Суші нігірі – історія японського смаколика


Опубліковано 28 Вересень 2022 о 15:00

Блог Діти в місті Вінниця >  Оглядові статті >  Суші нігірі – історія японського смаколика


Суші нігірі – історія японського смаколика

Photo: Діти в місті


Японська страва, яка зайняла місце в серці кожного – суші. Здається, що не обов’язково знати відмінності кожного виду, щоб насолоджуватися ними. Адже замовляючи доставку їжі у Вінниці, можна обрати будь-яку позицію меню, що привернула увагу. 

 

Але для розуміння того, що саме отримаєте в результаті, варто познайомитися хоча б з основними популярними видами суші у Вінниці та їхньою історією. Наприклад, чи знаєте Ви, внаслідок чого нігірі отримали сучасний вигляд? 

 

Перші спогади про нігірі 

 

Вперше вони з’явилися в Південній Азії. Розділені шматочки сирої риби посипали сіллю та стискали під пресом з каменів та вичікували протягом декількох місяців – лише після цього риба вважається готовою. З часом рибу вирішили подавати в сирому вигляді, без маринування – така форма подачі збереглася і нині. 

 

Досить цікавим є той факт, що спочатку рис в їжу не вживали, а використовували для довготривалого збереження риби – її різали на маленькі шматочки, змішували з рисом та посипали сіллю. Лише близько шістнадцятого століття цей рис почали їсти. У сімнадцятому столітті сталася справжня революція в приготуванні суші – з появою оцту, потреба в маринуванні відпала та процес став набагато швидшим. В оцет додавали підсолену воду, іноді – цукор, саке або морські водорості. Результат поєднували з рисом та поміщали під прес. Отримана страва швидко набула популярності в Японії, а згодом поширилась на інші країни. 

 

В наші дні з’являються нові поєднання смаків та інгредієнтів. У багатьох ресторанах нігірі є традиційною стравою. Так, наприклад, в мережі ресторанів Пронто Піца, Ви можете замовити нігірі з тунцем, лососем і вугром. Найсвіжіші та найвищої якості риба, рис, овочі та водорості норі не залишать нікого байдужим. 

 

Сучасні види нігірі 

 

Зазвичай виноградний рис ліплять вручну, а рибу або іншу начинку притискають до нього. Для смаку та гостроти, інколи додають невелику кількість васабі між рибою та рисом, або подрібнену цибулю та імбир. 

 

Замовляючи нігірі зараз, Ви повною мірою розкриєте смак свіжої риби, хоча деяким він може здатися прісним. Найчастіше в якості начинки використовується лосось, скумбрія, кальмар, інколи береться синій плавець. Для вегетаріанців також є варіанти: гриби або перець. 

 

Нігірі краще їсти руками, кожен шматок одним укусом. За правилами етикету, не можна занурювати шматок в соєвий соус повністю – лише частину з рибою. Причина криється в тому, щоб рис не ввібрав в себе занадто багато соєвого соусу і щоб в ньому не залишалися рисові зерна. 

 

Отже, японські смаколики пройшли досить довгий та складний шлях, перш ніж потрапили на наш стіл, проте зараз без них неможливо уявити романтичну вечерю з коханою людиною, дружні посиденьки чи корпоратив в офісі. 

 





Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук