Як розвивати уяву у дітей і навіщо це потрібно


Опубліковано 25 Липень 2022 о 10:00

Блог Діти в місті Вінниця >  Як розвивати уяву у дітей і навіщо це потрібно


Як розвивати уяву у дітей і навіщо це потрібно

Photo: Freepik


Спочатку була ідея. Мрія. А вже потім з’явилися купа речей, які ми знаємо, любимо, і без яких складно уявити сучасне життя. Просто подумайте, велосипед, парасолька, телефон, потяг і літак – це все винаходи, які народилися з чиєїсь уяви. Так, після того було проведено ще багато роботи, але спочатку була уява. Саме уява дала життя багатьом винаходам і відкриттям.

В інтернеті повно задачок «від Стіва Джобса» або «від Google», які загадують перед прийомом на роботу. І всі вони більше про уяву і творчість, ніж про фактичні знання. І поки ще розум дитини відкритий до мрій, треба розвивати її уяву.


Навіщо дитині уява?


Уява напряму впливає на розвиток дитини. Казки, чарівні країни, супергерої з небаченими уміннями, дракони і принцеси, замки й лицарі. І серед усього цього – ваша дитина.

Уява – це те, з чого починається творче мислення. Вона допомагає бачити «ширше» за прийняте. Завдяки тому, що дитина фантазує, у неї з’являється необхідність ділитись цим, розказувати. І це розширює словниковий запас. Крім того, дитина вчиться формулювати абстрактні думки у конкретні слова і речення, аби її зрозуміли.

Діти з багатою уявою, коли дорослішають, зазвичай, мають гнучкий розум, швидше знаходять рішення і легко адаптуються до змін.

Вправи для розвитку уяви

Ігри – це найліпший інструмент для роботи з дітьми. За ними можна вчити правила дорожнього руху, запам’ятовувати казки й, звичайно ж, тренувати уяву та творче мислення.

Ось кілька простих і класних ігор для розвитку уяви.


На що схоже?


Найпростіша гра – це разом з дитиною дивитися на хмари, і шукати, на що ж може бути схожа та чи інша біла вата. Слони й собаки, крокодили й динозаври, автомобілі й кораблі – шукайте все, що тільки можна.

Але у цієї простої гри є ще й складніша версія. Почніть питати у дитини не про хмари, а взагалі про все. На що схожа гілка? На що схоже каміння? На що схожа калюжа? Отут і починається найцікавіше.


Перетворення



Photo: Freepik


Намалюйте на аркуші одну-дві лінії. Віддайте аркуш дитині, і попросіть її домалювати так, щоб вийшов, наприклад, дім. Коли дитина закінчить, попросіть, щоб тепер з цього будинку вона намалювала авто. А потім літак. А далі – слона.

Дитина хай також вам загадує. Ця вправа вчить адаптуватися під швидкі зміни та багато радіти.


Вам може стати в нагоді наша стаття: Батькам дошкільнят і школярів: як покращити навчальні можливості дитини


Знайди малюнок


Гра чимось схожа на попередню, але набагато складніша. Тут вже потрібно тренуватися. Намалюйте з дитиною на аркушах лінії, фігури, закарлючки – все, що прийде на думку. Потім обміняйтеся аркушами.

Тепер ваше завдання – знайти в цьому хаосі якусь закономірність, і відтворити малюнок. Ви можете домальовувати все, що забажаєте. Єдине правило, не можна витирати того, що було спочатку.

З часом дитина навчиться бачити у хаосі гармонію, і почне малювати комах, квіти, тварин.


Що це за пляма?


Спочатку потрібно зробити пляму – фарбою чи фломастерами на аркуші, крейдою на асфальті, або просто побачити пляму на дорозі.

Попросіть дитину придумати, і розказати вам якомога більше про цю пляму. Що це за пляма? Звідки вона взялася? Чому вона такого кольору? Можливо вона жива? Якщо так, то як її звуть і що вона буде робити далі?

Окрім того, що вправа розвиває абстрактне мислення, вона ще й вчить будувати логічні ланцюжки.


Напівправда


Photo: Freepik


Класна гра для прогулянок. Коли йдете з дитиною, запропонуйте їй розповісти історію, але так, щоб у ній чергувалися правда і вигадки. Наприклад:


"Я вийшла з дому, і побачила, як ворона несе у дзьобі мішок на смітник. Я пішла в бік магазину, а з магазину вийшов слон з батоном. В магазині я купила морозиво, а на касі переді мною стояв цап і співав".


А потім, коли насмієтеся, спробуйте розібратися, що ж тут було правдою, а що веселою брехнею.


Читайте також: Головоломки та інтелектуальні ігри для дітей, які розвивають увагу та мислення






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук