Алергія на холод: як з нею боротися


Опубліковано 25 Січень 2022 о 10:00

Блог Діти в місті Вінниця >  Алергія на холод: як з нею боротися


Алергія на холод: як з нею боротися

Photo: Freepik


У деяких дітей після прогулянки або контакту зі снігом починається сильне подразнення на руках та щоках. Мами часто лякаються, побачивши таку реакцію шкіри.

«Діти у місті» вирішили розібратися, що про це говорять лікарі та як уберегти дітей.


Ознаки алергії


Бувають випадки, коли у дитини після прогулянки на морозі можуть виникнути почервоніння на щоках і навіть висипання по всьому тілу. За словами лікарів, іноді так проявляється алергія на холод, яка не відноситься до класичних реакцій.

Важливо розуміти, що надмірна сприйнятливість організму до морозу виражається кропив'янкою, а також ангіонабряками. Спровокувати почервоніння можуть і низькі температури повітря, і холодна вода, і навіть холодна їжа, на кшталт морозива.

Висипання можуть набувати форми пухирів локально на відкритих ділянках тіла, і системно, супроводжуючись набряками обличчя, шиї, губ, рук та ніг.

Алергія нерідко супроводжується свербінням, печінням, ерозією, рубцями, лущенням, сухістю, задухою, чханням та ринітом.


Читайте також: Як розпізнати алергію на сонці і як з нею боротися


Що кажуть медики



Photo: Freepik


Фахівці відзначають, що алергія на холод – це підвищена реакція організму на холодові білки – аглютиніни. Вони виробляються організмом під час охолодження.

Зазначені ферменти потрібні для терморегуляції. Зазвичай, білки нешкідливі, але в деяких при тривалому знаходженні на холоді відбувається спазм судин та органів дихання. У найважчих випадках почервоніння та висипи спостерігаються протягом декількох годин після повернення в тепле приміщення.

Лікарі рекомендують людям, у яких виявляються ознаки алергії, дотримуватися суворого режиму, уникаючи холоду в будь-якому його вигляді.

Поки що невідомі точні причини появи холодової алергії, але медики називають кілька можливих варіантів:

  • сильний стрес,
  • низький імунітет,
  • довга прогулянка на холоді,
  • вибір одягу не за сезоном,
  • відсутність правильного харчування,
  • хвороби печінки,
  • недавні інфекції,
  • захворювання, пов'язані з порушенням імунітету,
  • герпес,
  • спадкова схильність.


Крім спадкової схильності та перенесених раніше інфекцій, систематичне переохолодження залишається одним із найчастіших факторів ризику.

Якщо ж у дитини діагностовано атопічний дерматит, алергічний риніт або бронхіальну астму, то є велика ймовірність, що і реакція на холод також проявиться.


Діагностика та лікування



Photo: Freepik


Щоб діагностувати холодову алергію, слід звернутися до лікаря-алерголога. Останній проведе Дункан-тест, приклавши частинку льоду до передпліччя дитини крізь серветку або пакетик від трьох до п'яти хвилин. Через 15 хвилин після зняття льоду на шкірі не повинно бути жодних слідів. Разом з цим тестом фахівці рекомендують здати загальний та біохімічний аналіз крові, визначити основні білки плазми крові та сироваткових імуноглобулінів. Крім того, потрібно здати аналізи на антитіла до гепатитів та вірусу Епштейна-Барра.

Також медики радять перевірити печінку, нирки та щитовидну залозу.

Лікування холодової алергії дуже складне та тривале, тому сьогодні лікарські методи більше спрямовані на усунення та зниження симптомів. Наприклад, проводиться аутолімфоцитотерапія, коли пацієнта лікують своїми імунними клітинами, які виділяють із невеликої кількості крові.

Імунологи додають, що лікувати алергію потрібно, керуючись симптоматикою. Зокрема, при кропив'янці вводять гіпоалергенну дієту на час загострення, застосовуються антигістамінні препарати другого покоління. При розвитку дерматиту застосовуються мазі та креми з топічними глюкокортикостероїдами та захисні засоби.


Як уберегти дитину


Алергологи-імунологи рекомендують при активній симптоматиці проводити терапію антигістамінними препаратами до настання похолодання, уникати морозу, не вживати холодних напоїв та їжі, а також уникати взаємодії з холодними предметами.

Взимку потрібно носити одяг за сезоном, закривати відкриті ділянки тіла, захищаючи дитину від переохолодження. При можливості краще проводити більше часу вдома.


Читайте також: Сезон алергії: як розпізнати та як рятуватися






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук