Головоломки та інтелектуальні ігри для дітей, які розвивають увагу та мислення


Опубліковано 16 Червень 2022 о 10:00

Блог Діти в місті Вінниця >  Головоломки та інтелектуальні ігри для дітей, які розвивають увагу та мислення


Головоломки та інтелектуальні ігри для дітей, які розвивають увагу та мислення

Photo: Freepik


Ви любите грати в розвиваючі ігри, підключати уяву та розв’язувати головоломки для дітей? Логічні ігри вчать дітей будувати зв’язки, розвивають увагу і кмітливість та спонукають знаходити нестандартні рішення. А ще, це – чудовий спосіб провести час разом.

"Діти в місті" підібрали для вас десять ігор та завдань. Для деяких з них знадобиться лише уважність, для інших – вміння будувати логічні ланцюги. Якщо ваша дитина любить загадки та головоломки, далі буде надзвичайно цікаво.


Слова на літеру П


Доволі часто батьки забувають, що перед тим, як почати робити складні вправи, дитині потрібно 5-10 хвилин, аби налаштуватися на роботу. Почнемо з доволі стандартної головоломки – знайдіть якомога більше слів, які починаються на літеру П.



Photo: з відкритих джерел


10 відмінностей


Діти молодшого віку надзвичайно люблять завдання на уважність. Такі головоломки допомагають вибудовувати нейронні зв’язки, які відповідають за концентрацію. Тому сідайте разом із дитиною, і спробуйте знайти десять відмінностей на малюнку.



Photo: з відкритих джерел


Пес серед панд


Ще одне завдання на уважність. До стаї панд пробрався пес-далматинець. Він дуже схожий на панду, тому віднайти його буде зовсім нелегко. Як швидко ваша дитина з цим впорається?



Photo: з відкритих джерел


2 випадкових слова


Цікава гра на розвиток мислення для дітей будь-якого віку. Оберіть два випадкових слова. Можете скористатись словником, і вибрати слова з різних сторінок. А потім вам з дитиною потрібно знайти якомога більше зв’язків між цими словами.

Наприклад, слова Яблуко і Дерево. Яблуко зростає на дереві. А ще, і яблуко, і дерево можуть бути зеленими. Чим складніші та неявніші будуть ці зв’язки, тим краще. Наприклад, яблуко – кругле, і крона деяких дерев також кругла. А тепер уявіть, як зв'язати слова Авто та Аркуш, Гусінь і Ноутбук, Інстаграм і Мама? Продовжуйте перелік.


Вам може сподобатися наша стаття: Прості ігри для втомлених батьків: чим зайняти дитину дорогою додому


Крапки


Для наступного завдання вам знадобиться папір в клітинку. Малюєте поруч два квадрати по 9 крапок в кожному. Один квадрат для вас, другий – для дитини. У своєму квадраті ви поєднуєте крапки лініями, а дитина потім намагається повторити малюнок. Потім міняєтеся: дитина малює, а ви повторюєте.

Гра класна тим, що з часом ви можете збільшувати кількість точок і ускладнювати малюнок.



Photo: з відкритих джерел


28 помилок


На цьому зображенні є 28 логічних помилок. Перші можна знайти достатньо легко, а далі вам знадобиться час та знання, аби віднайти їх усі.

Головоломка корисна тим, що в процесі гри ви з дитиною тренуєте не тільки уважність, але й розвиваєте знання дитини про світ – з яких матеріалів роблять дах, як обробляють землю, як працює світло тощо.



Photo: з відкритих джерел


Круги уяви


Ви можете роздрукувати або намалювати на папері багато кружечків в кілька рядків. Задача – перетворити це все на різні зображення. Немає ніяких обмежень – можна малювати в кожному кружечку, можна малювати навколо них, можна разом об’єднувати кілька штук. Головне – це уява.



Photo: з відкритих джерел


Абревіатура


Якщо ви кудись їдете чи йдете з дитиною, і немає нагоди ані писати, ані малювати, ані дивитись у смартфон, грайте словами. Поясніть дитині, що таке абревіатура – умовне скорочення слів, яке складається з перших літер тих слів. А потім запропонуйте придумати розшифровку на будь-яке слово. Дитина може викручувати що завгодно і як завгодно. Наприклад, слово ПЕС може розшифровуватися, як Простий Енергійний Собака.


Знайди всіх панд


Головоломка на сприйняття не-буквальних образів. На цьому малюнку зображено значно більше панд, ніж просто тварин. Вони приховані в образах, тінях, грі світла. Ця головоломка допоможе дитині вийти за рамки звичайного сприйняття візуальних образів.



Photo: з відкритих джерел


Історія з чотирьох слів


Складна гра на розвиток фантазії та логіки. Придумайте для дитини будь-які чотири слова. Наприклад, Полуниця, Кіт, Двері та Будильник. Дитина має придумати вам казку чи історію, в якій були б усі чотири слова. Думаєте, це легко? Тоді поміняйтеся ролями з дитиною, і придумайте свою історію на її 4 слова.


8 відмінностей


Бонус. Найскладніше завдання. Щойно ви з дитиною знайдете всі 8 відмінностей, настрій стане пречудовий.



Photo: з відкритих джерел


Читайте також: Цікаві вікторини для дітей: тренуємо мозок та пам'ять






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук