Зимові канікули: ігри з дітьми у дворі


Опубліковано 02 Січень 2023 о 10:00

Блог Діти в місті Вінниця >  Зимові канікули: ігри з дітьми у дворі


Зимові канікули: ігри з дітьми у дворі

Photo: Freepik


Катання на санчатах, похід в зимовий ліс, катки й ковзанки – те, за що діти й дорослі люблять зиму. Шкода, що зараз більшість людей прив’язана до власних домівок, переймаються важливішими справами та й в цілому не мають на те настрою. Однак, не варто забувати про дітей. Тим паче, вони зараз на канікулах.

«Діти в місті» підготували для вас добірку незвичних і цікавих ігор, у які можна пограти з дітьми недалеко від власного дому, коли випаде сніг. Чекаємо на сніжок і біжимо на двір, втілювати наші ідеї.


Знайоме місце


Раніше діти будували зі снігу фортеці та влаштовували снігові баталії. Ми пропонуємо відтворити знайоме місце дитини. Спробуйте разом зліпити зі снігу великий шкільний клас, бібліотеку, частинку кінозалу. Хай дитині буде весело та приємно згадувати й будувати улюблені місця.

Щоб зробити гру ще цікавішою і тривалішою, можна пригадати дрібні деталі, і відтворити їх зі снігу, – чашку на столі вчителя, яблука, відро попкорну тощо.


Читайте також: Навігатор по затишних зимових вечорах


Ковзанка-боулінг



Photo: Freepik


Для веселого боулінгу вам знадобляться санчата і великі пластикові пляшки. Якщо знайдете кілька зайвих п’ятилітрових баклажок, буде взагалі чудово. Вони служитимуть за кеглі.

Спочатку зробіть з дитиною доріжку-ковзанку. Її потрібно розчистити, потім трішки утоптати, утрамбувати та розкатати. Якщо ви певні, що наступного дня буде мороз, то можна залити ковзанку водою. Бажано, теплою, тоді доріжка застигне рівнесенькою смугою.

В кінці доріжки поставте кілька порожніх пляшок кегль. Якщо кеглі буде здувати вітром, можна засипати в них трішечки снігу, буквально на чверть. Тепер дитина сідає не санчата, і їде по доріжці. Вона має збити якомога більше кегль. Кеглі також можна встановлювати не в кінці траси, а вздовж неї, щоб діти змагалися, хто далі заїде і зіб’є більше кегль на своєму шляху.


Шпигун


Якщо на дворі лежить чистий сніг, можна зіграти у забавку на уважність та координацію. Спочатку дорослий виходить на сніг, і йде незвичною ходою. Можна косолапити, ставити ноги неприродно, якусь частину шляху проскочити на одній нозі тощо.

Дитина ж грає шпигуна, який має пройти цими ж слідами, і не лишити своїх власних. Тому шпигун йде слід-у-слід по кожному кроку дорослого.


Зимовий трон


Для трону вам знадобиться не тільки сніг, а й усе, що буде під рукою. І під ногами також. Спочатку зліпіть з дитиною велике крісло. Воно має бути масштабним і гідним свого правителя. Основні частини трону – це місце для сидіння, спинка та підлокітники.

Коли з грубою роботою покінчено, починайте прикрашати. Разом з дитиною ви можете оздобити трон гілками й надати йому суворого вигляду, або ж знайдіть стару новорічну мішуру, і хай це буде карнавальний трон. Тут фантазія не має меж, тож прикрашати можна досхочу.


Зверніть увагу на нашу статтю: Квести для дітей: влаштовуємо свято вдома


Скарб сніжного лабіринту



Photo: Freepik


У цю гру класно грати на якомусь майданчику. Але якщо хочете, щоб діти взагалі були в захваті, вам доведеться трішки постаратися.

Спочатку намалюйте карту майданчика. Тільки не один в один, а трішечки видозмінену. Не малюйте гойдалку там, де розташована гойдалка. Намалюйте там слона. Замість каруселі - черепаху, горка – страус з головою у піску. І покажіть на карті хрестиком секретне місце. Там має бути перша підказка. Наприклад, «Слон знає більше». Так діти мають здогадатися, що наступна підказка біля гойдалки.

Наскільки складними робити ці підказки й лабіринт залежить від віку дитини. Завжди класно робити завдання різними – деякі трохи легше, інші складніші. Так у дитини будуть злети та падіння, і цікавість до гри не зникатиме.

Останні пошуки мають бути найцікавішими, тому ви можете заховати скарб прямо в сніг, а дитина його шукатиме.


Фруктовий сад


Ліпити сніговиків завжди весело. Але раптом дітям те набридло, запропонуйте їм позмагатися, хто ж зліпить найбільший і найсхожіший фрукт. Разом ви можете зробити яблуко завбільшки з пів автівки, банан, довший за лавку, або просто гарну грушу чи ананас.

Можна зробити цілий сад таких фруктів, щоб вони стояли неподалік один від одного, а наступного дня ви могли б вийти і прогулятися поміж ними, наче Гуллівер у країні Велетнів.


Годзілла


Дайте дитині можливість все зруйнувати після гри. По-перше, це так само весело. По-друге, психологи вважають, що руйнування того, що дитина створила власними силами, має корисний терапевтичний ефект. Ну а по-третє, це ж сніг, він все одно розтане, тож дайте дитині випустити пару.

Якщо дитина тримає в собі багато цієї енергії, ви можете одразу збудувати сніжне місто для того, щоб його зруйнувати. Хай ваша дитина, наче той гігантський динозавр, радісно пострибає по сніжному містечку, руйнуючи кожен дім і кожну вулицю.


Вам може сподобатися наша стаття: Добірка дитячих ігор для зняття напруження






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук