Як навчити дитину вирішувати математичні задачі?


Опубліковано 01 Грудень 2023 о 12:00

Блог Діти в місті Вінниця >  Освіта >  Як навчити дитину вирішувати математичні задачі?


Як навчити дитину вирішувати математичні задачі?

Photo: freepik.com


Учнів часто тривожить вирішення складних задач, особливо тих, що включають слова, а не просто числа. Це схоже на водіння за допомогою GPS, де водію не потрібно активно мислити про маршрут. Якщо учнів навчити самостійно планувати та розв'язувати проблеми, замість того, щоб просто слідувати інструкціям, вони зможуть краще розуміти та запам'ятовувати матеріал.


Репетитори з математики у Вінниці, підготували список дієвих порад, які вам допоможуть навчити дитину вирішувати задачі. 



Активно використовуйте навички читання та візуалізації


Залучайте дітей до розв'язування математичних задач, використовуючи їхні існуючі навички читання та розуміння. Наприклад, заохочуйте їх візуалізувати задачу, використовувати математичні інструменти для моделювання ситуації, створювати ескізи та перефразовувати задачу своїми словами. Це може знизити їхню тривожність і зробити математику менш складною. 


​​Спробуйте метод CUBES


Цей метод викладання текстових задач перевірений часом та довів свою ефективність, особливо для дітей, які мають звичку працювати дуже швидко і пропускають важливі деталі. Коли діти витрачають час на виділення, обведення та підкреслення ключової інформації у тексті задачі, вони мають більше шансів дати правильну відповідь на поставлене запитання.


Не навʼязуйте конкретне рішення 


Не навязуйте дітям конкретну математичну операцію для вирішення задачі. Хоча може здатися корисним радити шукати ключові слова для визначення арифметичних дій, такий підхід обмежує глибину їх мислення. Це особливо стає проблемою у старших класах, де одні й ті ж слова можуть зустрічатися у багатьох контекстах, вносячи плутанину. Наприклад, у задачі "У Наталі є 13 іграшок, у Григорія - 17. На скільки більше у Григорія?", діти можуть вирішити задачу шляхом віднімання чи підрахунку. Нав'язування правила, що "на скільки більше" означає віднімання, може позбавити їх можливості самостійно вирішити задачу та застосувати свої навички розуміння для візуалізації.


Ставте запитання


Під час вирішення задач задавайте дітям запитання, відкриті та спрямовані на розвиток мислення. Можна, наприклад, запропонувати дитині перечитати задачу або обдумати, які арифметичні розрахунки можуть бути корисними для її розв'язання. Це допоможе їм розвивати власні підходи до задач, не позбавляючи їх можливості незалежного мислення. 


Переконайтеся, що діти можуть обґрунтувати свої відповіді


Одним з ефективних методів виявлення помилок є ретельний перегляд власної відповіді, щоб переконатися в її логічності. Коли діти здатні обґрунтувати свій шлях до висновку, вони значно підвищують свої шанси на правильну відповідь. Це пояснює, чому вчителі протягом багатьох років наполягають на тому, щоб учні детально викладали свій процес розв'язування задач.

 

Врешті-решт, ключ до покращення розвʼязків математичних задач - це поєднання терпіння, підтримки та стимулювання критичного мислення, що дозволяє дітям відкрити для себе легкість роботи з таким типом завдань. 

 





Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук