Чи варто дітям носити лінзи?


Опубліковано 12 Жовтень 2022 о 15:00

Блог Діти в місті Вінниця >  Здоров'я та спорт >  Чи варто дітям носити лінзи?


Чи варто дітям носити лінзи?

Photo: www.freepik.com


Школярі та підлітки часто відмовляються носити окуляри через комплекси чи негативну реакцію однолітків. Іноді це призводить до розвитку косоокості чи амбліопії — синдрому лінивого ока. Якщо ваша дитина категорично відмовляється від окулярів, спробуйте контактні лінзи. Це зручні та безпечні засоби корекції, ефективність яких не залежить від віку пацієнта.


Перегляньте каталог контактних лінз https://kyivlinza.ua/catalog/kontaktnye-linzy/, щоб зорієнтуватись у вартості, дізнатись про плани заміни та режими використання. 


Чому лінзи зручніші ніж окуляри?


    • Вони щільно прилягають до рогівки, тому забезпечують гострий зір без деформації зображення. Школярі чітко бачать написи на дошці з будь-якої відстані;
    • Дозволяють вільно бігати, кататись на роликах, велосипеді та займатись будь-яким видом спорту;
    • Їх неможливо забути вдома чи в гостях, їх важче пошкодити чи загубити;
    • Контактні засоби покращують периферійний зір, що важливо для дітей, які займаються командними видами спорту. 


    Діти використовують такі ж контактні засоби, як і дорослі. Це гіпоалергенні, біосумісні пластинки, які вкрай рідко викликають алергічні реакції. Малюкам, схильним до алергії, назначають гідрогелеві моделі та спеціальні розчини, що містять менше консервантів. Батьки також побоюються інфекційних захворювань, що виникають внаслідок неправильного догляду. Важливо навчити дитину правильно знімати делікатні пластинки, промивати та опускати у комірки контейнера. 


    З якого віку дозволено носити лінзи?


    Офтальмологи стверджують, що головне не вік дитини, а готовність доглядати за лінзами та дотримуватись правил безпеки. Вікових обмежень не існує. Є ряд вроджених дефектів зору, які потребують контактної корекції у ранньому віці. Найчастіше дітям пропонують спробувати контактні засоби у 8-10 років. У цьому віці дівчатка та хлопчики достатньо самостійні та вправні, щоб надягати й знімати пластинки. Зазвичай діти, які не хочуть носити окуляри, достатньо вмотивовані, щоб серйозно ставитись до лінз та власного здоров'я. Остаточне рішення щодо готовності дитини до контактної оптики варто приймати у кабінеті офтальмолога. Лікар допоможе обрати зручний та безпечний метод корекції зору. 


    Які лінзи найкращі для дітей?


    Спочатку школярі використовують контактні засоби як допоміжний метод корекції, а основним залишаються окуляри. Їх носять у дні, коли є фізкультура чи тренування спортивної секції. Для таких цілей найкраще підійдуть одноразові моделі. Вони тонші та делікатніші, ніж аналоги планової заміни, тому не відчуваються на очах. Одноденні моделі значно безпечніші, адже на їх поверхні не накопичуються бактерії, солі, ліпідні плівки. А ще їх не треба промивати, що полегшує використання та знижує вірогідність алергічних реакцій. Бо зазвичай алергію викликає не матеріал оптики, а розчин, який використовується для догляду та зберігання. 





    Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


    Пошук