Догляд за шкірою дитини перших місяців життя


Опубліковано 21 Березень 2023 о 17:00

Блог Діти в місті Вінниця >  Пузата мама >  Догляд за шкірою дитини перших місяців життя


Догляд за шкірою дитини перших місяців життя

Photo: hipp.ua


Шкіра новонароджених дуже вразлива до факторів навколишнього середовища, адже перші місяці життя ‒ це процес адаптації малюка до життя поза плідним міхуром.

Щоб запобігти ураженням шкіри немовляти зазвичай використовуються засоби для догляду для дітей ‒ їх формули розроблені з оглядом на особливості шкіри малюків.


Як формується та розвивається шкіра малюка?


Цікаво, що в процесі ембріонального розвитку шкіра має те ж саме походження, що й головний мозок ‒ ектодермальний листок. В міру того, як клітини центральної нервової системи діляться, майбутня шкіра захищає їх від інфекцій та пошкодження.

Ближче до 30-го тижня вагітності цей шар починає ділитися ‒ так утворюються шари епідермісу та дерми. На цьому розвиток шкіри не закінчується, адже немовля народжується тільки з трьома шарами епідермісу замість п’яти, і лише з одним повністю сформованим шаром дерми з двох. 

Таким чином, шкіра немовляти дуже чутлива і потребує особливого захисту. З природних механізмів захисту одним з перших вмикається pH-баланс. Приблизно за тиждень після народження він схиляється в кислий бік, чим забезпечує бактерицидну та бактеріостатичну дію.


Що таке мікробіом шкіри?


Мікробіом ‒ це унікальний набір непатогенних, або “дружніх” бактерій, що формує ще одну лінію захисту шкіри. Ці бактерії не викликають захворювань, і є складовою нормальної шкіри.

На шкірний мікробіом сильно впливає обраний метод розродження: при пологах через природні пологові шляхи малюк одразу після народження отримує необхідні бактерії та імунітет до деяких інфекцій від матері.


Догляд за шкірою дитини: особливості та помилки


Шкіра малюка хоч і є дуже чутливою, але наявність певних висипань або лущення не завжди є показанням для негайного втручання. У немовлят часто зустрічаються міліуми, еритеми та жовтянка новонароджених ‒ у більшості випадків це транзиторні стани, що з часом самостійно зникнуть.

В деяких випадках занепокоїтися треба ‒ особливо якщо були помилки в догляді за малюком.

  1. Перегрів та занадто туге сповивання можуть викликати пітницю ‒ неприємний стан шкіри, який також впливає на загальний стан малюка.
  2. Порушення правил гігієни дитини може привести до пелюшкового дерматиту ‒ запальних висипань в області підгузка, що виникають при несвоєчасній його заміні.
  3. Використання занадто лужних або “дорослих” засобів для купання приводить до сухості та лущення ніжної шкіри, адже порушується pH-баланс. Для купання краще обирати спеціально розроблені засоби для дітей ‒ вони мають оптимальну кислотність та лагідні ПАВ, що не сушать шкіру.

Головна мета догляду за шкірою малюка ‒ забезпечити достатнє очищення та зволоження. Використання лагідних засобів для догляду за шкірою від HiPP робить догляд за малям простим та приємним для мами та дитини.





Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук