Перша вагітність: на що треба звернути увагу


Опубліковано 30 Вересень 2022 о 12:00

Блог Діти в місті Вінниця >  Пузата мама >  Перша вагітність: на що треба звернути увагу


Перша вагітність: на що треба звернути увагу

Photo: Діти в місті


Вагітність – один з найважливіших етапів в житті кожної жінки. Адже народження дитини – це таїнство і дивовижна подія. У цей період жінок супроводжує купа хвилювань щодо протікання вагітності, стану дитини та загального стану здоров’я. Втім, коли жінка має достатньо інформації про всі аспекти вагітності, зазвичай, вона заспокоюється та з радістю чекає на появу нової людини.

«Діти в місті» зібрали важливі поради про першу вагітність, які стануть вам в нагоді.

Зазвичай, вагітність триває 40 тижнів, втім жінки можуть народжувати в період з 37 по 42 тиждень. Весь термін вагітності заведено поділяти на три триместри по 12-14 тижнів кожен.


Перший триместр


У перші тижні організм жінки переживає серйозні зміни, хоча ззовні ці зміни майже непомітні. Перше, що змінюється, це гормональний фон. Тому для вагітних жінок нормально відчувати втому, ранкове нездужання, запори або головні болі. Також нормально, якщо жінка відчуває перепади настрою.

Саме перший триместр називають найважливішим для розвитку дитини. У цей час надзвичайно важливо берегти себе від стресів, правильно харчуватися, відмовитися від поганих звичок та слідкувати за рівнем фолієвої кислоти в організмі. Лікарі призначають прийом цього препарату, тому що він вкрай необхідний для гармонійного розвитку плода.

У перші тижні вагітності жінкам рекомендують відвідати гінеколога, який пропише усі необхідні аналізи та вітаміни. Щоб перевірити стан здоров’я дитини, вам мають призначити також ультразвукове дослідження.


12 тиждень вагітності особливий для кожної мами, адже на цьому терміні інколи вже можна дізнатися, хто у вас народиться – хлопчик або дівчинка.


Другий триместр



Photo: Freepik


Під час другого триместру жінка починає відчувати рухи малюка, а їхній зв'язок стає більш тісним. У цей час більшість жінок перестають відчувати прояви токсикозу. Натомість з’являється більше енергії та сил. Малюк швидко росте, тому й животик починає рости швидше.

Спеціалісти радять під час другого триместру більше гуляти та по можливості робити прості вправи. Це дозволить уникнути набору надмірної ваги. Не лякайтеся, якщо почнуть з’являтися такі неприємні симптоми, як печія, болі в спині або судоми ніг. Такі симптоми часто супроводжують цей період вагітності.

Зазначимо, що в другому триместрі вам знову мають назначити УЗД, а також призначити низку аналізів для контролю вашого здоров’я. Зазвичай УЗД проводиться між 18 та 22 тижнями.


Третій триместр



Photo: Freepik


Завершальний етап вагітності, під час якого походи до лікаря можуть стати більш частими. Річ у тім, що на цьому етапі потрібно більш ретельно дивитися за станом жінки та малюка. Ближче до пологів лікар перевірятиме положення дитини, щоб визначити, чи готовий організм до пологів.

У цей час жінка вже готується до декретної відпустки та планує своє майбутнє життя з новим членом сім’ї. Добре, якщо у вас є час та натхнення, щоб підготувати все необхідне для пологів та перших місяців життя малюка, адже після народження дитини на все це просто не вистачатиме часу.


Варто пам’ятати, що вагітність – це нормальний стан для жіночого організму, який все прорахував та підготував жінку до нормального функціонування. Якщо немає проблем зі здоров’ям, не обмежуйте себе та живіть повноцінним активним життям.






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук