Вітаміни, які потребує кожна дитина: рекомендації нутриціолога


Опубліковано 08 Березень 2023 о 10:00

Блог Діти в місті Вінниця >  Вітаміни, які потребує кожна дитина: рекомендації нутриціолога


Вітаміни, які потребує кожна дитина: рекомендації нутриціолога

Photo: Freepik


Всі ми хочемо, щоб наші діти були здоровими та міцними, вірно? Якісне харчування з фруктами, овочами, цільними зернами та нежирними білками є ключем до здоров'я. Але давайте подивимося правді у вічі – навіть при здоровому харчуванні нашим дітям важко отримати всі необхідні вітаміни та мінерали.


«Діти в місті» зустрілися з дипломованим інженером-хіміком, екологом та сертифікованим нутриціологом Оксаною Денисовою, яка є творцем авторських курсів «Базові основи нутриціології» та «Основи правильного харчування для підлітків». Оксана відповіла на найпоширеніші запитання батьків про вітаміни для дітей.


Без вітамінів нікуди


За словами Оксани Денисової, вітаміни – це невід'ємна частина нашого раціону. Вони грають величезну роль у житті людини, особливо – зростаючого організму. Вітаміни потрібні скрізь, адже без них не проходить жоден процес: не засвоюються білки/жири/вуглеводи, людина не розвивається. Якщо говорити про дитячий організм, без вітамінів не відбувається нормального розвитку, росту та роботи організму.


Роль вітамінів:

  • тісний зв'язок з ферментами та гормонами,
  • участь у регуляції обміну речовин,
  • участь у всіх окисно-відновлювальних процесах,
  • участь у процесах кровотворення,
  • вплив на підвищення опірності організму дітей та підлітків,
  • участь в імунних процесах.


Від А до С


Нутриціолог наголошує, що немає вітамінів, якими можна знехтувати, тому що всі вони важливі для розвитку. Кожен вітамін, як цегла, грає свою роль і часто взаємопов'язаний з іншими.


«Дуже важливу роль при цьому відіграє збалансоване повноцінне харчування: білки, жири, вуглеводи, овочі, фрукти. Все має бути у достатній кількості», - пояснює Оксана.


За словами фахівця, особливу увагу потрібно приділяти вітаміну D3, який ми практично не отримуємо з продуктів харчування, він утворюється у шкірі під дією УФ-променів.


«ХХІ століття диктує свої правила. Це гаджети, телефони та комп'ютери. В основному, діти сидять вдома, а того часу, який вони проводять на вулиці, недостатньо для отримання D3», - додає нутриціолог.


Читайте також: Харчування та стрес: рекомендації та поради від нутриціолога


Нестача вітамінів



Photo: Freepik


Визначити нестачу вітамінів можна візуально. Якщо дитина погано росте і розвивається, має проблеми зі здоров'ям, головний біль, діареї або висипання на шкірі. Будь-які нетипові для здорової дитини прояви можуть свідчити про нестачу вітамінів.


«Нестача вітамінів проявляється уповільненням росту, частими переломами, тріщинами кісток, погіршенням стану зубів і зубної емалі, повільним загоєнням ран, зайвою вагою, гастритом, зниженням зору, розсіяністю, пігментацією шкіри, кровоточивістю ясен, частими ГРВІ", - наводить приклад Оксана.

Будь-які нездорові зміни у поведінці чи зовнішньому вигляді свідчать про нестачу того чи іншого вітаміну.


Складаємо ідеальний раціон


На думку нутриціолога, найкращим джерелом вітамінів є різноманітне та збалансоване харчування.


«Головним чином, це овочі, фрукти, зелень. Не забуваємо про каші, молочну продукцію, рибу, птицю, м'ясо, яйця, рослинні жири. Листова зелень, горіхи, плоди, насіння – все це має бути у раціоні дітей та підлітків. Важливо стежити за балансом білків/жирів/вуглеводів. Наприклад, багато хто боїться жирів, але мозок людини на 60% складається з них. Тому додаємо в раціон олії рослинного та тваринного походження. Це нерафінована оливкова, рапсова, гарбузова, лляна олії. Обов'язково має бути у раціоні вершкове масло 82% жирності», - ділиться порадами Оксана Денисова.

Фахівець радить обов'язково додавати до раціону вуглеводи у вигляді різних каш довгого приготування та макаронів твердих сортів. Але найголовнішим джерелом вітамінів та мінералів є овочі, фрукти та зелень. Так як багато дітей ігнорують овочі, важливо вводити в традицію прийомів їжі салати та овочеві нарізки.


Вітамінні добавки



Photo: Freepik


За словами Оксани Денисової, вітамін D3 міститься у малих дозах у таких продуктах, як жирна риба. Але цього, зазвичай, недостатньо. Тому вона рекомендує давати його дітям у профілактичній дозі. Ідеально, якщо перед цим є можливість здати аналізи, щоб подивитися, як сильно просідає показник.


«Дефіцит вітаміну D – пандемія XXI століття. Нестача вітаміну D є у людей по всьому світу, включаючи сонячні країни, такі як Італія та Іспанія», - пояснює нутриціолог.


Фахівець також рекомендує у комплексі з D3 приймати Омега-3. Це ідеальна формула, що допомагає зростанню, розвитку, впливає на когнітивні здібності. Омега-3 - не вітамін, але ця жирна кислота дуже цінна для організму, що росте. Дозування має призначити лікар чи фахівець.

Всі інші вітаміни також необхідно приймати під наглядом лікаря або нутриціолога, оскільки вітаміни поводяться гірше при надлишку, ніж при нестачі. Є вітаміни, які легко виводяться з організму, але є й ті, що осідають у печінці. Їх потрібно приймати дуже обережно, не перевищуючи доз.


В цілому акцент краще робити на корисні продукти харчування, ніж на добавки, що продаються в аптеках і магазинах. Для цього потрібно привчати дітей до правильного та різноманітного харчування, демонструючи власний приклад.


Вам може бути корисною наша стаття: Як за допомогою харчування підтримати здоров'я: поради нутриціолога






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук