Пригодницькі книги з лінійним та передбачуваним сюжетом


Опубліковано 17 Березень 2023 о 18:00

Блог Діти в місті Вінниця >  Дитяча література >  Пригодницькі книги з лінійним та передбачуваним сюжетом


Пригодницькі книги з лінійним та передбачуваним сюжетом

Photo: freepik.com


На перший, дорослий, погляд, пригодницька література для підлітків може видатися досить банальною та передбачуваною. Та це зовсім не так, і сьогоднішня добірка книжок тому зайвий доказ.


Книги про пригоди та мандри


Повість «Про королевича Готфріда, лицаря Різдвяної Зорі» Галини Ґурської розповідає про хлопця з гірської місцевості (що дуже нагадує Карпати), який мріяв стати лицарем. І зрештою він ним таки став. А за давньою середньовічною традицією на лицарів всюди чигають різноманітні пригоди: від боротьби з усякими монстрами та почварами до порятунку Дами серця. 

Історію виживання на безлюдному острові моряка Крузо, напевно, знає чи не кожний. Однак для дітей та підлітків вона досі залишається цікавою і захопливою. Пірнути у щоденні клопоти виживання та життя на острові можна разом із романом Даніеля Дефо «Життя і незвичайні та дивовижні пригоди Робінзона Крузо».

Інший роман «Вершник без голови» класика пригодницької літератури Томаса Майн Ріда. Це можливість побувати в Техасі 19 століття, скуштувати справжнього життя дикого заходу і спробувати розкрити низку таємничих злочинів, що сколихнули край.     

Історико-пригодницькі романи нерідко оповиті атмосферою минулих епох і вдалим закрученим сюжетом. Романи із серії «Хроніки Архео» польської авторки Аґнєшки Стельмашик — це захопливі мандрівки-дослідження світовою історією та культурою. Перша зупинка героїв-археологів — Єгипет і таємниці імператриці Нефертіті («Хроніки Архео. Книга І. Таємниця коштовності Нефертіті»). Друга — Греція, сонце, море, боги та міфологія («Хроніки Архео. Книга ІІ. Скарб Атлантів»). 

Роман Володимира Рутківського «Сині води» робить стрибок на кілька тисячоліть  назад й історично переносить читачів у Середньовіччя – у розпал битви на Синіх водах. Разом з героями та військом великого князя Ольгерда нам доведеться битися з татарською ордою та рятувати українські землі від поневолювачів.        


Кращі фантастичні пригодницькі книги. Світ роману Ліан Таннер «Музей крадіїв» дивний, якщо не сказати жорстокий та тиранічний. У ньому за кожною дитиною слідкують спеціальні вартові. Діти мають бути смиренними, несміливими і певного дня Розділення обов’язково носити надворі срібні кайдани. Головна героїня — Ґолді — саме така: смиренна, несмілива з ланцюгами на руках. Та це допоки не скасують день Розділення, і тоді вона наважиться на втечу.  

Photo: book-ye.com.ua


«Серце часу. Невидиме місто» Моніки Пец розповідає про дівчину Гелену. Вона втратила власну історію, минуле і ніхто не знає відповідей на незліченну кількість її запитань про себе саму. Та раптом до Гелен з’являється хлопець Адам. Він з іншого світу і каже, що має омріяні відповіді героїні. Але для цього потрібно поєднати  світи Гелен і Адама.   



Книги-пригоди для підлітків, які таки захоплюють з перших сторінок. Кажуть, що собаки змінюють життя своїх господарів. Головний герой роману Марціна Палаша «Ключик до Ельфа» правдивість цієї фрази відчув сповна. Він просто взяв песика з притулку, а отримав купу неочікуваних, веселих, курйозних та серйозних пригод, які шлейфом тягнуться за його Ельфом. 


Родина Майкла з роману Девіда Алмонда «Скелліґ» нещодавно переїздить у невеличке містечко. Хлопець ще не встиг подружитися з новими дітьми, а тому вирішує досліджувати власний будинок. У закинутому гаражі він зустрічає дивного чоловічка-буркотуна, який називається Скелліґом. І здається, що він справжній ангел, але Майклу доведеться спершу пройти чимало дивовижних пригод, щоб зрозуміти це. 








Інші цікаві романи про пригоди, ви знайдете в розділі пригодницькі книги для підлітків - https://book-ye.com.ua/catalog/pryhody/

 





Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук