитися з нормами можна на сайті Верховної Ради, а подивитися меню з покроковими рецептами та фотографіями страв на платформі «Знаїмо».


Ще один момент, який може вплинути на смак страв, це використання солі та цукру. За словами Клопотенка, школам радили відмовлятися від цукру та солі поступово. Перехідний етап є в рекомендаціях. Втім, деякі школи вирішили відразу відмовитися усього, що, на думку Клопотенка, не є коректним.



Photo: Freepik


Він додав, що в разі виявлення порушень необхідно звертатися до адміністрації школи або до Держспоживслужби. Звернення можна оформити через спеціального чат-бота @derzhspozhivsluzhba_bot.


Вам може знадобитися наша стаття: Харчування у школах: МОН презентували нове меню






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук