Як допомогти дитині пережити втрату улюбленої тварини


Опубліковано 29 Листопад 2022 о 10:00

Блог Діти в місті Вінниця >  Як допомогти дитині пережити втрату улюбленої тварини


Як допомогти дитині пережити втрату улюбленої тварини

Photo: Freepik


Батьки завжди намагаються захистити дитину від труднощів і важких переживань. Втрата домашньої тварини неймовірний стрес для всіх, але особливо для дитини. В сім’ї тварини дуже швидко перестають бути просто твариною, вони стають справжніми членами родини. І діти до них прив’язуються найсильніше.

«Діти в місті» розкажуть вам про те, що саме допоможе дитині впоратися з переживаннями та пережити втрату своєї улюбленої тварини.


Знайти підтримку


Часто батьки не можуть витримати сліз дитини, адже в них самих пробуджуються старі та гіркі спогади. Ці болючі спогади збільшують емоційний тиск на батьків, і вони намагаються відволікти дитину від горя: купити нового улюбленця, подарувати щось. Роблять все, аби дитині не було боляче.

В цей момент важливо знайти надійну підтримку не тільки для дитини, але й для себе. Це може бути більш стійкий член родини, родич, друг або психолог, який допоможе пережити цей нелегкий етап.


Дати можливість горювати



Photo: Freepik


Втрату важливо «прожити» і «пережити». Дайте дитині можливість горювати, плакати, злитися на несправедливість і сумувати. Не варто гасити прояв емоцій дитини.


Фрази, які не варто говорити дитині:

  • досить вже плакати;
  • зате наша кішка прожила довше за інших котів;
  • всі тварини вмирають, ми попереджали, коли купували цього хом’яка, що він помре за кілька років.

Навпаки, спонукайте дитину ділитися переживаннями. Будьте поруч, обіймайте, дайте води. Якщо дитина маленька, і не може описати, що відчуває, допоможіть їй знайти потрібні слова.


Читайте також: Топ-10 тварин, які стануть найкращим другом вашій дитині


Поховання



Photo: Freepik


Якщо є можливість поховати тварину, зробіть це разом. Емоційно це надзвичайно складний момент. Проте він допоможе дитині пережити втрату. Поховання – наче крапка у певному етапі.

Під час поховання можна сказати померлій тварині щось на прощання. Якщо тварина померла і не чує нас, у нас залишаються почуття і важливо їх висловити. Батьки можуть бути прикладом, і першими сказати слова прощання.


Що можна сказати при похованні тварини:

  • я дуже любив тебе;
  • я буду сумувати за тобою сильно-сильно;
  • мені тебе бракуватиме;
  • я пам’ятатиму тебе.


Символічні спогади і прощання


Бувають обставини, коли дитина не має можливості попрощатися зі своїм другом. Наприклад, тварина померла у ветеринарній клініці. Тоді допоможе наступна техніка. Вона однаково підійде для дітей будь-якого віку і підлітків.

Попросіть дитину намалювати улюбленця і розповісти про нього. Це можуть бути спогади про найщасливіші моменти. Як тварина з’явилася в сім’ї, хто її приніс, що вона їла і як спала. Все, що спаде на думку дитини можна розповідати і малювати.

В цей час батьки глибоко і повільно дихають самі і допомагають вирівняти дихання дитини. Можна пояснювати, що з глибоким видихом, ви видихаєте також і весь смуток.

Після того, як закінчите, запитайте у дитини, що б вона хотіла сказати тварині на прощання, якби знала, що та її почує? Після цього, запитайте, що б на це відповіла тварина? А потім попросіть дитини уявити, що б вона хотіла подарувати тваринці, і який подарунок домашній улюбленець подарував би дитині. І не забувайте дихати.


Як швидко все минеться


Ці вправи не приберуть смуток миттєво, проте вони допоможуть пережити складний період. На проживання втрати домашнього улюбленця в будь-якому випадку піде певний час. І в цей час батьки допомагають дитині зробити так, щоб у неї на серці залишилися не болісні спогади, а любов, надія і навіть радість.


Вам може стати в нагоді наша стаття: Вихованці для дітей-алергіків





Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук