Завершення грудного вигодовування


Опубліковано 29 Вересень 2023 о 12:00

Блог Діти в місті Вінниця >  Пузата мама >  Завершення грудного вигодовування


Завершення грудного вигодовування

Photo: happy-child.blog


Як і початок, завершення грудного вигодовування потребує уваги, турботи та правильного підходу. Позначимо основні нюанси відлучення від грудей, щоб мінімізувати стрес дитини.


Коли і як припиняти давати груди?


За даними Американської академії педіатрії, виключно природне годування має проводитись протягом першого півроку життя дітей. Після цього періоду фахівці ААП рекомендують поєднання твердої їжі та грудного молока, поки дитині не виповниться хоча б 1 рік.

Звичайно, на практиці відучити дитину від грудного вигодовування миттєво не вийде. Щоб цей процес відбувався максимально м'яко, пропонуємо взяти на озброєння наступні правила:

  • Поступово виключайте одну із «грудних» годувань. Це не означає, що ви повинні позбавити дитину їжі! Просто надайте йому альтернативу як прикорм – дайте молоко, компот у пляшці або тверду їжу.
  • Можна зціджувати молоко на порцію та давати у пляшечці. Але не перестарайтеся: чим більше молока зціджується, тим його натомість більше виробляється.
  • Займайте малюка іншими цікавими заняттями. Розширення кругозору не тільки цікаве для малюка заняття, але і привід переключити увагу на щось, не згадуючи про їжу.
  • Стабілізуйте графік вживання їжі. У рік дитині необхідно забезпечити чотири-п'ять повноцінних прийомів їжі та два легкі перекушування.


І, звичайно ж, не потрібно різко відлучати від грудей, вигадувати небилиці про зникнення грудей, зіпсоване молоко та інше. Так, дитина маленька, але це не означає, що їй потрібно брехати, хоч і на благо, як здається багатьом мамам.


А що робити, якщо малюк після року не відучився від грудей?


Буває і так, що після 12 місяців малюк все ще смокче груди. Звісно, тут треба серйозно підійти до процесу викорінення звички. Як відлучити дитину від грудей у цьому випадку:

  • Виключіть «прикладання від нудьги».
  • Намагайтеся робити так, щоб малюк не бачив груди, це буде приводом для нього вкотре підкріпитися.
  • Вимкніть вечірні засинання під грудьми.
  • Вранці вставайте раніше за дитину. Відволікайте його увагу на важливі справи спросоння. Одного чудового дня він просто забуде попросити про прикладання.

І навіть у цьому віці потрібно робити все поступово, оскільки стрес відчуває не тільки дитина, а й жінка, що годує. Крім того, різке припинення грудного вигодовування загрожує розвитком для молодої мами лактостазу та маститу.

Підходьте до процесу завершення грудного вигодовування завчасно! А більше цікавих статей про немовлят читайте на сторінках блогу Happy Child.





Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук