Сезонна алергія у дітей: профілактика та лікування


Опубліковано 12 Квітень 2023 о 12:00

Блог Діти в місті Вінниця >  Здоров'я та спорт >  Сезонна алергія у дітей: профілактика та лікування


Сезонна алергія у дітей: профілактика та лікування

Photo: Freepik


Весна нарешті тут! Пташки цвірінькають, квіти цвітуть, сонце світить. Але для багатьох дітей прихід весни також приносить із собою жахливу сезонну алергію. Чхання, кашель і свербіж в очах можуть зробити цю пору року менш приємною як для дітей, так і для дорослих. Отже, що викликає цю неприємну алергію і як ми можемо з нею боротися?


На сайті jamadvice.com.ua зібрана докладна інформація про антигістамінний препарат Еріус, який допомагає боротися з сезонною алергією. Цей препарат можна використовувати як дорослим, так і дітям з 6 місяців.


*Самолікування може бути шкідливим для вашого організму. Перед початком прийому будь-яких лікарських засобів потрібно проконсультуватися з лікарем.


Причини виникнення алергії


Сезонні алергії викликані надмірною реакцією імунної системи на певні тригери, такі як пилок, пил або шерсть домашніх тварин. Коли ці алергени потрапляють в організм, імунна система виділяє гістамін, який викликає такі симптоми, як свербіж, чхання та закладеність носа.


Найпоширеніші алергени, які можуть викликати алергію у дітей:

  • Пилок, який виділяється рослинами протягом весняних і літніх місяців.
  • Пилові кліщі, які є мікроскопічними істотами, які живуть у домашньому пилу.
  • Шерсть тварин: діти можуть відчувати симптоми алергії, коли контактують зі шкірою, шерстю або слиною кішок, собак чи інших тварин.
  • Укуси комах: діти можуть відчувати такі симптоми, як кропив’янка, набряки та ускладнене дихання.
  • Їжа (молоко, яйця, арахіс, горіхи, мед, полуниця тощо) також може викликати алергію.
  • Деякі ліки, такі як антибіотики, аспірин та ібупрофен, можуть викликати алергічні реакції.


Профілактичні дії



Photo: Freepik


Запобігти алергії може бути складно, але є кілька речей, які ви можете зробити, щоб мінімізувати вплив алергенів.


Визначте та уникайте алергенів

Наприклад, якщо у вашої дитини алергія на пилок, тримайте вікна та двері закритими і подумайте про використання вдома очищувача повітря.


Дотримуйтесь правил гігієни

Заохочуйте дитину часто мити руки, особливо перед їжею та після ігор на вулиці або з тваринами. Регулярне миття рук може допомогти зменшити поширення алергенів.


Підтримуйте чистоту

Частіше очищайте будинок від пилу, щоб зменшити кількість пилових кліщів та інших алергенів у повітрі. Використовуйте антиалергенні чохли на подушках і матрацах. Якщо у дитини алергія на пил, приберіть з її кімнати килими.


Підтримка здоров'я

Деякі дослідження припускають, що може бути зв’язок між мікробіомом кишківника та алергією. Тому підтримка кишкового мікробіому є корисною для загального здоров’я, може полегшити чи зовсім прибрати прояви алергії.


Лікування алергії



Photo: Freepik


Існує багато безрецептурних засобів, таких як назальні спреї та очні краплі, які можуть допомогти полегшити алергічні реакції. Однак, якщо симптоми алергії серйозні, ви можете розглянути можливість прийому антигістамінного засобу. Ці ліки блокують гістамін, який викликає симптоми алергії, забезпечуючи швидке та ефективне полегшення.

Лікування сезонної алергії у дітей, як правило, передбачає поєднання медикаментів і зміни способу життя. Тобто, крім прийому препаратів, необхідно зосередитися на тому, щоб обмежити взаємодію з алергенами. Це щоденне вологе прибирання, відмова від прогулянок у вітряний день, коли пилок здіймається у повітря, носіння захисної маски.

З ліків, які можуть допомогти полегшити симптоми алергії, можна звернути увагу на антигістамінні препарати, назальні спреї та очні краплі. Іноді, коли алергія дуже сильна, лікар може прописати імунотерапію, також відому, як щеплення від алергії. Воно може допомогти знизити чутливість імунної системи до певних алергенів. Імунотерапія, як правило, призначена для людей, які мають серйозну алергію і не реагують на інші методи лікування.


Сезонна алергія може бути справжньою неприємністю як для дітей, так і для дорослих. Однак, вживаючи профілактичних заходів і використовуючи ефективні ліки проти алергії, ми можемо зменшити вплив алергенів і насолоджуватися красою весни без дискомфорту.






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук