Пренатальна УЗД для вагітних у Вінниці: як часто потрібно проходити


Опубліковано 07 Квітень 2024 о 12:00

Блог Діти в місті Вінниця >  Здоров'я та спорт >  Пренатальна УЗД для вагітних у Вінниці: як часто потрібно проходити


Пренатальна УЗД для вагітних у Вінниці: як часто потрібно проходити

Photo: freepik.com


Розвиток вагітності потребує постійного спостереження, щоб виключити аномалії розвитку дитини та зберегти здоров’я матері. Найточнішу інформацію про стан розвитку плоду і термін вагітності можна отримати за допомогою ультразвукової діагностики (УЗД). Це неінвазивний, безпечний і безболісний метод, що проводиться за допомогою спеціалізованої техніки, яка працює з ультразвуковими хвилями на частоті 4-12 МГц. 


Коли потрібно проходити УЗД вагітним і чому


Якщо вагітність розвивається без відхилень, то сімейний лікар призначає не більше трьох процедур: по одній у кожному триместрі. В інших випадках ультразвукова діагностика може проводитися стільки разів, скільки потрібно.

Показаннями для проведення УЗД вагітних є:

  • затримка понад тиждень і підозра на вагітність;
  • загроза переривання вагітності;
  • завмирання плоду;
  • багатоплідна вагітність;
  • наявність хронічних чи інфекційних захворювань у матері;
  • відхилення від норми розвитку вагітності;
  • больовий синдром в органах малого таза, кровотеча. 

Для отримання найбільш вірогідних результатів, до методу УЗД лікар може додати пренатальний скринінг, тобто біохімічний аналіз крові для виявлення маркерів ризику розвитку плода. Такими, наприклад, є:

  • маркер білка РАРР-А — низький показник може вказувати на синдром Дауна;
  • β-ХГЧ — низький показник вказує на ризик переривання вагітності.


    УЗД в першому триместрі

    Найперше УЗД може проводитися на 2–5-му тижні для факту встановлення вагітності. Далі планове обстеження проводиться десь на 11–12-му тижні. В цей час можна дослідити стан внутрішніх органів матері і дитини.  Якщо потрібен скринінг, то він проводиться на 11–13-му тижні вагітності. В цей період можна отримати найбільш правдиві результати (до 90%) щодо розвитку нервової трубки, синдрому Дауна чи генетичних патологій. 


    УЗД в другому триместрі

    На 18–22-му тижні лікар призначає планове обстеження з метою з’ясувати, чи немає загрози переривання вагітності або якихось відхилень, що можуть нашкодити здоров’ю матері чи дитини. Інформація, яка в цей час важлива для діагностики: розмір плоду, органів дитини, що розвивається, навколоплідних вод, довжину кісток тощо. Скринінг на цьому етапі проводиться для визначення біохімічного аналізу крові, за яким також можна відстежити ризик переривання вагітності. 


    УЗД в третьому триместрі

    В останньому триместрі вагітності лікар призначає планове обов’язкове обстеження на 30–34-му тижні. Проводиться УЗД також з метою переконатися, що вагітність протікає без аномалій.


    Підготовка до УЗД


    Оскільки УЗД проводиться двома методами: трансабдомінальним (датчик торкається живота) та трансвагінальним (датчик вводиться у піхву), то готуватися до діагностики треба по-різному. В обох випадках важливо за добу не їсти білкових, квашених і бобових продуктів. А при трансабдомінальному методі ще треба за годину випити 1 л води, щоб сечовий міхур був наповненим. 


    Підготовка до скринінгу проводиться так само, як до аналізу крові: натще, за добу треба дотримуватися дієти (виключити смажену, солону, копчену їжу). 


    УЗД і новітні технології


    Сам метод відносно новий і став розповсюдженим всього трохи більше півсторіччя тому. Але за цей час технології значно розвинулися: від початку УЗД-апарат дозволяв отримувати лише нечіткі двовимірні знімки, а зараз — виразні тривимірні. Тож найкращі лікарі світу вже проводять дослідження на ультразвукових системах останніх поколінь, таких як Voluson E8. Цей апарат на сьогодні дозволяє отримувати найякісніше зображення формату 3D-4D і високоточні результати діагностики в акушерстві, гінекології, перинатології та допоміжній репродуктивній медицині. 

    Апарат Voluson E8  також може працювати як доплер у режимі Radiantflow або SlowflowHD. Це дозволяє оцінити стан кровотоку артерій (маткових, пуповини плоду), венозних протоків та менших судин. 

    Одночасно з якісними УЗ знімками, Voluson E8 забезпечує інші режими спостереження для оцінки внутрішніх органів та головного мозку дитини, яка ще тільки розвивається. При цьому показники променевого навантаження не перевищують звичайного двовимірного. Що означає абсолютну безпеку методу. А переваги важко переоцінити: для лікарів — своєчасно дізнаватися про можливі проблеми та допомагати їх попереджувати, а для батьків це ще й можливість побачити дитину до народження, дізнатися про її стать і навіть отримати фото на пам`ять.


    Новітній апарат з УЗД Voluson E8 знаходиться в сучасній клініці MED OK у Вінниці. Спеціалісти центру запрошують на УЗД діагностику, що проводиться на найсучаснішому обладнанні. Поспішайте записатися до лікаря на прийом, щоб переконатися у здоров’ї малюка! 

     





    Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


    Пошук