Розвиток мовлення: чому вашій дитині це потрібно


Опубліковано 20 Січень 2023 о 12:00

Блог Діти в місті Вінниця >  Дитяча література >  Розвиток мовлення: чому вашій дитині це потрібно


Розвиток мовлення: чому вашій дитині це потрібно

Photo: Діти в місті


Спілкування — одна з найважливіших складових життя людини. Розвиток мови починається з перших днів життя дитини. Чим більше з нею спілкуються батьки, члени сім’ї, тим краще виробляються мовленнєві навички. 

Однак не все так просто. Формування мови залежить також від органів, які беруть участь у мовленні, артикуляційного апарату, слуху. Затримка розвитку будь-якого з цих складових призводить до дефектів мовлення. Допомогти дитині з правильною вимовою звуків, речень може наука логопедія.


Основні вади мовлення


Залежно від причин порушень мовлення розрізняють такі його дефекти:

  1. Дислалія. При загальному достатньому розвитку мови дитина неправильно вимовляє один чи кілька звуків. Це дефект, що зустрічається найчастіше. Виправити дислалію допоможуть різноманітні логопедичні завдання і вправи.
  2. Дизартрія. Через порушення зв’язку центральної нервової системи та мовного апарату спостерігається неправильна вимова всіх груп звуків.
  3. Ринолалія. Так зване говоріння «в ніс».  Дане порушення тембру голосу проявляється в результаті анатомічної аномалії мовного апарату. 
  4. Заїкання. Дефект , який виражається в зниженні темпу мови, плавності, ритму через судому м’язів обличчя.  Проблему можна вирішити через комплексний підхід, який рекомендує логопедія для дітей: усунення нервозності в спілкуванні з дитиною, повільна мова всіх оточуючих, логопедичні вправи.
  5. Мутизм.  Це повна відсутність мовлення внаслідок психологічної травми. Виправленнями цих мовних дефектів повинні займатися різні спеціалісти-дефектологи: логопеди, неврологи, отоларингологи тощо.
  6. Алалія. Абсолютне порушення мовлення з народження. Причиною можуть бути вади внутрішньоутробного розвитку, родові травми, генетичні аномалії.


Навіть незначні дефекти мовлення потребують корекції. Діагноз допоможе встановити спеціаліст, а підібрати спеціальні вправи допоможуть книги з логопедії. Великий вибір літератури на дану тематику є на сайті онлайн-магазину «Навчальна книга. Богдан».


Коли потрібно звертатись до логопеда


Багато батьків вважають, що звертатись до логопеда слід, коли дитина довго не вимовляє деякі звуки, а до 5 років взагалі не варто турбуватись — мовляв, дитина сама «виговориться». Однак так можна втратити дорогоцінний час, і корекція займе більше часу.


Звертатись до спеціалістів, які б рекомендували з логопедії навчання та різні вправи, потрібно з таких причин:

  • До 3 років. Якщо дитина говорить погано, «на своїй мові», немає речень, не розуміє вас;
  • До 6 років. При порушеннях вимови звуків, граматичних помилках (гарна дерево, мама прийшов), бідному словниковому запасі.
  • До 9 років. Якщо є проблеми з письмом: дитина плутає, пропускає букви, пише текст одним реченням.

Вчасна консультація спеціаліста з логопедії та підручники з корекції мовлення допоможуть вирішити проблему.


Підбірка літератури з корекції мовлення 


Перегляньте підбірку книг з логопедії на українській мові від видавництва «Навчальна книга. Богдан»:

  1. «Звукарик», авторка —  Рожнів Валентина Миколаївна. Книга призначена для розвитку артикуляції у дітей 3-4 років. Вправи можна використовувати вибірково — залежно від особливостей труднощів у вимові.
  2. «Веселий язичок»  Рожнів В. М. — це серія логопедичних зошитів для корекції вимови різних звуків. Завдання розважального характеру у вигляді віршиків та ігор треба виконувати кілька разів на день.
  3. «Корекція дисграфій». Дидактичний матеріал, розроблений Момот Тетяною Леонідівною, спрямований на виправлення порушень письмового мовлення. Це перфокартки, які можна використовувати як логопедам, так і вчителям, щоб зробити навчання цікавим та ефективним.

В інтернет-магазині НК Богдан (https://bohdan-books.com/catalog/3336) можна вибрати книги для роботи з різними вадами мовлення у дітей дошкільного та шкільного віку за доступними цінами.





Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук