Зір та екран: здоров’я під час дистанційного навчання


Опубліковано 03 Липень 2023 о 10:00

Блог Діти в місті Вінниця >  Здоров'я та спорт >  Зір та екран: здоров’я під час дистанційного навчання


Зір та екран: здоров’я під час дистанційного навчання

Photo: Freepik


В епоху онлайн-навчання пошук правильного балансу між часом, проведеним за екраном, та іншими видами діяльності має важливе значення для здоров’я та успішності дітей. Хоча цифрові пристрої та технології пропонують численні освітні можливості, надмірний час перед екраном може мати негативні наслідки.

«Діти в місті» зібрали ефективні поради, які допоможуть дітям і батькам підтримувати здоровий баланс часу перед екраном та зберегти зір під час онлайн-навчання.


Вам може стати в нагоді наша стаття: Топ-7 правил для здоров'я очей

Робіть часті перерви


Заохочуйте дитину робити регулярні перерви від екрана. Встановіть таймери або використовуйте програми, які нагадують їм робити короткі перерви кожні 30-45 хвилин.

Під час цих перерв займайтеся фізичною активністю, розтягуйтеся або приділіть час нецифровим хобі. Очі й розум мають трохи відпочити.


Облаштуйте робоче місце


Виділіть вдома окрему зону як спеціальний робочий простір для онлайн-навчання. Це допомагає створити межу між навчанням і дозвіллям.

Переконайтеся, що робоче місце добре освітлене, зручне та добре провітрюється. За робочим столом має бути якомога менше речей, які відволікають увагу. Монітор або екран ноутбука має знаходитися на відстані 45-60 см від очей.


В каталозі "Дистанційна освіта" ми зібрали найактуальніші пропозиції з онлайн школами, екстернатом, підготовкою до школи / НМТ, мовними / ІТ / загальноосвітніми курсами для дітей.


Уникайте контрастів світла



Photo: Freepik


Підлітки обожнюють сидіти за комп’ютером у сутінках або вночі. Байдуже, грають вони в ігри, дивляться кіно чи роблять домашнє завдання. В будь-якому разі, контраст яскравого екрана на фоні темного приміщення негативно впливає на зір. За ефектом це як дивитися на зварювання.

Робоче місце має бути освітлене. Якщо світла недостатньо, варто увімкнути настільну лампу потужністю 60 Вт. При чому лампа має світити на стіл, а не на екран, бо якщо на екрані будуть відблиски, очі також сильно напружуватимуться.


Практикуйте правило 20-20-20


Щоб зменшити навантаження на очі, заохочуйте дитину дотримуватися правила 20-20-20. Кожні 20 хвилин варто відводити погляд від екрана та протягом 20 секунд дивитись на об’єкт на відстані не менше 6 м. Ця вправа допомагає розслабити м'язи очей і запобігає втомі.


Використовуйте краплі для зволоження очей



Photo: Freepik


Коли дитина зосереджена перед екраном, вона менше кліпає. Через це пересихає роговиця ока. Тому біля монітора варто поставити флакончик з краплями для очей і час від часу капати їх й зволожувати очі.


Робіть спеціальні вправи для очей


Під час перерв або пауз не буде зайвим розім’яти м’язи очей. Гімнастика для очей – це не складно, але дуже корисно. Суть гімнастики полягає в тому, щоб очима «малювати» геометричні фігури. Це може бути квадрат, коло, трикутник, спіраль тощо. Можна змінювати швидкість від повільної до швидкої і навпаки.

Для очей також корисно дивитись спортивні змагання, особливо теніс, настільний теніс, бадмінтон та хокей. Під час змагань потрібно уважно спостерігати за м’ячем воланчиком чи шайбою, які швидко рухаються. Так відбувається невимушене тренування очей.


Читайте також: Геть окуляри: гімнастика для очей, яка захистить дітей від проблем із зором






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук